ÇYDD Mentorluk Projesi Röportajı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, ülkemizin geleceği adına gönüllülük esasıyla çok faydalı projeler yürüten hepimizin bildiği bir kuruluş. Bir önceki yazımda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mentorluk Projesi ile ilgili kendi görüş ve tecrübelerime dair bilgileri paylaştım. (Okumak için=> ÇYDD Mentorluk Projesi )

Bu yazıda ise ÇYDD Mentorluk Proje Koordinatörlüğü ile gerçekleştirdiğimiz röportajın yanıtlarına yer vereceğim. Değerli vakitlerini ayırdıkları için tekrar teşekkürlerimi sunarım.

mentorafis

ÇYDD Mentorluk Projesi

  • Mentorluk Projesinden, bu yılki başvuru döneminden kısaca bahseder misiniz?

Mentorluk Projemiz 2012 yılında başlamış ve 6.dönemini tamamlamıştır. Bugüne kadar 800’e yakın Menti-Mentor eşleşmesi sağlanmıştır. Eylül ayından itibaren programımızın yedinci dönemi başlayacağı için biz ÇYDD olarak yeni dönemin hazırlık çalışmalarını yürütmekteyiz. Bu kapsamda şubelerimiz aracılığıyla menti adayları (üniversite burslularımız ve gönüllü gençlerimiz) program hakkında bilgilendirilmekte ve eğer isteklilerse yeni dönem için başvuruları alınmaktadır. Mentor adaylarımıza ise; duyuru ve ilan görsellerimizle, şubelerimiz ve yakın çevrelerimiz, bağışçılarımız, destekçi kurumlar aracılığıyla ulaşmaktayız. Programda mentor olmak isteyenler de Ağustos ayı sonuna kadar www.mentorluk.cydd.org.tr sitesi üzerinden online başvuru yapabilirler.

  • Mentor adayı olan kişinin sahip olması gereken özellikler neler?

Mentor adaylarımız; liderlik potansiyeline sahip, sivil toplumun ve kurumumuzun önemi ve misyonunu içselleştirmiş, gönüllü, istekli, bu programda zaman ve enerji yaratacak, öğrenme ortağı rolüyle öğrenme ilişkisine değer katabilecek kişilerdir. Mentilerimizin  gelişim potansiyeline, akademik durumuna, hedeflerine ve kişisel ihtiyaçlarına göre her Mentor’luk ilişkisinin deneyimi diğerine göre farklı olmaktadır. Mentorlarımız mentisinin ihtiyaçlarını anlayan, mentimizi kendi sahip olduğu potansiyeli, fırsatlarını araştırmaya yönlendiren, farklı bakış açıları kazandıran ve gündemine göre farklı konularda destek sunmaya açık olmalıdır.

  • Mentorluk Projesi, İstanbul dışındaki illeri de kapsıyor mu?

ÇYDD Mentorluk Programımız İstanbul dışından 9 ilde de uygulanmakta ve biz ÇYDD Genel Merkezi olarak her yıl diğer illerdeki şubelerimizi de bu programa katarak yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz. Her yıl artan şube ve eşleşme sayıları ile bu hedeflerimizi gerçekleştirmekteyiz. İstanbul dışında, Bursa-Balıkesir-Çanakkale-Denizli-İzmir-İzmit(Kocaeli)-Ümitköy(Ankara)-Muğla ve Uşak şubeleri programımızda yer almaktadır. Yeni dönemde yeni  şubelerimiz projeye katılacaktır.

  • Mentilerinizin geri bildirimleri ve gözlemlerinizi değerlendirdiğinizde başladığı günden bugüne projenin başarısını nasıl değerlendirirsiniz?

Programımız öncelikle 20 eşleşme ile pilot uygulama olarak başlamıştır ve gençlerimizin geri bildirimleri dikkate alınarak projelendirilmiştir. ÇYDD uzun yıllardır burs veren, okullar – öğrenci yurtları- kütüphaneler-eğitim evleri gibi pek çok eğitime destek projeleri ile çocuklara, gençlere, kadınlara katkı sunan bir kurumdur. En önemli faaliyetlerimizden olan burs çalışmaları, kuruluşumuzdan bu yana yürütülmektedir. Zaman içinde, burs verdiğimiz gençleri dinledikçe, onlardan gelen ihtiyaç ve istekleri analiz ettikçe, iş yaşamına geçmeden önce her birinin hem mesleki anlamda hem de kişisel anlamda gelişime, desteğe, ek eğitimlere ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Gençlerimizi bu alanlarda da destekleyebilmek ve mezunlarımızın ve gönüllülerimizin yakın çalışabilecekleri, paylaşımda bulunabilecekleri Mentorluk Programı kurgulandı.

Mentilerimize sağladığı katkılar açısından birkaç görüşü aşağıda sizlerle de paylaşmak isteriz. Geri bildirimler ve değerlendirmelere göre programda yer alan çoğu burslumuzun; iletişim becerilerinin gelişerek kendine daha fazla güvenen, iş yaşamında rekabet edebilir hale gelen, beden dili ve sunum teknikleri gibi çeşitli alanlarda kendilerini geliştiren, kendilerinde bilmedikleri yönlerin ortaya çıktığını anlayan, farkındalık sağlayan gençler olduğunu öğrendik. Ayrıca bir  dönem programda yer almış gençlerimizin, mezun olana kadar farklı bakış açıları kazanmak için yeniden programa katılma istekleri de bizleri son derece memnun etmektedir.

  1. İktisat öğrencisiyim, 20 yaşımdayım. Mentorumla güzel bir ikili olduk. Mentorum da iktisat okumuş, mentorumla yaptığımız “zaman yönetimi ve geleceğim”adlı bir programla vaktimi verimli kullanma ve hedefe odaklanmayı ele aldık. Programımız saat gibi işliyor. Bu güzel eşleşme için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyelerine çok teşekkür ediyor iş hayatında belirli bir ivme kazanınca mentor olarak talepte bulunarak benim gibi öğrenci arkadaşlarıma elimden gelen desteği vermek istiyorum.
  2. Elektrik/Elektronik Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Projenin, bir menti olarak bana kattıkları; her şeyden önce bilmediğimi sandığım şeyleri aslında bildiğimi, fakat farkında olmadığımı fark ettim. Doğru soruyu sormanın doğru cevabı getireceğini herkes bilir belki ama kimse bunu uygulamadığının farkında değil. Özetle, projenin bana kattığı en temel şeyler; insanın kendini geliştirmesi ve güncel tutmasındaki yetkinlik ve irade de kendisindedir aslında.
  3. Üçüncü sınıf öğrencisiyim.İş  hayatına daha dahil olmadığım için bilmediğim aklımda çok soru vardı ve teker  teker hepsine cevap bulduk. İngilizce eğitimi, zaman yönetimi, yaptığım/yapacağım stajlar konusunda nasıl hareket etmem gerektiği ve birçok konuda önemli adımlar attık ve daha da ilerleyeceğimi düşünüyorum.
  • Pek çok kişi maddi desteğin dışında bir efor ve emek harcayarak gönüllü faaliyetlerde bulunmak istiyor. Gündeminizde Mentorluk Projesi gibi kişilerin maddi desteğe ek olarak katkı sağlayabilecekleri projeler var mı?

Derneğimizin eğitim – kültür, kişisel gelişim, okullara destek gibi pek çok projesi bulunmaktadır. Projelerimizde gönüllü çalışarak katkı sunabilecekler en yakın ÇYDD şubeleri aracılığıyla bilgi edinebilirler. Öğrencilerin eğitimine destek olmak, burs vermek ve bağış yapmanın dışında da Çağdaş Yaşam Eğitim ve Kültür Evlerinde sağlık, hukuk, iletişim, çocuk gelişimi ve tüm sanatsal çalışmalar için gönüllü olabilir, gönüllü eğitmenlik yapabilirler. Düzenlenen seminer, panel, söyleşi, konser vb. etkinliklerinize katılarak, bunları çevrelerine duyurarak destek olabilirler.

  • Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Derneğimize ve projemize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Yeni dönemde de Mentorluk Projemiz ile burslularımızın, gençlerimizin eğitim ve iş hayatlarına yönelik desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Gönüllülerimizi de bu projede yer almaya davet ediyor ve ulaşamadığımız burslumuz kalmasın, istiyoruz.

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

kapanış etkinliği

2 Replies to “ÇYDD Mentorluk Projesi Röportajı”

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.