Çocukluktan itibaren iyi mentorlarımın olmasını çok isterdim. (mentor: direktif vermeden yol gösteren, kendinizi keşfetmenizi sağlayan kişiler)
İlginç; ama hayat çok kolay savrulabileceğiniz bir yer. Ne istediğimizi bilmediğimiz sürece rüzgara maruz kalan bir yaprak gibi savruluyoruz.
Kendinizi hiç istemediğiniz karakterde birisiyle evlenmiş bulabilirsiniz. Planlamadan çocuk yapabilirsiniz. Ömür boyu işkence çekerek gideceğiniz işlerde çalışabilirsiniz. Hiçbir zaman doğru sosyal hayata sahip olamayabilirsiniz.
Aklı, fikri, mantığı, hür iradesi olan bir insanın ortalama 60-80 yıl yaşadığı bir ömürde bu kadar şuursuz olmaması gerekir; ama oluyor.
Bir şeyler yanlış gidiyorsa gerekli olan nedir? Değişim. Milyonlarca kere okuyup duymuşsunuzdur(en azından ben duydum); değişim “içsel” bir konudur. Önce kendini değiştirirsin, sonra dünyan değişmeye başlar.
Teoride “eşim değişsin”, “patronum değişsin” diye düşünürüz belki; ama pratikte sen değişmediğin sürece ya da onlar kendi iradesiyle değişmek istemedikleri sürece kimse değişmez.
Değişim cepte. Peki nasıl değişiriz? Teknolojik şartlar ve dış faktörlerle zaman içinde gerçekleşen zaruri değişiklikleri söylemiyorum. Kendi isteğimizle nasıl değişiriz?
“Yeni alışkanlıklar kazanarak”
Alışkanlık kazanmadan olduğunuz kişiyi değiştirmeniz pek mümkün değil. Diyelim ki fit bir insan olmak istiyorsunuz, ne yaparsınız? Sağlıklı beslenme ve spor.
Peki genelde ne yapıyoruz? 3 gün hatta bazen 3 ay bir gazla bir şeyler yapıyoruz ve bırakıyoruz. Alışkanlık kazanıyor muyuz? Hayır.
Kilit kelime ne? Uzman görüşlerini bilmiyorum; ama benim gözlemim; süreklilik.
Süreklilik olmadan alışkanlık kazanılmıyor, alışkanlık kazanmadan da değişim olmuyor. Gerçek anlamda hayatımızda bir şeylerin değişmesini istiyorsak yeni yeni alışkanlıklar kazanmamız gerekir.
Burada kendimden ve gözlemlerimden yola çıkarak bazı maddelere değinmeliyim;
- Hiç yapmamaktansa minik adımlarla başlamak en güzeli.
Örneğin; 3 ayda bir rejim yapıp bırakmaktansa “bir sene boyunca günde bir dilimden fazla ekmek yemeyeceğim” ile çıkın yola ve sadece bunu yapın.
Örneğin; her seferinde “İngilizce çalışacağım” deyip iki gün sonra bırakmaktansa “6 ay boyunca her gün bir İngilizce şarkı dinleyip bilmediğim kelimeleri not alacağım” deyip bunu yapın.
- Çok fazla seçenek arasında boğulmayın. Bir anda her şeyi değiştiremezsiniz. “Hem İngilizcemi geliştireyim, hem spora başlayayım, iş hayatında da yükselmem gerek mesailere kalayım, haftasonu İspanyolca ve resim kursuna gideyim, bir yandan da bloga düzenli yazmam lazım” Heyyyy hooooop! Ne oluyoruz? 25-30 yılı hantalca geçirdikten sonra bir anda kendinize bu kadar yüklenerek iyi sonuç alabilir misiniz? Hayır. Birini seçin, alışkanlığınızı geliştirin, sonra diğerine geçin. Bir kez gerçek anlamda alışkanlık kazandıktan sonra o eylemi yapmak zaten zor gelmeyecek.
- “Başarabilirim” inancı çok önemli. Sürekli bir şeylere karar verip bırakınca insanın kendisine olan inancı çok zayıflıyor. Eğer hedeflediğiniz şey sizde “yapamam” korkusu yaratıyorsa; inancı yakalamak, başarma hissini sağlamak ve öğrenmenizi kolaylaştırmak için gerçek hedefinizden bağımsız basit; ama sizi konfor alanınızdan bir miktar çıkartacak bir alışkanlık kazanın.
Örneğin; yatağınızı hiç düzeltmiyorsanız her sabah kalktığınızda düzeltmeye başlayın. Kıyafetlerinizi çıkarttığınız an dolabınıza yerleştirmeye başlayın.
Örneğin; Alarmınızı sadece 10 dakika erkene alın ve 1 sene boyunca 10 dakika erken kalkın.
Bu eylemleri bir kez alışkanlık edindikten sonra yaparken hiç zorlanmadığınızı keşfetmek sizi motive edecek ve “istersem başarabilirim” hissi verecektir.
- Gazla hareket etmeyin. Sakinleşin, ayaklarınız yere bassın ve kararlılıkla kalıcı şekilde harekete geçin.
- Bu zamana kadar çok defterim ve hedef listem oldu. Planlamak güzel bir şey; ama bazen sadece renkli renkli planlar yaptığımla kaldım. Bazen saatlerimi aldı plan çıkartmak ve beni inanılmaz mutlu etti. Ama o mutluluğun verdiği tatmin duygusuyla daha o gün planlarımdan caydığım çok oldu. Teori çok keyiflidir; ama pratiğe geçmezse hiçbir önemi yok. Planlarla, listelerle, panolarla kendinizi kandırmayın. 🙂 Harekete geçin.
Hayatınızı Değiştirebilecek 7 Alışkanlık
Instagram: @yazarkarga
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Evet bencede pek başarılı olmuş. Öneriler de kısa&öz ama değerli geldi bana. Tebrikler. 🙂
🤗✌🏻
Teşekkürler tam benlik bir yazı olmuş 😊😊
Keyifli okumalar:)