Kapadokya’da Gezilecek Yerler

23 Nisan’ı fırsat bilip Kapadokya’ya gitmeye karar verdik. Tatil sebebiyle mahşer yeri kadar kalabalıktı:) Siz daha sakin zamanlarda gitmeye çalışın. Bölgenin her yeri müze gibi bu sebeple hakkıyla gezmek için 4-5 gün ayırmak gerekir; ama yazımda 2 günlük sıkıştırılmış tur ile Kapadokya’da gezilecek yerleri anlatacağım.

Biz uçakla Kayseri’ye uçtuk. Yaklaşık 1 saatlik yolculuktan sonra otelimiz Yunak Evleri‘ne vardık.

Kapadokya’da gezilecek yerleri araştırırken Ihlara Vadisi de sık sık karşıma çıktı; ama Kayseri’den gelirken uğramak daha mantıklı. Ürgüp’e geldikten sonra tekrar aynı yolu geri dönmek iki günlük bir tatil için verimsiz olacaktı. Gezimize Ihlara ve Derinkuyu’yu sığdıramadık.

Biz gezimize Kaymaklı Yeraltı Şehri ile başladık. Kapadokya’nın en ilginç yanlarından biri olan yeraltı şehirleri yumuşak tüfün oyulmasıyla oluşturulmuştur. Kaymaklı’ya müze kartı ile giriş sağlanabilir. Kapalı alanlara dair fobiniz varsa girmeyin. 23 Nisan kalabalığı yüzünden gezmek eziyete dönüşebiliyor. Bir arkadaşım fenalaştığı için hızlandırılmış tur yaptım. 🙂

Paşabağı eski adıyla “Keşişler Vadisi” ikinci durağımızdı. Kendine özgü peribacalarıyla görülmeye değer bir alan.

Avanos seramik ilginiz varsa uğrayabileceğiniz bir yer. Biz panoramik olarak gezdik. Güray Müze gidebileceğiniz yerlerden.

Zelve bizim gitmediğimiz; ama tercih edebileceğiniz açıkhava müzelerinden biri. Bu alanlar birbirine birkaç kilometre mesafede. O yüzden yol çok vakit almıyor.

Göreme Açıkhava Müzesi sanırım Kapadokya’da gezilecek yerlerin başında geliyor. Müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz. Pek çok kilise var, dönemin inanç merkezlerinden biri.

Güvercin Vadisi, Aşk Vadisi(Bağlıdere) gene güzel fotoğraflar yakalayabileceğiniz, nazar boncuklu ağaçları çekebileceğiniz yerlerden.

Uçh

isar: Gelelim Kapadokya’da gezilecek yerlerin en keyiflisine. Yanımıza bölgede üretilen narlı, kavunlu şaraplarımızı alıp günü alkışlar eşliğinde batırdığımız alan. Giderken “deniz olmadan güneş ne kadar güzel batabilir ki” diye düşündüm; ama manzara benim için büyüleyiciydi.

Yunak Evleri

Kapadokya yazımda Yunak Evleri’ne ayrı parantez açmadan olmaz. Hiçbir yeri gezmeden sadece otelde kalsam bile keyif alırdım. Otelin büyüleyici bir atmosferi var. Devasa bir kayanın içine serpiştirilmiş minik kaya evler var. Odalar, banyolar oldukça büyük. Terasları çok şirin. Dekorasyonu özenle yapılmış. Perdelerinden, lambalarına kadar atmosfer ile uyumlu seçimler… Kahvaltısı da fena değildi.

Kapadokya’da Ne Yenir?

Biz ilk gün öğlen yemeğini tesadüfen Kolcuoğlu’nda yedik. 150 yıllık bir binada güzel bir dekorasyon, ama yemekler ve hizmet vasattı.

Old Greek House

Meşhur Asmalı Konak, akşam yemeği için tercih ettik. Mezeleri, soğan dolması, tabak tabak sipariş ettiğimiz sarması(zeytinyağlı ama sıcak servis ediliyor), mantısı, ev yapımı patates kızartması, hünkar beğendisi sıcacık un helvası ile midelerimiz bayram etti. Kalabalık gidiyorsanız bizim gibi ortaya söylemenizi tavsiye ederim.

Ziggy’s Cafe

Yunak Evleri ile arasında yirmi metre var. 🙂 Teras manzarası da şahane; ama hava henüz serin olduğu için içeride oturduk. Türkiye’de gittiğim en güzel dekore edilmiş mekanlardan biri. Hem otantik, hem modern. Ciğeri, sarımsaklı tavuğu, ayva patatesi, mezeleri, muhallebili tatlısı çok güzeldi. Biraz tuzlu; ama değer.

Mahzen Şarap Evi

Biraz daha fabrikasyon gibi duran ve kalabalığı ile yol kapattıran Turasan’a uğramadan döndük ve şarap ihtiyacımızı burada karşıladık. Kavunlu şarabı enteresan. Ama narlısı efsane. Alkol ile arası olmayan biri olarak şişelerce içebilirim. Kartı aldık sipariş vereceğiz.

Kadıneli

Öğlen yemeğinde tercih ettiğimiz mekanlardan biri. Mantı, sarma ve pekmezle yapılan un helvası(aside) yedik. Güzeldi.

Kapadokya Kısa Kısa

  • Hediye olarak magnet yerine kabak çekirdeği alın. 🙂 Bölge kabak çekirdeği ile meşhur.
  • Aynı şekilde kayısı çekirdeği de çok lezzetli ve kansere faydalıymış.
  • Testi kebabını bir gün önceden sipariş etmek gerekiyormuş. Yoksa gerçeğini yiyemiyorsunuz. Biz tercih etmedik.
  • Heyecan arıyorsanız; Atv turu, at ile gezi, balon turu gibi alternatifleriniz var.
  • Göreme Açıkhava Müzesine girmeden kulaklık alın. Rehberiniz yoksa sorun olur.

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

4 Replies to “Kapadokya’da Gezilecek Yerler”

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.