Hazır Pazar akşamı ekranın karşısına geçip yazmaya başlamışken “demotivasyon” güzel konu bence. 🙂
Yazımın kaynağı: The Communication Book, 44 ideas for better conversations every day
İki tür kendi kendine konuşma vardır. Bunlardan birincisi çocukların oyun oynarken yaptıkları bilinçsiz konuşma ya da “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasındaki gibi yüksek sesle düşünme, fikir yürütmedir. Gelişim psikologu Jean Piaget bu tip iç monologu “egosentrik konuşma” olarak adlandırıyor. Bugün yüksek sesle düşünmenin konsantrasyon ve düşüncelerimizi sıralamak için iyi bir yöntem olduğunu biliyoruz.
İkinci tip kendi kendine konuşma ise “iç diyalog”. Bu tür bir konuşmada bir futbol karşılaşması sırasında olayları analiz eden spor yorumcularına benzer şekilde kendi davranışlarımıza yorum yapıyoruz. Tek fark futbol maçında futbolcuların yorumları duymaması bizim ise sürekli olarak kendi moderatörlüğümüzü işitmemiz.
Psikoloji alanında, bu durum sağlıklı bir öz değerlendirme formu olarak kabul edilir. Fakat negatif ve pozitif kendi kendine konuşma arasında ayırt edici bir özellik var.
Yazı İçeriği
Negatif Kendi Kendine Konuşma
Negatif kendi kendine konuşma aşağıdaki düşüncelerden birini içerir;
Genelleme
İki kez terk edildim. İnsanlar beni her zaman terk edecek.
Yazarkarga notu: Genelleme bizim işimiz. 🙂 İşyerinde bir seminer olmuştu konuşmacı, “insanlar bir ilişkide sorun yaşayınca “bütün erkekler öküz” “bütün kadınlar şerefsiz” gibi cümleler kuruyor. Hayır o erkek öküz ya da o kadın şerefsiz olabilir Dünya’da 7 milyardan fazla insan var” demişti. Genelleme bazen gerçekten şuursuzca bir davranış.
Varsayımda Bulunmak
Daha önce Dört Anlaşma kitabıyla ilgili yazmıştım. Orda da dört anlaşmadan bir tanesi “varsayımda bulunmamak”tır. Kitabın bu anlamda bana bir nebze olsun faydası dokundu. Kolay okunan ve faydalı kişisel gelişim kitaplarından birisidir, tavsiye ederim. Kısa bir özetini okumak isterseniz yazıya da tıklayabilirsiniz tabii ki. 🙂
Bu kitapta ise “Neden aramadı. Bence beni sevmiyor.” örneği ile konu açıklanmış.
Kendini Suçlamak
Bu da benim sık yaptığım şeylerden birisidir. Bazen her yerim o kadar delik deşik ki iğneyi batıracak yerim kalmıyor.
Kitapta; “Daha farklı davranabilirdim.” “Kötü bir babayım” örnekleri var.
Pozitif Kendi Kendine Konuşma
Olumlu kendi kendine konuşma yukarıdaki kalıpları kırmakla ilgili bir durum. Bu kendinizi mükemmel bir hayatınız olduğuna ikna edeceğiniz anlamına gelmez; daha ziyade negatif düşünce girdabından kurtulmanızı sağlar.
Örneğin; “bu işle hiçbir zaman baş edemeyeceğim” diye düşünmek yerine kendi kendinize “bununla baş etmek için ne yapabilirim” diye sorun.
Özetle: kendi kendine konuşmanın iki fonksiyonu vardır birincisi, konsantrasyon ikincisi motivasyon.
Ve kitaptan güzel bir cümle ile bitirelim;
“Kendi kendine konuşmak mükemmel bir konuşma yaptığınıza emin olmanın tek yoludur.” Edmund Blackadder
3 Replies to “Kendimizi Nasıl Demotive Ederiz?”