Milyoner Aklın Sırları

Hazır ekonomimiz muhteşem gidiyorken ben de böyle bir yazı yazmaya karar verdim.:) Milyoner Aklın Sırları, isminden de anlaşılacağı üzere para kazanmak, biriktirmek, zengin olmak hatta ve hatta milyoner olmakla ilgili bir kitap. Kişisel gelişim kitapları pazarlama harikalarıdır; ama bu gene de içlerinde bir takım doğru bilgiler yazdığı gerçeğini de değiştirmez.:) Milyoner Aklın Sırları‘nda da insana güzel bir bakış açısı katacak öneriler ve örnekler mevcut. Kullanmaya başlayıp, sürekli hale getirmek ise kişinin kendi elinde. 🙂

Ben yazımda Milyoner Aklın Sırları kitabından not aldığım ve önemli gördüğüm kısımları yazacağım. Bakarsınız seneye milyoner olmuşuz:)

Milyoner aklın sırları
Milyoner aklın sırları

Milyoner Aklın Sırları Notlar

  • Öncelikle, para ile ilgili zihnimize kodlanmış çok kötü algılar var. “Helal yoldan zengin olunmaz” “Çalışırken sağlığımı kaybederim” “Herkes gelir para ister” “Ailem, arkadaşlarım beni eleştirmeye başlar” vs. vs. Kitap pek çok diğer kaynak gibi paranın kendisini sevene gideceğini söylüyor. 🙂 Dolayısıyla parayı istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey onu sevmek ve hakkında iyi konuşmak. 🙂 Zengin kişilere sadece paraları olduğu için nefret/öfke vs. besliyorsanız bunu sevgiyle değiştirmeniz gerekecek. 🙂

<<Parayı seviyorum bunda bir kötülük yok.>>

  • Milyoner aklın sırları kitabına göre hayatınızdan çıkartmanız gereken 4 şey; Suçlamak, gerekçe ve bahaneler bulmak, kurban rolü oynamak, şikayet etmek. Kitap “1 hafta boyunca bu duygularınızı gözlemleyin herhangi birini yaptığınızda işaret parmağınızı boğazınıza götürüp kendinizi kesiyor gibi yapın” diye öğütlüyor. Bu eylem davranışlarınızın farkına varıp kendinizi frenlemeniz için bir yöntem. Siz farklı yöntemler de geliştirebilirsiniz.(bu eylemleri yapınca not almak gibi)
  • Duyduğunu unutursun, gördüğünü hatırlarsın, yaptığını ise anlarsın. Hemen şimdi harekete geç.
  • Ben 8 yıldır çalışma hayatındayım, maaşım hesabıma yattığında hep gelişigüzel davrandım. “Ne kadar biriktirmeliyim, ne kadar harcamalıyım, son 3 ayda ne kadar harcadım, paramı yeterince iyi değerlendirip kazandım mı” gibi bir bakış açım hiçbir zaman olmamıştı. Milyoner aklın sırları kitabı elinize geçen paranın ne kadarını biriktirmeniz, ne kadarını nasıl harcamanız gerektiği yönünde tavsiyeler de sunuyor;

Birikim önerileri

  1. Paranızın %10’unu kenara koyun ve hiçbir zaman harcamayın.(tatil, alışveriş vs. için ASLA) Bu parayı yatırım için harcayabilirsiniz. Buna finansal özgürlük fonu deniyor. (Finansal özgürlük: işiniz olmasa dahi sizi idare edecek getiri)
  2. Aynı şekilde %10’unu o ay içinde harca ve özellikle kendini zengin hissedeceğin eylemlerde bulun. (şehrin iyi yerlerinde yemek, kahve vs. iç, masaja git vs. )
  3. Kalan %80’in, %10’unu eğitime hayır. Hayata Dair Tavsiyeler  yazısında da eğitimin öneminden bahsetmiştim. %70’ini ihtiyaçlar için kullan.  %10’unu uzun vadeli tasarruf için ayır. %10’uyla da birilerine yardım yap.

<<Paran yoksa birinden 10TL borç al gene de bunu uygulamaya başla derecesinde bir öneri olarak geçiyor bu konu kitapta. 🙂 >>

  • Milyoner aklın sırları kitabı kendini yapacağın işe adaman gerektiğini öneriyor. İstediği bir şeyi elde etme yolunda iki insan profilinden bahsediyor. Biri “biz” yani “zengin olmak istiyorum” deyip konfor alanını hiç terk etmeyenler. Ve potansiyeli kadar değil rahatlık alanını idare edecek kadar para kazananlar. Diğerleri ise kendisini adayanlar(commit).

<<Burada adamak deyince kafanızda bir şey canlandı mı; bilmiyorum ama hemen konuyu açayım ki kaytarmayın. 🙂 Milyoner aklın sırları kitabında şöyle bahsediyor; kendisini adayanlar günde 16 saat çalışmaya, haftada 7 gün çalışmaya, haftasonlarının olmamasına, eğlenceden ödün vermeye hazırdırlar. Söylenmezler, denemekten yılmazlar, morallerini bozmazlar, yorulmazlar.>>

<<Ve burada diğer bir ilginç nokta da şu; insan kendisini adayana kadar kuşkuları oluyor; ama adadığı andan itibaren Tanrı/evren vs. harekete geçiyor.>>

  • Büyük düşün büyük oyna.

Bu aşamada okuduğum, dinlediğim kaynaklar genelde hep aynı şeyi söylüyor. Aylık net kazancının 5 katını hedefle, kendini korkutacak ve heyecanlandıracak hayaller kur. 3000 kazanıyorsan, 5000’i hedefleme. 🙂

<<Zaman ve para konusu kendimizi sınırlamamızla ilgili bir konu. Size bir iş verip 1 saatte yap derlerse, o işi 1 saatte bitirecek şekilde çalışıyorsunuz. Aynı iş için 1 gün verildiğinde bu sefer işi 1 güne yayıyorsunuz. Zaman herkes için eşit dağıtılan bir kavram. Dünyanın en başarılı insanlarının da 24 saati var sizin de. Para konusunda da benzer bir yaklaşım var, şu an 10.000TL’lik bir geliriniz olsa bu çapta harcıyorsunuz, 2000TL kazansanız hayatınızı ona göre yaşayıp organize olacaksınız. Bu sebeple para konusunda çerçevelerinizi aşın, aylık kazancınızla yetinmeyin, hep daha iyisini isteyin önerileri mevcut.>>

  • Milyoner aklın sırları kitabı doğal yeteneklerinizi ve iş hayatında kullanabileceğiniz yönlerinizi yazmanızı öneriyor. (hayat zayıf yönleri güçlüye çevirmek için çok kısa, güçlü yönlerinize odaklanın)
  • İnsanların sorun olarak gördüğü şeyleri fırsat olarak tanımlayın.
  • Hayatınızda şükrettiğiniz 10 şeyi listeleyin, 30 gün boyunca her sabah yüksek sesle okuyun.(şükür moments 🙂 )
  • Başarılı işler ve kişiler hakkında yazılar okuyun.(Bill Gates, Warren Buffet, Benjamin Franklin Andrew Carnegie, Jack Welch vs. )
  • “Kartallarla uçmak isteyenler, ördeklerle yüzmezler.” Dünyada milyarlarca insan var, sizi sürekli dibe çeken enerjinizi emen yeni bir şeyler katmayan kişilerle arkadaşlık etmeyin.
  • Zengin kişilerle olabileceğiniz ortam araştırın. İmkansız görünüyorsa şehrin en lüks otelinde çay, kahve için. Ortamı gözlemleyin.
  • Sosyal medya ve tv’den kaçın. Bkz. Dijital Minimalizm Kitabı
  • Milyoner aklın sırları kitabında geçen “Zengin baba, yoksul baba” kitabını not aldım. Türkçe çeviri var mı henüz bakmadım, aklınızda bulunsun diye yazıyorum.
  • Pazarlama ve satış üzerine kitaplar okuyun.(İşim bu değil diye düşünmeyin, hayatın her alanı zaten pazarlama ve satış üzerine ilerliyor.)
  • Kalıcı bir değişim için sorunlarınızın boyutuna değil, kendi boyutunuza odaklanın. Kendinizi sorunlarınızdan daha büyük görün ve “ben bunu çözerim, ben daha büyüğüm” yaklaşımında olun.
  • Net değerinizi oluşturan 4 faktöre odaklanın

Geliri arttırmak, tasarrufları arttırmak, yatırım gelirini arttırmak, masrafları kısıp sadeleşmek. (bir şeyi alırken mutlaka “gerçekten ihtiyacım var mı? beni parasal hedeflerimden saptırır mı” diye düşünün)

  • Hayatınızda bir sorun varsa üstesinden gelmek için 10 detaylı seçenek düşünün.
  • Sizi öven kişilere karşılık vermeden(yani siz de hemen onları övmeden) teşekkür edin. 🙂
  • Kendinizi şımartın. Milyoner aklın sırları kitabına göre ayda en az bir kez ruhunuzu besleyecek şeyler yapmanızın faydası var. Böylelikle yaydığınız enerji evrene bolluk içinde yaşadığınız imajı verecek ve titreşimler yayacak.
  • Kendi işinizi yapın.(maalesef genel öneriler bu yönde. 🙂 Siz başkaları için sabit gelirle çalışmayın başkaları sizin için çalışsın.)

<<Kendi işinizi yaparken de ne kadar fazla kişiye odaklanabileceğiniz önemli. Çok iyi bir masör de güzel para kazanır; ama yapacağı günlük masaj adedi bellidir vs. >>

  • Sahip olduğunuz tüm geliri/birikimi TL cinsinden yazın, borçlarınızı bu birikimden çıkartın. Bu işlemi 3 ayda bir yapın ve gözden geçirin.
  • Her ay yatırımla ilgili en az bir kitap okuyun. Money, Forbes, Barron gibi dergileri okuyun.
  • Dikkatinizi pasif gelire çevirin. Gayrimenkul almak için bekleme, gayrimenkul al öyle bekle.(minik arsalar ya da hisse senedi de yatırım araçları olarak önerilen şeyler)
  • Rahatlık alanından çıkma alıştırmaları yap. Hiç konuşmayacağın insanlarla konuş, maaşına zam iste, her gün 1 saat erken kalk vs.
  • Aklınıza meydan okuyun! “hiç canım istemiyor” “yapamam” “başaramam” dese bile.
  • Para, iş, kişisel gelişim konusunda her ay en az 1 kitap oku, eğitim ya da seminere katıl.(artık TED talks izlemek bile yeterli bence)
  • Ve kitapta sürekli geçen “Bende milyoner aklı var” cümlesini her fırsatta tekrarlayın.
  • Özetle; kitap ortada akan milyarlarca lira var taliplisi olmadığınız ve istemediğiniz sürece size doğru akmaz, “istemesini öğrenin ve isteyin” diyor.

Bol kazançlar. 🙂

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki kitaplar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

17 Replies to “Milyoner Aklın Sırları”

  1. Bu konuyla ilgili aykut oğut’un Artık zen-ginim kitabını da tavsiye ederim. Orada mevzu sadece para değil ama bu konuya da bayağı değinmiş kitapta.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.