Nikola Tesla’nın Hayatı

Başarılı insanların hikayelerini okumayı çok seviyorum. Öğrencilik zamanında aldığım “What a life” isimli bir İngilizce çalışma kitabım var. İçinde tarihte iz bırakmış 20 kişiye dair yazılar mevcut. Ben, Nikola Tesla’nın hayatının belirli kesitlerini çevireceğim.

Nikola Tesla çok önemli icatlara sahip olmasına rağmen benim okul hayatım boyunca ismini duymadığım, daha sonra bir film sayesinde öğrendiğim bir bilim insanı. Nikola Tesla’nın hayatına dair bir şeyler okuyunca hakkının bir türlü teslim edilmediğini düşündürtüyor. Gelelim yazılanlara, açıkçası çok ilginç bilgiler de var; bu noktada ben kitabın yalancısıyım:)

Nikola Tesla Hakkında 15 İlginç Bilgi

  1. Tesla tarihteki en önemli mucitlerden birisi. 120’den fazla icadı var, pek çoğu hala çeşitli formlarda kullanılmakta. Florosan aydınlatmalar, güneş enerjili motorlar, robotlar, ilk elektrikli saat bu icatların bir kısmı. Modern dünyada ev, iş yeri gibi her alanda kullandığımız alternatif elektrik akımı en önemli icatlarından birisi. Fakat hala pek çok insan Tesla’nın kim olduğunu bile bilmiyor.
  2. Tesla 1856 yılında Hırvatistan’da doğmuş. Sıradışı bir çocukmuş. Görsel hafızası çok yüksekmiş ve gördüğü bir kitap sayfasının tamamını hızlıca aklında tutabiliyormuş. Şiir yazmayı seviyormuş. 5 yaşında su tekerleği yapmış. El yapımı bir uçakla uçma denemeleri olmuş ve aynı yıl içerisinde abisi merdivenden düşerek ölmüş fakat bu ölümde Tesla’nın kabahati olduğu söylentileri yayılınca zor bir dönem geçirmiş.
  3. Çocukken doktorların teşhis koyamadığı rahatsızlıklar geçirmiş. Bir işe başladığında duramazmış. 8 yaşına geldiğinde kitap okuma konusunda obsesifleşmiş. Genellikle tüm gece boyunca kitap okurmuş. Tesla tüm ömrünü günlük yaklaşık 2 saatlik uyku ile geçirmiş.
  4. Prag’da okurken alternatif akımın doğru akımdan daha iyi olduğu üzerine çalışmalar yapmış. Profesörü kabul etmese de devam etmiş. Fakat babası vefat ettiği için okulu bırakıp Budapeşte’ye giderek bir telefon şirketinde çalışmaya başlamış.
  5. Yeni bir elektrik güç sistemi geliştirmiş. Continental Edison Company’de bu sistemi oluşturmuş, fakat ilgi görmemiş. Bunun üzerine Tesla Amerika’ya Thomas Edison’un yanına gitmeye karar vermiş. Bu kararı verdiğinde cebinde sadece 14 senti varmış.
  6. Edison, Tesla’nın fikrine pek sıcak bakmamış. Fakat ona doğru akım ile ilgili başarılmasını pek mümkün görmediği bir iş vermiş. Tesla gece gündüz durmadan çalışmış fakat projenin sonunda Edison, Tesla’ya 50.000$ vermeyi reddettiği için ikisi arasındaki düşmanlık başlamış.
  7. Daha sonra Tesla, Tesla Electric Light Company isimli şirketi kurmuş ve alternatif akım ile iligli 40 patent almış. Patentlerini yüksek bir rakama(1 milyon dolardan fazla) Westinghouse Electric Company, George Westinghouse’a satmış. Fakat Edison alternatif akımın kötü ve tehlikeli olduğunu yayıp durduğu için ikili arasındaki büyük savaş devam etmiş.
  8. O esnada Tesla ülkede alternatif akımın güvenli olduğuna dair konuşmalar yapıp, insanlara laboratuarında davetler vermiş. Alternatif akım, Niagara Şelalesi’nde kullanılmış. Kanada sınırından 22 mil uzaklıktaki Buffalo şehrine elektrik ulaştırılmış ve böylelikle Tesla dünya çapında tanınmış.
  9. Fiziki yapı ve günlük hayatından bahsedecek olursak; Tesla uzun boylu, yakışıklı, 8 dil konuşabilen, şık takım elbiseler giyen, sürekli kravat, eldiven yaka mendili ile gezen biriymiş. Otellerde yaşıyormuş. Oda numarası olarak 3’e bölünebilen numaraları tercih ediyormuş. Yemek yerken her zaman 18 adet peçete bulundururmuş. Yemeğe başlamadan önce çatal bıçakları vs. temizlermiş. 🙂 Yemeğini yalnız yermiş. Çorba ve kahve derecesini, yemek porsiyonlarını yemeğe geçmeden önce titizlikle hesaplarmış.
  10. Tesla ile ilgili bir başka ilginç nokta ise bir takım psişik deneyimlere sahip olması. Ablasının ciddi rahatsızlığını, annesinin ne zaman öleceğini biliyormuş. Bir partide konuklarına trenler konusunda dikkatli olmalarını söylemiş. Aynı gece tren kazası olmuş ve pek çok kişi yaralanmış.
  11. Tesla inanılmaz derecede mükemmelmiş, fakat bu onu başarılı yaptığı gibi yıkıcı hale de getirmiş. Kendisini çok fazla suçlarmış ve mental problemleri varmış. Bazen o kadar konsantre olurmuş ki çevresinde olan biten hiçbir şeyi görmezmiş. Bazı günler otel çalışanları odasını temizlerken Tesla’da en ufak bir hareket görmediklerini belirtirmiş.
  12. Tesla’nın hiçbir zaman para kazanma motivasyonu olmamış. Westinghouse, Tesla’ya borcu olan 12 milyon doları ödememiş. Tesla gene de arkadaş olduklarını söylermiş. Fakat maalesef 1895 yılında bir yangın Tesla’nın laboratuvarını yıkmış. Radyo, X-ray, tel olmadan ses alış verişi gibi pek çok araştırması da bu yangınla birlikte yok olmuş.
  13. Tesla güneş enerjisi ile ilgili çalışmalara devam etmiş. Hava durumu konrolü de çalışmaları arasındaymış. Colarado’da tv ve radyonun çok önemli bir parçası olan bobin geliştirmiş.
  14. Zaman içerisinde Tesla yeterli paraya sahip olmadığı için projelerini devam ettirememiş ve insanlar onun hakkında gittikçe daha az şey bilir hale gelmiş. Zamanının çoğunu parkta kuş besleyerek geçirmeye başlamış.
  15. Tesla, 1915 yılında Nobel ödülünü Thomas Edison ile paylaşmayı reddetmiş. Ve pek çok kişinin saygısını kazanmış. 87 yaşında yaşama veda etse de yaratıcı bir dahi ve elektrik biliminin önemli isimlerinden biri olarak hatırlanmaktadır.

İlginizi çekebilir;

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Nikola Tesla’nın Hayatı”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.