Benjamin Franklin’in Günlük Planı

Yıllar önce Konuşmayı Kes Harekete Geç isimli çerezlik bir kişisel gelişim kitabı okumuştum. Yazımda bahsetmek istediğim Benjamin Franklin’in Günlük Planı bu kitapta yer alan bir çizelgeydi. Kitabı bir arkadaşıma hediye ettiğim için, yazımın en aşağısına çizelgenin İngilizce versiyonunu ekliyorum.

Benjamin Franklin’in hayatına dair bilgilere Wikipedia ve diğer kaynaklardan erişebilirsiniz.

“İyi mazeretler bulmayı başaranların, başka şeyler başarabildiği çok nadir görülür.” Benjamin Franklin

Benjamin Franklin’in Günlük Planı

1)Sabah Sorusu

Benjamin Franklin’in günlük planı “Bugün ne gibi iyi bir şey yapmalıyım?” sorusu ile başlıyor. Basit; ama bir o kadar da etkili bir soru. Son yazılarımdan birinde yer verdiğim Yale Üniversitesi Mutluluk eğitiminde de gerçek mutluluk için “iyilik” konusu vurgulanıyor.

2)Sabah Rutinleri

Benjamin Franklin günlük çizelgesindeki ilk iki maddeye 3 saatini ayırıyor. Yani çalışmaya başlamadan 3 saat önce uyanıp rutinlerini yerine getiriyor.

Franklin günlük planın  ikinci maddesinde aşağıdaki rutinlere yer veriyor;

“Kalk, yıkan, dua et, günün işini planla ve günün kararını al, üzerinde çalıştığın konuyu bitir ve kahvaltı et.”

Sabah 5’te Uyanmak yazısını boşa yazmamışım. 🙂

Benjamin Franklin’in 1700’lü yılların başında yaşayan biri olarak günümüzde de popüler olan rutinlere öncülük ettiğini söyleyebiliriz. 🙂 Günümüz dünyasında sabah rutinleri;

  • Soğuk duş
  • Meditasyon
  • To-do listesi
  • Intermittent Fasting

olarak revize edildi. 🙂

Benim ikinci maddede en çok hoşuma giden kısım “üzerinde çalıştığın konuyu bitir” maddesi oldu. Günlere yayılmış bir hedefiniz varsa bile küçük parçalara bölüp o günkü parçayı bitirebilmek başarı bence.

3)Benjamin Franklin’in Çalışma Planı

Franklin’in çalışma düzeni de günümüzdeki mesai tarzıyla bir nebze paralellik gösteriyor. Sabah saat 8’de çalışmaya başlayıp 4 saatini “iş” temasına ayırmış.

Sonra iki saatlik bir arası var. Ve bu arada “Oku ya da muhasebe hesaplarının üzerinden geç ve yemek ye.” maddesine yer vermiş.

İki saatlik aradan sonra da tekrar 4 saat işe dönüyor.

4)Akşam Rutini

Benjamin Franklin akşam saat 6’dan sonra “Eşyaları yerine yerleştir, akşam yemeği ye, müzik, eğlence ya da sohbet… Günü değerlendir.” maddesine yer veriyor. Ve bu plana 3 saatini ayırıyor.

Akşamları müzik, kültür, sosyalleşme gibi aktivitelere yer verip aynı zamanda günlük planının da üzerinden geçiyor. “Eşyaları yerine yerleştir” maddesine güldüm. Çünkü zaman zaman koltukta vs. biriktirdiğimiz kıyafetleri aynı gün yerine yerleştirmek toplamda 2 dakika almayan bir eylem. Faydası tertemiz bir oda düzeni. 🙂

Akşam ise “bugün ne gibi iyi bir şey yaptım?” sorusu sorularak yine günün kontrolü yapılıyor. Sanırım Benjamin Franklin olmasındaki en büyük etkenlerden biri de bu kısım.

Haliyle sabahın erken saatlerinde uyanabilmek adına akşam da erken yatıyor.

***

Benjamin Franklin’in oldukça sade, basit bir günlük planı var. Geçmiş yıllarda zaman zaman uyguladığım dönemler oldu, hayat motivasyonunu ve kalitesini yükselttiğini söyleyebilirim. Birkaç hafta önce Günlük Yapılacaklar Listesi İçin Öneriler yazısını yazmıştım. Fakat Benjamin Franklin’in prensipleri çok daha yalın ve uygulanabilir.

Not: Blog’u bakıma aldım, sevdiğim; ama içerikte iyileştirme ihtiyacı olan bazı yazıları güncelliyorum. Bu yazı da onlardan biriydi.

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Benjamin Franklin’in - Günlük Çizelge
Benjamin Franklin – Günlük Çizelge

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

20 Replies to “Benjamin Franklin’in Günlük Planı”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.