Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Alışkanlık

Ne zaman web’de motivasyon ile ilgili bir şeyler okusam kendimi zenhabits.net sitesinde buluyorum.

Hazır tatildeyim, vaktim bol, değiştirmek istediğim şeyler de var sevdiğim bir yazıyı sizlere de faydası dokunsun diye çevireceğim.

Bunu yaparken “BEN” kısmında yazdıklarım, kendi fikir ve planlarımdan oluşuyor. 30 günlük meydan okumayla, hayatımda bir şeyleri değiştireceğim. Hadi başlayalım;

Tekrar ettiğimiz şeylerden oluşuruz. Mükemmellik, bir eylem değil alışkanlıktır.” Aristotle

Eğer önümüzdeki birkaç ay hayatınızda en fazla etkiye sahip olabilecek alışkanlıkları seçmeniz gerekseydi bunlar ne olurdu?

İnsanlar değişim için hangi alışkanlıklardan başlamaları gerektiğini bilmiyorlar. Ve bu kolay bir soru değil. Aşağıda bu konuda yardımcı olabilecek birkaç madde yer almaktadır;

İnsanların tabiatları birbirine benzer. Onları alışkanlıkları birbirinden ayırır.Konfüçyüs 

BEN: Yazarın da belirttiği gibi bu kolay bir soru değil. Eğer kendimde bir şeyler değiştirmek isteseydim, sürekliliği olan eylemlerimi arttırır, sporu hayatıma katar, ataletten arınır, sanat ile ilgili bir faaliyete başlar, hayatımın olumlu taraflarına odaklanır ve disipline olabilme özelliğimi geliştirirdim. 

Yeni Bir Alışkanlık Nasıl Oluşur?

  • Sadece BİR alışkanlık üzerine odaklanarak, 30 gün kendinize meydan okuyun.(30-day challenge) BEN: Yarından başlayarak Ağustos’un 11’ine kadar “İngilizce” konusunda kendime meydan okuyacağım.
  • Bu alışkanlığı geliştirmek için motivasyonunuzu, engellerinizi ve stratejinizi yazın. BEN: Bu alışkanlığı geliştirmek için motivasyonum: Uzun süredir bu isteğin kafamı meşgul etmesi. Çalışma hayatında yabancı dilin önemi. Bu konuda hissettiğim eksikliği kırmak. İngilizce kaynaklar çok fazla olduğu için daha keyifli siteler ve kaynaklara erişmek. Engelim; üşengeçliğim, sıkılmam, işten eve döndüğümde kendimi yorgun hissetmem. Stratejim; bloga çeviri yapmak, EF online’da hergün 1 üniteyi bilmediğim kelimeleri not alarak bitirmek. Konuşma sınıflarına katılmak. English Ninjas’ta haftanın 5 günü 20’şer dakika konuşmak. Her gün min. 1 bölüm yabancı dizi izlemek.(mümkünse İngilizce altyazılı)
  • Çevreniz ile konuyu paylaşın.
  • İlerlemenizi gözlemleyip, kaydedin. Günlük olarak rapor edin.(bunun da herkese açık şekilde yapılması öneriliyor)
  • Motivasyonunuz düştüğünde destek alın. BEN: Çevremde bu konuda güvendiğim birkaç insan var, yardımları dokunacaktır. Kendi kendimi gaza getirme konusunda da fena değilim. 🙂 
  • Her küçük başarıyı ödüllendirin. BEN: Ödül şu an için aklıma gelmedi, bu konu üzerine düşüneceğim. 
  • Başarısız olduğunuzu düşünürseniz neyin yanlış gittiğini değerlendirin, planlayın ve tekrar deneyin.

Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Alışkanlık

Evet, şu an bir alışkanlığı nasıl kazanabileceğinizi biliyorsunuz. Gelelim hayatınızı değiştirebilecek 7 küçük alışkanlığa.(bunlar benim önerilerim, sizinkiler farklı olabilir)

Olumlu Düşünün

Bunu ilk maddeye koydum, çünkü diğer alışkanlıkları oluşturmanızda yardımcı olacak kilit alışkanlıklardan birisi bu. Tabii ki pozitif düşünce kendi başına başarıya götürmez; ama gerekli olan diğer şeyleri yapabilmeniz adına sizi motive edecektir.

Gün içerisinde konuştuğunuz olumsuz cümlelere odaklanın. Olumsuz bir cümle kurduğunuzda bunu kenara not alın. Bir süre sonra onları tanıyacak ve üstesinden gelmeye başlayacaksınız.

BEN: Bu konunun işe yaradığına daha önce tanık olmuştum. Olumsuz fikirler aklıma gelirse 30 gün boyunca telefon notlarına not alacağım.

Egzersiz Yapın

Egzersiz sağlık için iyidir; ama hayatı değiştirebilir mi?

Egzersiz kendinize daha güvenli ve iyi hissetmenizi sağlar.

Pozitif düşünme alışkanlığınızı geliştirir. Egzersizi sürdürmek için pozitif düşünmeniz gerekir.

Stresi azaltır ve düşünmeniz için zaman kazandırır.

Yaratıcılığınızın gelişmesine yardım eder. En iyi fikirler egzersiz yaparken aklınıza gelir.

BEN: Disipline olmakta en zorlandığım konu. Toplamda 5-6 kez spor salonuna boşa para verip gitmemiş bir insanım. Sadece 30 gün sporu hayatıma katmak için yola çıkacağım. Günlük 40 dakika egzersiz ile başlıyorum.(yürüyüş, yüzme, paten, evde fit well yapılabilecek egzersizler)

Aynı Anda Tek İş Üzerinde Çalışın

Sürekli görev değiştirerek ya da diğer acil işlerle uğraşarak önemli bir başarı elde etmek zodur. Tek görev üzerinde çalışmak odaklanmanızı kolaylaştırır ve stresinizi azaltır.

BEN: İngilizce çalışırken telefon ve sosyal medyadan uzak durmak yeterli olacaktır. 🙂 Beni en çok bölecek şeylerin başında telefon geliyor. 

Tek Hedefe Odaklanın

Bir seferde tek alışkanlığa odaklanmak daha etkilidir. Birden fazla hedefe yoğunlaşıldığında enerjinizi bölüyorsunuz ve bazen hiçbiri tamamlanmıyor.

Peki ya ulaşmak istediğiniz 5 hedef varsa? İlk önce odaklanmak için birini seçin. Eğer uzun vadeli bir hedefse, bu ay gerçekleştirebileceğiniz kadarını mini bir hedefe bölün. Bugün yapabileceğiniz bir eylem seçin. Her gün bunu yapmaya devam edin.(hedefi tamamlayana kadar) Daha sonra yeni hedefinize geçin.

Bazı hedeflerin sürekliliği vardır.(Blog yazmak gibi, egzersiz yapmak gibi) Bu durumda önce bu konularda alışkanlık edinmek için çalışın, alışkanlık kazandıktan sonra yeni hedeflerinize yönelin.

BENTek hedef İngilizce. Egzersiz de bonusu. 🙂 

Gereksiz Şeyleri Yok Edin

Öncelikle gerekli olan şeyleri belirleyin. Hayatınızda sizin için önemli olan şeyleri, en çok sevdiğiniz şeyleri. Daha sonra diğer şeyleri ortadan kaldırın. Bu durum hayatınızı sadeleştirecek ve size odaklanmanızı sağlayacak bir boşluk ortamı yaratacaktır. Bu süreç diğer tüm işlerde de işe yarar.(emailler, projeler vs.)

BENBu maddeyi tam idrak edebildiğimi söyleyemem. Birkaç yardımcı link eklenmişti, önümüzdeki günlerde okuyup çevirebilirim. 

Nezaketli Olun

Evet, nezaket bir alışkanlıktır. Ve geliştirilebilir. Bir ay boyunca her gün bu konuya odaklanın ve hayatınızdaki değişiklikleri gözlemleyin. İnsan olarak kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. İnsanların size daha iyi yaklaşım gösterdiğini göreceksiniz. Bunu karma olarak nitelendirebiliriz.

Bu alışkanlık nasıl geliştirilir? Öncelikle her gün biri için iyi bir şey yapmayı hedef haline getirin. İnsanlarla iletişiminizde; güleryüzlü, nazik, anlayışlı olun. Gönüllü işlerde vs. yer alın. (Bu konuyu Benjamin Franklin  yazısında da yazmıştım. Benjamin Franklin günlük çizelgesinde her sabah kendisine “bugün nasıl bir iyilik yapacağım” ve her akşam da “bugün nasıl bir iyilik yaptım” sorusunu soruyor. Nasıl bir hayatı olduğu ortada.)

BEN: Benjamin Franklin’in günlük çizelgesi hayatımın en iyi şekilde düzene sokan yöntemlerden biriydi. 30 gün boyunca bu çizelgeye dönüş yapıp, “bugün nasıl bir iyilik yapacağım” sorusunu da çizelgeme ekleyeceğim.

Günlük Rutinler Oluşturun

Çok basit gibi gözükmekle birlikte günlük rutinler oluşturmak hayatınızda büyük farklar yaratacak. En iyi rutinler, güne başlarken, sonlandırırken uygulanır.(haftaiçi ve haftasonu)

Bu hayatı nasıl değiştirir? Gününüze harika bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur ve ertesi güne hazırlanmanızı sağlar.

BEN30 gün boyunca günlük sabah rutinim, alarmı 20 dakika erkene almak, nefes egzersizi ile güne başlamak, evden çıkmadan bir bardak su içmek, günün planını ve İngilizce ile ilgili programı yazmak, sağlıklı bir kahvaltı etmek.   

Akşam rutinim, su içmek, ertesi günün kıyafetlerine karar vermek. günü değerlendirmek.

Yazıyı yazarken faydalanılan kaynak: https://zenhabits.net/

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

27 Replies to “Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Alışkanlık”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.