Seneler önce bir Gülse Birsel röportajı okudum. Başarı olmanın yollarından birini bir şeyi 10000 kez tekrar etmek diye açıklamıştı. Bu zamana kadar 10000’den fazla yazı yazdığını ve yazı yazmada ustalaştığını belirtiyordu. Ama 10000 saat kuralı ile ilgili başka bir bilgim yoktu.
Şu an Outliers(Çizginin Dışındakiler) isimli bir kitap okuyorum. Kitabın ikinci bölümünde 10000 saat kuralına ve başarılı olmanın yollarına uzun uzun değiniyor . Profesyonel piyanistlerden, The Beatles grubuna, Mozart’tan Bill Gates’e kadar pek çok örnekle konuyu açıklıyor.
Yetenek, çevre, aile gibi faktörler önemli olsa da bir kişinin ortalama bir yeteneği ve zekası varsa 10000 saat düzenli, istekli ve konsantre bir pratikle o konuda çok çok iyi hatta bazen ülke ve dünya çapında yerlere gelebileceğini belirtiyor.
Bu teori için sözlüklerde karşı tez olarak “15 yıldır okula gidiyorum, hala 40-50 alıyorum” gibi saçma bahaneler üretenler olmuş. Okula gidip dersi dinlememek ya da boş boş kitaba bakıp ezber yapmakla Mozart’ın sürekli kendini geliştirmeye, hatalarını düzeltmeye çabalayarak çalışması aynı etkiyi göstermez tabii ki. 🙂
Ülkemizde çalışmaktan ziyade her şeyi kolay yoldan elde etmek gibi bir tez canlılık var. Çoğu kişinin 10000 saat pratik yapma azmi, kararlılığı ve sabrı yok. Yoksa aptal ya da yeteneksiz insanlar olduğumuzu düşünmüyorum. 10000 saat kuralı hatalardan ders çıkararak, öğrenerek, istikrarla denenirse başarılı olunacağına inancım sonsuz. Denemesi bedava. 🙂
10000 saat zaten epey iddialı bir zaman dilimi. Çalışan yetişkin bireyler olarak bir şeye günde 2 saat emek harcasak(ki bu bile kolay değil) 10000 saati yakalamak yaklaşık 13 yıl alacaktır.
Değer mi? Bence kesinlikle değer. Ama konu biraz da tutku hissedeceğin, zamanını istekli şekilde harcayacağın şeyi bulmakta.
Çevremde çok daha az pratik ve istikrarla güzel şeyler başaranlar var. Bu noktada sürdürülebilirlik denen şey başarıyı yakalamak için en önemli olgulardan biri.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Hizmetler: Koçluk Almak İster Misiniz?
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
12 Replies to “10000 Saat Kuralı”