Başarılı İnsanlardan Tavsiyeler

Kısa süre önce Yeşilçam’ın harika filmlerinde izlediğimiz Ayşen Gruda‘yı kaybettik. Kendisi bir süre önce Ekşi Sözlük’te soru-cevap etkinliğine katılmıştı. Vefatından sonra o etkinliğin videosunu izledim. Gençlere şu öğüdü vardı;

“Dürüst olun, taviz vermeyin ama küstahlık da yapmayın. Çok kitap okuyun, çok film izleyin. Çok güzel müzikler dinleyin, kendinizi bir kalıbın içine sokmayın.”

Ara ara hayatı resetlemek istiyorum, size de oluyor mu? Her ne kadar “hiçbir şey için geç değil” cümlelerini duysak da, insan şimdiki aklıyla geçmişte olma isteğinden geri duramıyor.

Gruda’nın “kendinizi bir kalıbın içine sokmayın” öğüdü benim için etkileyici. Çerçevenin içinde kalmaya o kadar alışığız ki, kalıbın dışına çıkmaya ödümüz kopuyor. Onlar ne der, bunlar ne der, “ya başaramazsam”, “ya sevilmezsem” diye diye ömür geçiyor. 🙂

Başarı nedir? Çok tartışmalı bir kavram. Başarı sadece kariyer değildir muhtemelen; ama yazımda kariyer anlamında başarılı olmuş ya da tutku duyduğu işi yapmış kişilerin sözlerine yer vereceğim.

  • General Motors Ceo’su Mary Barra’nın tavsiyesi “sevdiğiniz işi yapın.”

“Tutku duyduğunuz işi yaparsanız başarı kendiliğinden gelecek.”

  • Amerikalı yazar, şair, aktivist Maya Angelou‘nun önerisi; “kendinizi affedin.” İnsanların kendilerini affetmesi çok önemli. Çünkü yaşam boyunca hatalar yapmak kaçınılmaz. Fakat hatalar yaptığınızda kendinizi affedin ve “eğer daha iyisini bilseydim daha iyisini yapardım” deyin. Hata yaptığınızda kendinizi suçlamanız çok kolay. Ama hataları gelişim ve kendinizi keşfetmek için, potansiyelinizi doğru kullanmak için bir fırsat olarak görün.
  • Virgin markasını yaratan Richard Branson; “başarısızlık kötü bir şey değildir.” demiş. “Başarısızlığı hiçbir zaman kötü bir deneyim olarak görmüyorum. Bu sadece bir öğrenme eğrisidir.” diye tanımlamış. Ve hatalardan ders almayı bir fırsat olarak sunmuş.
  • Harry Potter’ın yaratıcısı J.K. Rowling önerisi: Başarısızlığı kucaklayın.

Harry Potter, dünya çapında 400 milyondan fazla satıldı. 67 dile çevrildi. Filmleri gişe rekorları kırdı. Etkileyici bir başarı hikayesi.

Fakat Rowling’in çalışmaları kabul görünceye kadar pek çok yayınevi tarafından red aldı. Kabul görünceye kadar o ve kızı zor zamanlar geçirdi.

Rowling’in tespiti; “Çok temkinli olmadığınız müddetçe bir şeyde başarısız olmadan yaşamanız mümkün değil. Çok temkinli olursanız da yaşamış sayılmazsınız. Bu da başlı başına başarısızlıktır.”

  • Helena Foulkes tavsiyesi; “gözünü ödüle dik.”

Bitiş çizgisine giden yolda pür neşe yok, zorluklar da olacak. Fakat gözünü ödüle dikersen bu zorluklar seni oraya götüren yolun bir parçasıdır.

Yıllarca Pepsi’nin Ceo’luğunu üstlenmiş Indra Nooyi’nin önerisi; öğrenmeyi asla bırakmayın.

“Yaşamın hangi anında olursak olalım, ister öğrenci ister CEO her şeyi bilmemiz imkansız. Bunu kabul etmek zayıflık değildir. En güçlü liderler, yaşam boyu öğrenci olanlardır.”

Albert Einstein bu konuda “ne kadar çok şey öğrenirsem o kadar çok bilmediğimi anlarım” demiştir.

Ben her ne kadar “hayır” demeyi öğrenmeye çabalasam da Google’ın CEO’luğunu üstlenmiş Eric Schmidt “evet demenin bir yolunu bulun” diye öneriyor.

“Evet cevabı ile ilk işinizi ve sonraki işlerinizi alırsınız. Evet ile eşinizi bulursunuz. Evet ile konfor alanlarınızdan çıkar yeni şeyler yaparsınız, evet ile yaşamınızda fark yaratırsınız. Evet büyük şeyler yapabileceğiniz küçük bir kelime. Sık sık söyleyin”.

Bir şeylere ‘evet’ demek çok kolaydır, ancak bunu takip etmek kolay değildir, çünkü eylem, taahhüt ve bağlılık gerektirir. Bir fırsata “evet” dediğinizde, pazarlığı sona erdirmek için gereken tüm işleri yapmaya hazır olmalısınız.

Facebook’un yaratıcısı Mark Zuckerberg’in önerisi ise; kendinizi dinleyin. 

“En önemli şey sadece kendine inanmak ve kendine güvenmek. Gençken, bir şeyleri yapmak için deneyime sahip olmadığınızı, sizden daha fazla deneyime sahip insanların olduğunu duyuyorsunuz. Ama ben 19 yaşındayken Facebook kurdum.”

Başarılı olmak isteyenlerin hemen hemen hepsi, onlardan şüphe duyan insanlarla karşılaşacak. Bunun nedeni o kişilerin, aklınızda ne hayal ettiğinizi, ne planladığınızı net olarak görememeleridir.

TOMS Shoes’un kurucusu Blake Mycoskie’nin sözleri ise;

“Hayatınızı tutkunuz etrafında düzenlerseniz, tutkunuzu hikayenize dönüştürebilir ve ardından hikayenizi daha büyük bir şeye – yani değerli bir şeye” dönüştürebilirsiniz ”

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

One Reply to “Başarılı İnsanlardan Tavsiyeler”

  1. Güzel bir yazı. Hayır diyebilmek ayrı bir boyut.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.