İngilizce Konuşma İçin 5 Öneri

“İngilizceyi anlıyorum ama konuşamıyorum” bu yazıda geziniyorsanız sizin de kurduğunuz ya da duyduğunuz cümlelerden biridir. 🙂 Yazımda İngilizce konuşma konusunu ele alan bir kaynağı çevireceğim.

İngilizce Konuşma İçin Bilmeniz Gerekenler

Dilbilgisine Çok Fazla Çalışmayın

İngilizce konuşma için bu en önemli kurallardan biridir. Eğer sınavlardan geçmek istiyorsanız dil bilgisine çalışın. Fakat İngilizce konuşmada akıcı olmak istiyorsanız dil bilgisine çok fazla çalışmanıza gerek yok.

Dil bilgisi çalışmak sizi sadece yavaşlatır ve karıştırır. Cümleleri kurarken kuralları düşünmeye başlarsınız. Unutmayın ki İngilizce konuşanların çok az bir kısmı dil bilgisini tüm kurallarıyla kullanır. Çoğu ESL öğrencisi dil bilgisini anadili İngilizce olanlardan daha iyi bilir.

Anadili İngilizce olan arkadaşlarıma bazı dil bilgisi soruları sorarım ve sadece birkaçı doğru cevaplar. Fakat bu kişiler İngilizce’yi akıcı şekilde konuşabiliyor, okuyabiliyor, dinleyebiliyor.

Dil bilgisine hakim olmak mı istiyorsunuz yoksa İngilizce’yi konuşmak mı?

Phraseleri(Kelime Öbekleri) Öğrenin Ve Çalışın

Pek çok öğrenci kelime öğrenir ve uygun bir cümle oluşturmak için kelimeleri bir araya getirmeye çalışır. Kelime haznesi çok gelişmiş öğrencilerimin cümle kuramaması beni şaşırtıyor. Cümle kuramıyorlar çünkü phraselere çalışmıyorlar. Çocuklar ise bir dil öğrenirken hem kelimelere hem kelime öbeklerini birlikte öğrenir. Aynı şekilde İngilizce konuşma için sizin de böyle çalışmanız gerekir.

1000 tane kelime bilseniz bile doğru cümleyi kuramayabilirsiniz. Fakat bir kelime öbeğiyle yüzlerce doğru cümle kurabilirsiniz. Eğer 100 kelime öbeği bilirseniz, kaç doğru cümle kuracağınıza şaşırırsınız. nihayetinde 1000 kelime öbeği öğrendiğinizde İngilizce’yi akıcı şekilde konuşursunuz.

English Speaking Basics bağlantısındaki harika örneklere çalışabilirsiniz. Bu şekilde saatlerinizi farklı kelimeler öğrenmekle geçirmenize gerek kalmaz. Bu zamanı İngilizce’yi akıcı konuşmak için kelime öbeklerini öğrenmekle harcayabilirsiniz.

Çeviri Yapmayın

İngilizce bir cümle kurmak istediğinizde anadiliniz ile birebir çeviri yapmayın. Kelime sırası muhtemelen farklıdır, bu durum sizi yavaşlatır ve hata yapmanıza sebep olur. Bunun yerine kelime öbeklerini öğrenin. Otomatik olarak cümle kurmaya başlayacaksınız.

Çeviri yapmaktaki diğer sakıncalardan biri dil bilgisi kurallarının işin içine katılmasıdır. Bu da hata yapmanıza sebep olur.

İngilizce Konuşma
İngilizce Konuşma

Okumak ve Dinlemek Yeterli Değil. Sesli Olarak Cümle Kurun

Okuma, dinleme ve konuşma bir dili öğrenmedeki en önemli hususlardır. Bu durum İngilizce için de geçerli. Bununla birlikte konuşma dilde akıcı olmak için tek gerekliliktir. Bebekler ve çocuklar ilk önce konuşmayı öğrenirler, daha sonra okumayı ve en son yazmayı öğrenirler. Dolayısıyla bir kez anadilinizde öğrendiğiniz yetenek İngilizce konuşma için de sizi korkutmasın.

Birinci Problem

Dünya’daki tüm okulların, ilk önce okumayı, sonra yazmayı, sonra dinlemeyi ve en son konuşmayı öğrenmesi sorun değil mi? İkinci bir dil öğrenirken metaryal okumanız ve anlamanız gerekir. Normal akış dinleme, konuşma, okuma ve yazmadır. ESL öğrencilerinde ise akış okuma, dinleme, konuşma ve yazmadır.

İkinci Problem

Pek çok insan okuma ve dinleme pratiği yapabilir. Fakat akıcı konuşabilmek için konuşma pratiği yapmanız gerekir. Dinleme pratiği yaparken sadece parçayı dinlemeyin. Dinlediğiniz şeyi sesli şekilde tekrar edin. Ağzınız ve beyniniz hiçbir efor harcamadan o cümleleri kurana kadar yüksek sesle tekrar edin. Böylece akıcı bir şekilde İngilizce konuşabilirsiniz.

İngilizce Konuşma İçin Kendinizi Zorlayın

İngilizce konuşma yeteneğinizin olması ne kadar zeki olduğunuzla ilgili bir durum değil. Herhangi biri herhangi bir dili öğrenebilir. Bu tüm Dünya için geçerli bir gerçektir. Çin’de doğmuş olsaydınız Çince bilecektiniz. Herkes en azından bir dili konuşabilir. Zeka ya da yeteneğin bir önemi yoktur. Anadilinizi öğrenebildiğinize göre bir başka dili de öğrenebilirsiniz.

Bir dili öğrenmek o dili ne kadar hayatınıza kattığınız ile ilgili bir durum. Kendi ülkenizde anadilinizi sürekli konuşur ve dinlersiniz. İngilizce’yi iyi konuşan insanlar İngilizce konuşma okullarına gittiği için değil, çevrelerinde sabit şekilde İngilizce konuşan insanlarla dinleme ve konuşma pratiği yaptığı için dile hakim olur.

Çevrenizde yurt dışında okula gittiği halde dili çok az konuşan insanlar da vardır. Bunun sebebi kendi ülkelerinden arkadaş edinmeleri ve İngilizce pratiği yapmamalarıdır.

Dolayısıyla akıcı İngilizce konuşmak için yurt dışına çıkmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Sadece kendinizi, eylemlerinizi, ilgi alanlarınızı İngilizce ile donatmanız gerekir. Bazı arkadaşlarınızla sadece İngilizce konuşma kuralları getirebilirsiniz. İpod, telefon gibi araçlar ile düzenli olarak İngilizce cümleler dinleyebilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde sonuçları göreceksiniz. Hayatınızı İngilizce ile donatın.

Doğru Yöntemlerle Çalışın

Sık kullanılan yanlış bir bilgi “Pratik yapmak mükemmelleştirir.” Bu gerçeklikten uzaktır. Pratik yapmak tekrar ettiğiniz şeyi kalıcı hale getirir. Eğer yanlış cümleyi sürekli tekrar ediyorsanız yanlışı devam ettirme konusunda mükemmelleşirsiniz. Bu nedenle çoğu insanın sürekli kullandığı materyalleri pratik etmeniz önemlidir.

Gözlemlediğim bir diğer problem ise, pek çok insanın İngilizce konuşma için haberlere çalışması. Fakat haberler çok formal bir dildedir, genellikle politik içerikler vardır ve rutin hayatın içinde yer almaz. Haberlerde ne söylendiğini anlamak önemli, fakat bu İngilizce’nin temellerini öğrendikten sonra daha ileri seviyelerde çalışılabilecek bir konu.

Anadili İngilizce olmayan bir arkadaş ile çalışmak hem iyi hem kötüdür. Bu avantaj ve dezavantajların farkında olmalısınız. Birbirinizi motive edip temel hatalarınızı gösterebilirsiniz. Fakat doğru ve hatalı cümlelerden emin değilseniz birbirinizi yanlış yönlendirebilirsiniz. Dolayısıyla bu pratiği emin olduğunuz konular için yapın. Bilmediklerinizi öğrenmek için uygulamayın.

Kısacası, güvenebileceğiniz yaygın olarak kullanılan ve doğru olan İngilizce materyalleri inceleyin.

Bunlar İngilizce konuşma hedefinize ulaşmak için kullanabileceğiniz püf noktalardır.

İngilizce konusuna Ocak ayında başlasam da tüm Şubat boyunca envai çeşit öneri ile yazılara devam edeceğim. Önceki yazılar için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz;

İngilizce konusundaki diğer yazılar;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

5 Replies to “İngilizce Konuşma İçin 5 Öneri”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.