Çocuklarla İletişim

Evli değilim, çocuğum da yok. 🙂 Ama yine de “The Communication Book”  kitabındaki “Çocuklarla İletişim” yazısını kaynak alarak çeviri yapacağım. Daha önce de bu kitaptan aşağıdaki yazıları motamot olmasa de aşağıdaki şekilde çevirip yayınlamıştım, ilgilinizi çekerse diye ekliyorum;

Çocuklarla iletişim aslında hayatın en önemli parçası. Geleceğimizi çocuklar belirleyecek ve sağlıklı yetişmeleri dünyanın yararına olur. 🙂 Kitapta yazının son kısmında Fredrick Douglass’ın şu sözü var; “Doğru çocuk yetiştirmek, kötü yetişmiş bir insanı düzeltmekten daha kolaydır.” Kısacası atalarımızın söylediği “ağaç yaşken eğilir” cümlesi çok önemli.:) Maddeler benim hoşuma gittiği için, burada da paylaşmak istedim. Gelelim çocuklarla iletişim için birkaç ipucuna;

Çocuklarla iletişim
Çocuklarla iletişim

Çocuklarla İletişim İçin İpuçları

Rol model olun: Rol model artık dilimizde kullanılan bir kalıp; ama  “örnek olun” diğer bir deyişle sözlerinizle değil hareketlerinizle yol gösterici olun diye önerilmekte. Bir çocuğa, bağırmamasını bağırarak söylüyorsanız nasıl davranması gerektiği yönünde kafası karışacaktır. 

Tutarlı olunÇocuk süpermarket kasa kuyruğunda çıldırsa bile “hayır” demek, hayır demektir. Sadece uygulayacağınız uyarılarda/tehditlerde bulunun. Dolayısıyla “Eğer şu anda susmazsan tatile gitmeyiz” gibi yapamayacağınız yalanlarla çocuğu tehdit etmeyin. Tutarlı olmak çocuklarla iletişim için önemli konulardan biri.

Davranışını övün, çocuğun kendisini değil: Çocuklarla iletişim kurarken çocuğun davranışını övün, çocuğun kendisini değil: “Bu yaptığın şey harika olmuş” demek “sen harikasın” demekten iyidir yazıyor kitapta. Çocuğa harikasın demenin nesi kötü diye de düşünebilirsiniz; ama iyi davranışı yüzünden “harikasın” dilini kullanan kişi muhtemelen çocuk kötü bir davranış sergilediğinde -ki çocuk bu illa ki sergileyecektir- bu sefer “sen kötü çocuksun” dilini kullanacak. Bunlar da maalesef çocukların özgüveninde zedelenmeye yol açabilir.

Kötü davranışları görmezden gelin:

Anne baba çocuk iletişimi denge gerektirir. Çocuğunuz sizin beklentiniz dışında bir davranışta bulunuyorsa; ama bu davranış kendisi için tehlike yaratan bir şey değilse onu azarlamak yerine bu davranışı görmezden gelmeniz daha iyidir.

Alternatifler sunun: Çocuklarla iletişimde daha sağlıklı ilerlemek için farklı seçenekler sunun; fakat hiçbir zaman 2’yi geçmesin. Aynı zamanda mantıklı konular için seçenek sunun. Örneğin diş fırçalama konusu alternatif yaratılabilecek bir konu değildir. Çocuk bu alışkanlığı kazanmalı ve diş fırçalamalıdır.

Yanıtlanabilir sorular sorun: “Bugün okul nasıl geçti” sorusunu yanıtlamak bir çocuk için zor olabilir. Bu size “2014 yılında Mart-Nisan arası nasıl geçti” diye sormak gibidir. Çocuklarla iletişim kurarken yanıtlanabilir sorular sorun.

Kurallarınızı hemen uygulayın: Çocuklar kuralları doğrudan uyguladığınızda çok hızlı ve etkili öğrenir. Bir oyuncağını 1 hafta boyunca bir kere almaktansa(uzun süre kısa etki), iki dakikalık sürelerle on kere almak(kısa süre uzun etki) daha iyidir.

İçeriği düzeltin formu değil: Çocuğunuz “tuş çizdim” deyip, kuş çiziyorsa düzeltmeyin.:) Çocuklarla iletişim kurarken motamot kurallara uymalarını beklemeyin.

Kitabı satın almak için:Tıklayınız!

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

4 Replies to “Çocuklarla İletişim”

  1. Tehdit demesek, kural desek. Birde çocuk ile iletişimde göz teması çok önemli. Emeğinize sağlık.

    1. Selamlar, yorum için teşekkürler. Çeviri yaparken muhtemelen doğrudan ilk anlamıyla çevirdim. Tehdit yerine kural bizim dilimiz için bence de daha uygun. Düzeltiyorum.:)

  2. Aklıma 27 yaşında bekar ve yalnız olduğum geldi. Gerçi sorun etmiyorum, olurda çocuk sahibi olursam diye gidip kitabını alacağım. Daha önce hiç böyle uğraşlarım olmadi. Sanırım yaşlanıyorum.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.