Günlük Yazmak İçin Öneriler

Birkaç gün önce Kasım ayı için kararlar almıştım. Sabahları 3 sayfa günlük yazmak da bunlardan biriydi. Bu uğurda 6:40’a kurulu alarmımı 6:00’ya aldım. Kasım yeni başlasa da ben karar aldığım gün uygulamaya geçtiğim için 3 gündür devam ediyorum.(yazıya yıllar sonra tekrar göz attım da iki seneden fazla süredir devam ediyorum :))

Daha önce de defalarca kez günlük tuttum, çok severim ve faydalı bir eylem; ama daha önce yazdığım günlüklerde “günlük” adına aykırı şekilde beş gün yazıp iki ay yazmadığım olurdu. Ya da bazı günler yarım sayfa yazıp bazı günler sayfalarca doldururdum.

Bu kez farkı sistemli olması, “her sabah, güne başlamadan önce düzenli olarak 3 sayfa” yazma alışkanlığı kazanmak.

“Hayatımda bir aksiyon yok, neyin günlüğünü yazacağım” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yıllar önce Amerikan gençlik filmlerinde izlediğimiz türde bir günlük değil aslında. 🙂

Benim için sabahları yazdığım 3 sayfa aşağıdaki konuları içeriyor;

  • Bir gün öncenin değerlendirmesi
  • Güne başlarken beni motive edecek güçlendirecek cümleler, hedefler, dilekler
  • Yapılacaklar listesi, diğer bir deyişle o gün yapmak istediklerimin organize edilmesi(aşağıda daha detaylı olarak değindim)

günlük tutmak

Günlük Yazmak Nasıl Faydalar Sağlar

  • Özellikle benim gibi kafası karışık ve çabuk dağılan bir insansanız, zihninizi netleştirmek ve temizlemek için çok güzel bir fırsat oluyor.
  • Güne somurtarak başlamak ve hızlıca bir şeylere yetişmek yerine “önümde bembeyaz bir sayfa var, ben bugünü hangi renklerle boyamak istiyorum” diye kendinize sorma fırsatı buluyorsunuz.
  • Benim günlüğümü yazdığım minderli bir köşem var, kör karanlıkta güne başladığım için ışık yerine led mum(ya da normal mum) yakarak yazıyorum. İnsana kendisini iyi hissettiriyor.
  • Evet, günlük rutinlerimiz var. Yoğun bir iş temposu, sınavlar, finaller, bekleyen ev işleri çocuk uğraşları bir sürü şey olabilir. Ama 24 saatlik koca bir gün içinde sadece ve sadece kendiniz için ayırdığınız minik bir zaman diliminiz oluyor.(sakince yazabilmek ve bu işi de strese çevirmemek için yaklaşık yarım saat gerekli) İnsanın gerçekten bu zaman dilimlerine çok ihtiyacı var. Bu sadece günlük yazmak değil kitap okumak da olabilir, egzersiz yapmak olabilir; ama insan gün içerisinde sadece kendisi için bir şeyler yapmalı.
  • Sabah yazmayıp akşam yatmadan önce günlük yazmak isteyebilirsiniz. Hangi zaman dilimi olduğu çok da önemli değil; ama ben güne taze, kendim için bir şeyler yaparak başlamak ve kendi cümlelerimle motive olmak istediğim için sabahları yazmayı tercih ediyorum.
  • Kafamda yapacaklarım, yapmak istediklerim çok daha iyi şekilde belirginleşiyor. Gün içerisinde kaybolduğum anlarda “şunları yapmam gerekiyordu” diye kendime hatırlatabiliyorum.

Günlük Yazmak İçin İki Eğlenceli Uygulama

Bahsedeceğim ilk uygulama dijital günlük yazmak ile ilgili. Ben düzenli olarak her sabah en klasik yöntemle bir deftere 3 sayfa günlük yazıyorum. Fakat bazen günlüğüm yanımda olmuyor ve gün içerisinde de bir şeyleri not almak gerekebiliyor. Böyle durumlar için ben iphone’un “notlar” uygulamasını kullanıyorum. Her geçen yıl uygulama geliştirilip daha iyi bir hal alsa da yeterince keyif vermiyor.

5 Minutes Journal İle Günlük Yazmak

Hayatınızda Mucize Yaratacak 6 Sabah Rutini yazısını yazarken 5 minutes journal isimli bir telefon uygulamasını öğrendim. Genel olarak dijital günlükler çok ilgimi çekmez sanıyordum; ama gerçekten 5 dakikamı bile almadığı ve hemen alışkanlık haline geldiği için çok hoşuma gitti. Uygulamayı benimle birlikte ablam da kullanmaya başladı. Ve o da aksatmadan yazabildiğini belirtti. Bugün sizlere ilgili uygulamadan ekran görüntüleriyle birlikte detaylı olarak bahsedeceğim.

  • Hem IOS hem Android’de mevcut.
  • Ücretli. (anlamadığım şekilde IOS’ta 34TL’ye almıştım, Android telefondan kontrol ettiğimde 18.99TL olduğunu gördüm. 🙂 )
  • Uygulamada standart olarak aşağıdaki soruları yanıtlıyorsunuz. Farklı bir aksiyon planlamanıza izin vermiyor. Fakat bence ilgili sorular bir kişinin gün içinde kendisine sorabileceği en güzel sorulardan birkaçı. 🙂 Eğer ücretli olarak indirmek istemezseniz, klasik yöntem ile bir deftere de bu soruların yanıtlarını her gün not alabilirsiniz. Ya da Bullet Journal‘a ekleyebilirsiniz.
  • Avantajları: Sade ve kullanıcı dostu. Çok kısa sürdüğü için alışkanlık haline getirmek kolay. Her gün için bir fotoğraf ekleyebiliyorsunuz ve tatlı bir dijital kayıt oluşturuyor.:) Bildirimleri açarsanız sabah ve akşam birer kez uyarı da veriyor, bu da bağlanmanızı kolaylaştırıyor.
  • Dezavantajları: Ücretli, İngilizce ve özelleştirilmiyor. (bu sonuncusu bence iyi yanı gerçi)
  • İngilizce, fakat sorular her gün aynı olduğu için, İngilizce bilip bilmemeniz pek önemli değil. Aşağıya yazıyorum.

Sabah soruları;

  1. Şükrettiğiniz 3 şey
  2. Bugün başarıyla yapacağınız 3 şey
  3. Günlük olumlama. Ben… (Çekim Yasası Nedir ve Nasıl Uygulanır?)

Akşam soruları;

  1. Bugün gerçekleşen 3 harika şey.
  2. Bugünü nasıl daha iyi yapabilirdim?

Aşağıda sabah soruları, akşam soruları ve günlük fotoğraflarınızın nasıl gözükeceğini içeren ekran görüntülerini ekliyorum.

Eğer 5 Minutes journal‘a alternatif günlük uygulamaları soracak olursanız, aşağıya 4 tane daha bırakıyorum;

  • Bear
  • Momento
  • Day 1
  • Life Craft

TickTick Uygulaması

Günlük yazmak için bahsedeceğim ikinci uygulama TickTick uygulaması. 5 minutes journal gibi sabit soruları içermiyor. Daha çok yapılacaklar listesi oluşturmayı, rutinlerini takip etmeyi isteyen ve bunun kolay, eğlenceli yöntemini bulamayanlar için bir uygulama.

Pomodoro tekniğini belki duymuşsunuzdur, bunca zaman neden blogumda hiç bahsetmedim, bilmiyorum. Sanırım sıra gelmedi. Ama verimli olmak için önerilen bir yöntem. Özetle “25 dakika sadece yaptığın her neyse ona konsantre ol ve sonra ara ver” diyen bir teknik. TickTick uygulamasında Pomodoro tekniğini uygulayabileceğiniz bir ekran var.

Takvimde to-do yani yapılacaklar listenizi gireceğiniz bir ekran var. Ve gün seçerek 5 gün sonrası için de bir hatırlatma ekleyebiliyorsunuz.

Ek olarak alışkanlıklarınızı takip edeceğiniz bir ekran var.

  • Hem IOS hem Android’de mevcut.
  • Ücretsiz. (Uygulamada temel kullanımlar ücretsiz; fakat daha detaylı özelliklerden yararlanmak isterseniz aylık ya da yıllık ücretli seçenekleri var.) Ben henüz deney aşamasında olduğum için ücretli kısımlara geçmedim.
  • İngilizce, fakat siz planlamalarınızı istediğiniz dilde yazabildiğiniz için menüleri biraz kurcaladıktan sonra zormalayacaktır.
  • Avantajları: Yine sade ve kullanıcı dostu. Minik semboller ve ekran tasarımı sevimli. Hem to-do, hem rutin takibi hem de pomodoro tekniğinin tek uygulamada basitçe sunulması güzel.
  • Dezavantajları: Tamamının ücretsiz olmaması dezavantaj.

Aşağıya TickTick uygulamasıyla ilgili ekran görüntülerini ekliyorum; soldaki ekran alışkanlıkların takibini, sağdaki ise to-do listi içeriyor.

Alışkanlık takibi için alternatif uygulamaları;

  • Habitify
  • HabitHub
  • Beeminder
  • Today
  • Coach.me
  • Strides
  • Habitica
  • Wunderlist

Yapılacaklar Listesi

Günlük yazma konusunu ele almışken to do list yani yapılacaklar listesine de değinmek istedim. Başarı hikayelerini incelediğimizde genellikle başarının pek de tesadüfi olmadığını gözlemleriz. Daha önce blogda da yazmıştım, Benjamin Franklin , Mimar Sinan gibi isimlerin hep hedefleri, günlük/aylık planları oluyor. Oturup “sevgili günlük” ile başlayan edebi sözler karalamak size göre olmayabilir; ama büyük küçük herkesin yapması gereken bazı sorumluluklar vardır.

Bu konuda sevdiğim bir yabancı vlogger alışveriş listesi metaforunu kullanmış. Alışveriş listesi yaparak markete gittiğimizde genellikle işlerimizi çabucak halledip, ihtiyacımız olan şeyleri eksiksiz olarak alırız. Liste yapmadan gittiğimizde ise; alışveriş süresi uzayabilir, eve döndüğümüzde bazı şeyler eksik kalabilir vs.

Yapılacaklar listesi de tam olarak böyle bir şey. Her yeni gün bizim tarafımızdan boyanmayı bekleyen bir sayfadır. Bazen elimizdeki malzemeler az olabilir, bazen kağıdımıza bir önceki günden sıçramış lekeler olabilir. Hepsini nasıl kıymetli hale getireceğimiz bizimle ilgili bir konu. Rastgele karalamalar mı yapacağız yoksa kendi hayatımızın Picasso‘su mu olacağız? Bu tamamen bizim öz irademizle karar verdiğimiz bir konu.

Neden daha önce başarılı olmuş kişilerin yöntemlerini kullanmayalım? Yapılacaklar listesi hazırlamak daha doğrusu planlı olmak bu yöntemlerden birisidir.

Yapılacaklar Listesi İçin Öneriler

Dijital To Do List

Geleneksel yöntemler yani kağıdı kalemi alıp günlük yazmak size göre değilse, dijital çağa fazlaca ayak uydurduysanız “wunderlist”  gibi telefon uygulamaları tam size göre. Listeler, notlar, tiklemeler, önemlileri işaretlemek, öncelik sırasına dizmek gibi pek çok seçeneğiniz var. Listelemeyi sevenler için ideal uygulama. 🙂

Geleneksel Yöntem

Benim için telefonda vazgeçemeyeceğim uygulamalardan birisi “notlar” uygulaması. Hemen hemen her konudaki notlarımı buraya aktarıyorum. Ama tüm bu dijital uygulamalara rağmen to do list konusunda geleneksel yöntemden vazgeçemeyenlerdenim. Kağıdı kalemi alıp aklımdakileri yazarım. Tamamlanan işlerin üstünü karalamak, tiklemek, neon keçelilerle çizmek vs. beni rahatlatır. 🙂 Bu konuda en sevdiğim yöntem Benjamin Franklin’in günlük çizelgesi oldu. Öğrendiğim an’dan beri to do list yapacağım zaman benzer bir çizelge tercih ediyorum.

Odaklanılacak konuları özenle seçmek

Bazen yapılacaklar listemizde çok fazla madde oluyor. Haliyle insan olduğumuz için bitiremeyebiliyoruz. 🙂 Bu durumda yapamadıklarımız suçluluk duygusu yaratabiliyor. Aynı zamanda bin parçaya bölünmek konsantrasyonu dağıtan ve başarıyı etkileyen bir konu. Genellikle başarılı olmuş kişilerin ortak özellikleri tek ya da iki üç hedefe üst seviyede odaklanıp kendilerini adamaları. 7-8 hedefleri olmuyor. Bu noktada alışkanlıklar ve hedefler karışmamalı.:) Haftanın 3 günü egzersiz yapmak kendimizi adayacağımız bir hedeften ziyade kazanmak istediğimiz bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığı kazanana kadar hedef listesine alabilirsiniz. Ama alışkanlığı kazandıktan sonra bu eylem otomatikleşir ve yeni bir hedef ekleyebilirsiniz. Bu konudaki yazılardan birisi: Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Alışkanlık

3×3 Yöntemi

Yukarıdaki konu ile bağlantılı olarak ilk etapta yapmanız gerekenleri 3’e indirgeyebilirsiniz. Her pazar bir sonraki hafta yapmak istediğiniz 3 hedefi belirleyin ve her sabah to do listinize 3 hedef ekleyin.(Haftalık hedeflerinize paralel şekilde)

Net Hedefler Belirlemek

To do listesinin önemli konularından birisi hedefleri net olarak belirlemektir. Örneğin “evi temizlemek” gibi genel bir başlık yerine, “evi süpürüp, yazlıkları çıkartmak” gibi hedefler koyulmalı. Bu konuda detaylı fikir almak için: Karar Almak yazısına göz atabilirsiniz.

Hayır Demek

To do list oluşturma aşaması için değil; ama görevleri tamamlama aşaması için gerekli bir konu. Bu; bazen başkalarına bazen de kendinize “hayır” demek aslında. Çünkü sosyal medyayı gereğinden fazla kullanabilirsiniz. Kendisinize günlük limitler koymak ya da instagrama girdiğinizde on dakikalık alarmlar kurmak, dizilerden feragat etmek vs. sizin elinizde. Bütün arkadaşlarınıza “hayır” deyin gibi bir anlam çıkmasın; ama bazen gerçekte bulunmak istemediğimiz ortamlarda sırf “kibarlık” olsun diye zamanımızı harcayabiliyoruz. Her teklife atlamadan önce bu değerlendirmeyi yapıp, gereken şeyler için kibarca hayır demeyi öğrenmek “to do list”te başarılı olabilmek için atılacak bir adım.

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

34 Replies to “Günlük Yazmak İçin Öneriler”

  1. Blogunuzu yeni keşfettim, çok güzel yazılar var. Lifehackers, 43folders tarzı kaliteli içerik üreten bolca site var. Ama mesele kaliteli, öz ve özgün içeriği güzel sunabilmek. Bence güzel gidiyorsunuz, takipteyim 😊

  2. Doğan Cüceloğlu, gençlik yıllarında Benjamin Franklin okuyarak kendini programladığından bahsediyor “Damdan Düşen Psikolog” kitabında (s.39). Sevgili Franklin bir hafta içinde ikinciye çıkıyor karşıma. Sanırım yakından ilgilenmem gerekecek konuyla 🙂
    Elinize sağlık. Ben de kendime yeni bir to do list yapmaya daha doğrusu bir challenge listesi oluşturmaya çalışıyorum bu günlerde. Yazınız destek olacak elbet. Teşekkürler.

    1. Bugün kitapçıya uğrayacaktım, ben de Cüceloğlu kitabını not aldım. Henüz hiçbir kitabını okumadım başlangıç olur.😊 Günlük bana çok çok iyi geldi. Umarım denersiniz. Yorum için ben teşekkür ederim.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.