İngilizce Nasıl Öğrenilir?

Bu ay blogda İngilizce Nasıl Öğrenilir temasıyla yazacağım ve bana da katkı sağlaması için yer vereceğim yazıları yabancı kaynaklardan çeviriyorum. Girizgahı fazla da uzatmadan ilk çeviri ile başlayalım, bakalım İngilizce Nasıl Öğrenilir konusunda öneriler neler;

İngilizce Öğrenmek İçin 8  Öneri

1)Elinize Geçen Her Şeyi Okuyun

Klasik edebiyat, kitaplar, gazeteler, web siteleri, e-postalar, sosyal medya akışları her şeyi… Neden? Okumak sizi hızla geliştirir. Öğrenilen kelimelere tekrar tekrar maruz kalmanızı sağlar. Bu nedenle hafızanızda bu kelimeleri güçlendirir. Öte yandan, yeni sözcükleri ve ifadeleri öğrenmek, özellikle İngilizce gibi çok kelime içeren bir dilde, kelime haznenizi oluşturmak için gereklidir! Dolayısıyla İngilizce nasıl öğrenilir sorusuna verilebilecek en önemli yanıtlardan biridir.

2)Yeni Kelimeleri Not Alın

Bu ipucu dil öğrenme konusunda bir klasiktir, sebebi: işe yaraması! 🙂 Dil öğrenirken, sıklıkla yeni ifadelerle karşılaşırız ve ilk anda unutmayız gibi gelir. Fakat bana güvenin, her şey ilk andaki gibi kalmıyor. Bu durumla savaşmak için telefonunuza ya da her zaman yanınızda taşıyacağınız bir not defterine vs. not almayı alışkanlık edinin. Yeni bir kelime duyduğunuza, cümle içinde kullanarak; anlamıyla birlikte not alın. İleride okuduğunuzda “bu kelime ne anlamda kullanılıyordu” diye düşünmekten kurtarır.

3)Bol Bol Konuşun

Teşekkürler whatsapp – ağzımızı açmadan iletişim kurmanın uzmanı olduk. Fakat konuşmak dil öğrenirken yazma ve okumadan daha etkili. Kaç insanın “İngilizce’yi anlıyorum ama konuşamıyorum” dediğini düşünün. Hepsi kendi kendine aşılmaz bir bariyer oluşturur. Onlardan olmayın. Yabancı bir dil öğrenmek için o dili anadiliyle konuşan insanlar bulun. Artık İngilizce nasıl öğrenilir konusunun çok cevabı var; internet, kurslar, online araçlar yardımcı olacaktır.

4)İngilizce Podcasts ve Youtube Kanallarına Abone Olun

Mizah, politika, blog, yeme içme, akla gelebilecek her konu için İngilizce podcast ve youtube kanalı var. Birkaçına abone olun ve işe okula giderken gelirken vs. dinleyin. İlk başta aksanı anlamak zor gelebilir, fakat vazgeçmeyin. Zamanla duyduklarınızı daha iyi anlamaya başlayacaksınız. (aynı zamanda anadiliyle konuşan insanlardan pek çok yeni kelime öğrenirsiniz) Biraz aşağıda İngilizce öğrenmek için 6 podcast kanalı önereceğim.

5)Seyahate Çıkın

İngilizce öğrenirken, İngilizce konuşulan bir ülkede bulunmaktan daha faydalı bir yol varsa öğrenmek isterim. İngilizce’nin Dünya’da en çok konuşulan dillerden biri olması sır değil. Amerika, İngiltere Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda bu seçeneklerden birkaçı…

6)Bol Bol Soru Sorun

Merak kediyi öldürür, fakat dili akıcı öğrenmenin yollarından biridir. İngilizce öğrenirken bir dizi sorunuz olacak. Eğer bir kursa gidiyorsanız öğretmeninize tüm soruları sorun. Fakat kendi kendinize öğreniyorsanız da endişelenmeyin; bloglarda, dil sitelerinde, forumlarında sorularınız yanıtlarını bulmanız mümkün.

7)Gerçekten İhtiyacınız Olan Konu İle Başlayın

Dili öğrenme motivasyonunuzu kendinize sürekli hatırlatırsanız öğrenme hızınız artar. Örneğin iş sebebiyle mi öğreniyorsunuz? Çalışmalarınızda işinizle ilgili kelimelere ve konulara odaklanın. Sunum mu yapacaksınız? Sunuma nasıl başlanır, nasıl sonlandırılır, gibi noktalara odaklanın.

8)Motivasyonunuzu Düşürmeyin

Yapamadığınızı hissetmeye başladığınızda “İngilizce konuşamıyorum”, “hiçbir zaman öğrenemeyeceğim” gibi cümleler kullanmayın. Bu cümleleri sözlüğünüzden çıkartın. Bunun yerine “her geçen gün gelişme kaydediyorum”, “Altı ay önceki halimden iyiyim” gibi cümlelerle büyük resmi görmeye çalışın.

Podcast İle İngilizce Nasıl Öğrenilir?

Podcast Nedir?

Podcast’in bir kelimelik Türkçe karşılığı var mı bilmiyorum. İnternetten erişilen video, ses iletişimi diye bir tanımını okudum. Bir nevi doğru…

Her geçen yıl biraz daha popülerliğini arttıran podcastleri dil öğrenmek için de kullanmak mümkün. O yüzden İngilizce nasıl öğrenilir yazımca 6 podcast kanalı önereceğim. Günlük rutinde 15-20 dakika dahi dinlemek fark yaratacaktır.

Learn English

British Council’in günlük konuşma dili için şahane podcast sitesi. İndirme seçeneği ve altyazı var. Aynı zamanda minik quizlerle kendinizi test edebiliyorsunuz. Başlangıç seviyesinde olanlar için ideal.

Learn Englis linki!

Voice of America

İngilizce’yi birbirinden keyifli içerikle öğrenmek için deneyebilirsiniz. Bilim, müzik her konuda çeşit çeşit podcastler mevcut.

Voice of America linki!

6 Minute English

BBC’nin orta ve ileri seviyede İngilizce bilenler için günlük hayatta karşılaşılan kelime ve deyimleri derlediği 6 dakikalık içerikler.

6 minute English Linki!

Podcasts in English

Genellikle orta ve ileri düzey için pek çok içerik barındırıyor.

Podcast in English Linki!

The English We Speak

Biraz daha ileri düzeye hitap eden bbc uzantılı podcast sitesi.

The English We Speak Linki

Business English Pod

Daha çok iş ingilizcesi ile ilgili eğitici önerileri barındıran benim de dinlerken keyif aldığım örneklerden biri.

Business English Pod Linki!

İngilizce Nasıl Öğrenilir?
İngilizce Nasıl Öğrenilir?

İnternetten İngilizce Nasıl Öğrenilir?

Yukarıda da bahsettiğim gibi artık her birimizde akıllı telefonlar hatta dedelerimizde bile tabletler olduğu için her şeyin e-kursu mevcut. Ben de İngilizce nasıl öğrenilir konusunda 3 eğlenceli uygulamaya yer vermek istedim.

Duolingo

Aslında başlığı İngilizce için atsam da Duolingo pek çok dili belirli seviyeye kadar öğrenmenize yardımcı olan, son derece eğlenceli bir uygulama.

Advance seviyesine taşımaz belki; ama disiplinli şekilde kullanırsanız gelişim sağlamamak mümkün değil.

https://tr.duolingo.com/

English Ninjas

Dezavantajı maalesef ücretli olması. Şirketim hediye ettiği için uzun süre kullandım. Gördüğüm en güzel uygulamalardan biri diyebilirim. Bu uygulama için günlük bir dakika limiti belirliyorsunuz. O limit çerçevesinde her gün İngilizce’yi advance(çoğu zaman da anadil) seviyesinde konuşan yabancılar ile sohbet ediyorsunuz. Sohbetlerin sonunda hocalar anında değerlendirme notlarını gelişime açık yönlerinizi size mail olarak iletiyor. Sohbetler esnasında ülke meselelerinden, kişilik özelliklerinize kadar konuşabilirsiniz ya da belirli bir konuda pratik yaparsınız. Bağlantı sorunu vs. çok yaşanmıyor. İngilizce’niz intermediate seviyesinin üzerindeyse ve kursa para vermeyi düşünüyorsanız bence denemenizde fayda var.

https://englishninjas.com/tr

Voscreen

Bugüne kadar telefonda kullandığım en eğlenceli uygulamalardan biri. Dili sıfırdan öğretmez, fakat listeninge ve telaffuza çok fayda sağlar. İngilizce’yi taze tutmanız ve iyi vakit geçirmeniz için öneririm. Uygulamada tek yaptığınız şey kısa kısa videolar izlemek. Genelde film videoları. Benim gibi sinema aşığıysanız bazı videolara bayılıp komple filmi izlemek için notlar almanız da mümkün. 🙂 Video ekranında hangi filmi izlediğinizin bilgileri yer alıyor. Bu kısacık videoların sonunda ne konuşulduğunu tercüme etmeniz gerekiyor. İsterseniz İngilizce altyazı seçeneğiyle cevaplayabilirsiniz.

https://www.voscreen.com/

Daha yüzlerce uygulama mevcut. Örneğin ben EF’in online kursunu alıyorum. Çok başarılılar; ama o da English Ninjas gibi ücretli bir uygulama. Kursa para vermeyi düşünenler için müthiş bir seçenek.

İngilizceniz belirli seviyedeyse Ted Talks uygulamasını indirmek de hem günlük hayatınıza hem de dilinize fayda sağlayacaktır.

İngilizce konusundaki diğer yazılar için;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

8 Replies to “İngilizce Nasıl Öğrenilir?”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.