Büyükada’da Gezilecek Yerler

Büyükada‘ya gitmeden önce Ingrid Fetell Lee isimli bir kadının TED konuşmasını izledim. Hayattaki neşe anlarını yakalamaya yönelik keyifli bir konuşmaydı.

Büyükada’da Gezilecek Yerler‘i yazarken odak noktam bu konuşma ve neşe anları olacak. Giriş kısmını çok uzatmadan, Büyükada ve gezi detaylarına geçiyorum;

Büyükada’da Nerede Kalınır?

Splendid Palace Hotel

Büyükada’ya defalarca kez gittim; ama son gidişimde beni en heyecanlandıran şey Splendid Palace Hotel’de konaklamaktı. Burası 1908 yılında kurulan, 1. derece tarihi eser statüsünü koruyan, Atatürk’ün de ziyaret ettiği ve meşhur dans fotoğrafını çektirdiği, daha vapur adaya yanaşırken bile sizi büyüleyen bir otel.

Grand Budapest Hotel filmini izleyenler o atmosferi hissedecektir. Otel oda kahvaltı, arka kısmında küçük bir havuzu var. Ve fiyat açısında adadaki diğer yerlere kıyasla bir nebze tuzlu.

Büyükada’da Ne Yapılır?

Büyükada’da ne yapılır kısmına geçmeden önce, ne yapılmazı söyleyeceğim; faytona binilmez. Şu an hükümetin gündeminde de faytonların yasaklanması var. Dileriz gerçek olur ve aşağıdaki görüntü Büyükada’da çektiğim son fayton görüntüsüdür.

349ac9cd-6f91-4d2d-bc1c-1688918b592d

Bu yukarıdaki ev benim ada fotoğraflarına bakarken en sevdiğim evlerden biriydi, tesadüfen karşıma çıktı; ama görüldüğü gibi fayton yolu üzerinde yukarı çıkarken sağda, inerken solda kalıyor. Sanırım böyle bir evde yaşasaydım, çocukken hayal kurmaktan aklımı yitirebilirdim. 🙂

Aya Yorgi Manastırı

Aya Yorgi’ye çıkmak challange gibi bir şey. 🙂 Her çıkışımda “bir daha asla çıkmam” diyorum. Ama tekrar çıkıyorum. Yeri geldi 23 Nisan curcunasında çıkıp makaramızı boşalttık, dileklerimizi diledik, yeri geldi bisikletle çıktık(gerçekten yaptım bunu ama son patikanın yüzde 70’inde bisikleti elimle sürükledim:) ), yeri geldi yürüdük. Bazı yokuşlar zordur; ama finalinde sizi muhteşem bir ödül bekler. Aya Yorgi manzarası da o muhteşem ödüldü. Ne zaman çıksam “değer” diye düşündüm.

Şuraya Aya Yorgi’de fotoğrafladığım bir yazıdan kesiti iliştiriyorum, kalbinde gelecek kaygısı taşıyanların aklında bulunsun “hangi biriniz kaygılanmakla ömrünü bir anlık uzatabilir?”

Mizzi Köşkü

dac276ae-5e16-48a7-a799-e2bb6f31ec86

Adada gezilebilecek ihtişamlı yapılardan birisi de Mizzi Köşkü fakat biz ziyaret ettiğimizde tadilat vardı ve uzaktan görebildik. Ortaçağ şatosunu antıran bu kırmızı kuleli köşk 1900’lü yıllarda yapılmış. Pek çok kez el değiştirmiş. Tadilat bittiğinde ne amaçla kullanılacağına dair bir fikrim yok.

Ama sağından solundan geçtiğinizde adanın klasik evlerinin yanında mutlaka dikkatinizi çekecektir. 🙂

Büyükada Rum Yetimhanesi

Yanlış bilmiyorsam Türkiye’deki en büyük ahşap bina. Yıkıldı yıkılacak kıvamında; ama her gördüğümde beni çok etkileyen, biraz da hüzünlendiren yerlerden birisi. Yapı uçakl

a Sabiha Gökçen’e inerken de göze çarpabiliyor.

İçeriye giriş yasak olduğu için binayı ancak dışarıdan görüntüleyebilirsiniz.

büyükada rum yetimhanesi

Büyükada Sokakları

Büyükada’da insana rahatsızlık veren tek şey tatil günlerinde gidiyorsanız mahşer etkisi yaratan insan seli. Onun dışında adanın zaman tünelinde geziyormuşsunuz gibi bir etkisi var.

Yeme içme için pek çok alternatif var; ama akşam yemeğinde By Şükrü, Loc’ada canlı müzik olan keyifli yerlerden.

Splendid Hotel’in hemen altında bulunan iki kafe bir şeyler içmek için güzel.

Dondurma için Mio Amore tercih ettiğimiz yerlerden biriydi. Yukarıda yazdıklarımın hiçbirisini şiddetle önermiyorum.:) Sıradan mekanlar…

Başta Ingrid Fetell Lee‘nin TED konuşmasını odak noktası alacağımdan bahsetmiştim. Konuşmacı diyor ki; “insanlar mutluluk konusuna çok fazla odaklanıyor ve neşe kavramı gölgede kalıyor.” Mutluluk bir süreç, neşe(joy) ise anlık coşku yaratan olaylar. Ve Ingrid’in araştırmalarına göre hemen hemen tüm insanlara neşe veren  bazı ortak şeyler var. Örneğin dondurma, renkli binalar, balonlar, simetrik şekiller, gökkuşağı, havai fişekler, havuzlar, graffitiler.

Büyükada sokaklarını dolaşırken bu neşe anlarını yakalamaya kadar verdik. Aşağıya birkaç tanesini ekliyorum. Ingrid’in haklı olup olmadığına siz karar verin. Hayata her daim neşeli bir gözlükle bakabilmek dileğiyle.

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

img_9483.jpg

img_9482

img_9481.jpg

img_9485.jpg

6 Replies to “Büyükada’da Gezilecek Yerler”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.