İngilizceyi Geliştiren 8 Online Uygulama

Artık her birimizde akıllı telefonlar ve tabletler olduğu için yeni şeyler öğrenmek adına evden çıkmaya bile gerek yok ve İngilizce hala önemini koruyan bir dil. Okul ya da kariyer hayatında lazım olmasa bile, internet dünyasında en kaliteli kaynaklar genelde İngilizce. Bu sebeple yazımda İngilizceyi geliştiren birkaç uygulamaya değineceğim.

Uygulamaların çoğu sıfırdan öğreten değil, mevcut seviyenizi geliştirmeye yönelik içerikler. Hem ücretli hem de ücretsiz uygulamalara yer verdim.

İngilizceyi Geliştiren Eğlenceli Uygulamalar

1)EF Dil Okulu

EF dil okulunun online İngilizce kursu, İngilizceyi taze tutmak adına benim yıllarca büyük keyifle kullandığım bir platform. Fakat ben platformu ablamın iş yeri sebebiyle ücretsiz olarak kullanıyordum bu sebeple fiyat skalasına hakim değilim.

Neler Var?

  • Online sınav ile mevcut seviyenizi belirliyorsunuz.(sonradan seviye değiştirmek mümkün)
  • Her seviyede yaklaşık 30 bölümlük online okuma, dinleme, yazma içerikleri var. Kursa seviyenize göre başlayıp upper-advance ile bitirebilirsiniz.(çalışma ve öğrenme temponuza bağlı) Her seviyeyi tamamladığınızda sizin adınıza online bir sertifika oluşuyor.
  • Testler oyun gibi bir akışta olduğu için sıkıcı değil.
  • Her seviye için belirli kategoriler var.(örneğin: seyahat, toplantı vs. ) Zaman zaman hayata dair keyifli bilgiler edinebiliyorsunuz.
  • Aldığınız paket içeriğinde yer alıyorsa gerçek zamanlı giriş yapabileceğiniz konuşma sınıfları var. Düzenli katılmak speaking için oldukça katkı sağlar.
  • Konuşma paketi almasanız bile mevcut pakedin içerisinde telaffuzunuzu güçlendirebileceğiniz testler var.
  • İş İngilizcesi için de kendi kursunuzun dışında çalışabileceğiniz testler mevcut.(İngilizce mail, sigortacılık terimleri vs.)

EF web sitesi

İngilizceyi Geliştiren 8 Online Uygulama
İngilizceyi Geliştiren 8 Online Uygulama

2)Duolingo

Sanırım “yabancı dil app’i” deyince ilk akla gelen uygulamalardan birisi Duolingo’dur. Bir arkadaşım yıllardır hiç sektirmeden İspanyolca kısmını çalışıyor.

Benim de İspanyolca ve Almanca için kullandığım dönemler oldu. 1>0 mantığıyla düşündüğüm için hiçbir şey yapmamaktansa Duolingo’yu kullanmak faydalı.

Özellikle pandemi döneminde annem ve babam yeni şeyler öğrensin diye yükletmiştim. Annem uzun süre çok keyif alarak İngilizce çalıştı ve bölümleri tamamladı; fakat neyi hangi mantık ve kural çerçevesinde yaptığınızı bilmezseniz bir şeyi öğrenmiş değil ezberlemiş oluyorsunuz. Dolayısıyla Duolingo’nun yaptığı şey kelime ve kalıp ezberletmek gibi geliyor bana. Ama hiç İngilizce bilmeyenlerde aşinalık olması adına faydalı.

https://tr.duolingo.com/

3)Open English

Open English, Cambly gibi ücretli bir İngilizce konuşma uygulaması. Telefonunuza yükleyip yabancı eğitmenlerle görüntülü ve sesli konuşma yapabiliyorsunuz.

Aslında Akademik IELTS Speaking Taktikleri yazısında da belirtmiştim, ben uzun süre English Ninjas uygulamasını kullandım. Özellikle IELTS çalışırken haftada 5 gün, 20şer dakika aradım. Fakat English Ninjas’ı Open English satın almış ve ismi güncellenmiş. İçerik değişmemiştir diye düşünüyorum.

Neler Var?

  • Şirketim sebebiyle yıllarca ücretsiz kullandım. Fiyat aralığına hakim değilim.
  • Uygulamada paket satın alırken hangi sıklıkta kullanacağınızı seçebiliyorsunuz.
  • Hocalarla konuşmak için rezervasyon sistemi var, ama rezervasyon yaptırmasanız bile anlık olarak online eğitmenleri görüntüleyip konuşabilirsiniz.
  • Konuşmayı sesli ya da görüntülü yapma imkanınız var.
  • Her konuşma sonrasında eğitmen seviyenize dair 4-5 kategori için puanlama yapıyor.
  • Görüşme esnasında eğitmenle yazışabileceğiniz chat kısmı var. Dilerseniz belirli okuma parçaları ya da  dil bilgisi testleri üzerinden de ilerleyebilirsiniz.
  • Kendi adıma IELTS çalışırken özgüven sağlamam için çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Bunun yanı sıra deneme yanılma yöntemi ile çok tatlı iki İngilizce eğitmenim oldu ve sürekli onlardan ders almaya başlamıştım. Havadan sudan konuşmayıp eğitmenden size okuma parçası iletmesini isteyebilirsiniz. Ben 20 dakikamı bu şekilde değerlendiriyordum. Önce sesli okuma, sonra parça sonundaki soruları tartışıyorduk. Çok verimli geçtiğini söyleyebilirim. Günlük konuşmalar bir süre sonra tekrara düşüp sıkıyor.

Open English Websitesi

4)Voscreen

Voscreen bir nevi oyun ile dinleme pratiğiyle İngilizceyi geliştiren bir uygulama aslında. Kısa kısa(4-5 saniyelik) video kayıtları izleyip duyduğunuz cümlenin yer aldığı şıkkı işaretliyorsunuz.  Kullanırken çok eğlendiğim ücretsiz uygulamalardan biri. Dil öğrenmek için en önemli konu bol bol dinleme pratikleri yapmaktır. Ana dilimizi öğrenirken de yıllarca dinleyerek öğrendik. 🙂 Voscreen İngilizceyi sıfırdan öğretmez, fakat geliştirir ve telaffuza çok fayda sağlar.

Uygulamanın güzel taraflarından biri video ekranında hangi filmi/diziyi izlediğinizin bilgileri yer alıyor. Bazen sahne ilginizi çekiyor ve filmin/dizinin tamamını izlemek isteyebiliyorsunuz. 🙂

Kötü tarafı ise bir süre içinde tekrara düşüp sıkması.

https://www.voscreen.com/

5)Quizlet

İngilizceyi geliştiren uygulamalardan biri de  Quizlet. IELTS çalışırken benim için en önemli kelime uygulamasıydı. Yeni öğrendiğiniz kelimeler için Quizlet uygulamasında kelime setleri oluşturabiliyorsunuz. Bir kez set oluşturduktan sonra uygulama o kelimeleri öğrenmenizi sağlayan testler hazırlıyor.(her zaman yeni kelime ekleyebilirsiniz.)

Birkaç ay önce tamamen ücretsizdi ve kullanmak çok keyifliydi, fakat şu an premium düzene geçmiş. Bana göre herhangi bir sınava hazırlanıp, kelime öğrenmesi gereken kişiler için premium üyeliğe de değer.

Ama dil öğrenmekte bir aceleniza yoksa evde post-itlere kendi flashcardlarınızı da hazırlaysabilirsiniz. Yine IELTS dönemi iki kutu kart oluşturmuştum. Hala duruyorlar, kendim hazırlarken İngilizce cümle içi kullanımlarını da yazardım. Kelimenin akılda kalmasını ve öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

6)Engoo

Engoo benim yukarıda bahsettiğim Open English eğitmenleri sayesinde haberdar olduğum İngilizceyi geliştiren bir platform. Üye olup online eğitim alabilirsiniz. Fakat benim kullandığım kısım okuma parçalarının yer aldığı daily news kısmıydı.

Hayata dair haberler, her haberin başında önemli kelimelerin İngilizce açıklamaları yer alıyor. Haber sonunda ise parçayı anlayıp anlamadığınızı ölçen sorular ve tartışma soruları var.

Kendi kendinize speaking çalışmak için de etkili. Sadece düzenli okuma pratikleri yapmak da dil öğrenirken başlı başına etkili bir yöntem.

IELTS, Toefl gibi daha akademik bir sınava hazırlanıyorsanız NY Times’a üye olmak ve her gün bir makaleyi düzenli okuyup kelimelerini çıkarmak çok işinize yarayacaktır.

7)Ororo.tv

Yine dinleme kabiliyetinizi geliştirerek dil öğrenmenizi sağlayan çok eğlenceli bir uygulama. Altyazı seçenekleriyle birlikte içerikleri izleyip, bilmediğiniz kelimelerin anlık olarak çevirisini görebiliyor kendi sözlüğünüzü oluşturabiliyorsunuz.

https://ororo.tv/tr

8)BBC Podcast

BBC’nin dil bilgisi, kelime, bilim gibi konularda birden fazla ücretsiz podcast içeriği var. Bence her kategori birbirinden faydalı. Günlük hayatta kendiniz için hiçbir şey yapamıyorsanız bile 6 dakikanızı ayırıp podcastleri dinleyebilirsiniz. Özellikle dil bilgisi sorunu olanlar için 6 minutes grammar içeriği dil bilgisini okuldakinden daha iyi anlatıyor diyebilirim.:)

Ve yine akademik bir sınava hazırlanıyorsanız gündeme dair içeriklerin konuşulduğu haber podcastlerini dinleyebilirsiniz. Hem dile hem kültüre katkı sağlıyor.

***

İngilizceniz belirli seviyedeyse Ted Talks uygulamasını indirmek de hem günlük hayatınıza hem de dilinize fayda sağlayacaktır. Yazımı sonlandırırken birden fazla dil bilen Lydia Machova’nın dil öğrenmenin sırlarını aktardığı TED konuşmasını da ekliyorum;

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

12 Replies to “İngilizceyi Geliştiren 8 Online Uygulama”

  1. Faydalı bir yazı olmuş, arada voscreen kullanıyorum ve faydasını görüyorum. Sevdiğim film ve dizilerden sahneler denk gelince daha da keyifli oluyor 🙂

    1. Teşekkür ederim. Benim de eğlendiğim ve hiç silmeyi aklımdan geçirmediğim bi uygulama. Bilmediğin kelimeleri cümle kalıplarıyla not alınca çok faydalı.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.