Hayatı Yavaşlatmak İçin 7 Öneri

Yılın ilk çeyreğini sonlandırırken yazacak konular birikti, yazı sıklığımı arttırmayı umuyorum. 🙂

Günümün konusu yavaşlamak. Bu kelimeyi duyduğum an’da bile ufak da olsa bir sakinlik hissediyorum. Türkiye’de işler çok acil. 🙂 Tamamlanması gereken pek çok konu var; ama zaman yetersiz geliyor. Özellikle de İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız akşam dizi izlemek için evine giden insanlar bile sinir ve aceleci olabiliyor. İnsanların sarıdan yeşile geçen ışıkta bile beklemeye tahammülü yok.:) Hemen kornalar devreye giriyor. Çoğumuz patlamaya hazır bomba gibiyiz.

Tüm bu tantana içerisinde hayatı yavaşlatmak ve kendimize minik keyif anları yaratmak mümkün mü?

Yazımda 7 tane öneriye yer vereceğim.

Hayatı Yavaşlatmak

1)Duyularımızdan yararlanmak

Haftasonu katıldığım  toastmasters seminerindeki konuşmacılardan birisi “en son ne zaman duyularınızı hissettiniz” diye sordu. Genellikle her şeyi farkında olmadan ve otomatik reflekslerle yapıyoruz. Birisine sarıldığımızda bile hislerimiz çok fazla devrede değil.

Lezzetli bir yemeğin kokusunu içimize çekiyor muyuz? Dokunduğumuz varlık ya da nesnelerin farkında mıyız? Kımıldayan yaprakları, bulutları, güneşin batışını izlemek için vakitler yaratabiliyor muyuz? Çevremizdeki detayları ne kadar görüyoruz?

2)Nefes

Daha önce Nefes Egzersizleri konusunda yazmıştım. Nefes bizi dengede tutan, stresimizi azaltan can suyumuz. Çoğu zaman nefesimizi tutuyoruz. Kendimizi kasıyoruz. Nefesimizin ne kadar farkındayız? Günde 5-6 dakika bile olsa derin ve sakince nefes alıp vermek için vaktimiz yok mu?

Kendimize masaj yapmak, gergin noktaları hissetmek, esneme hareketleri ile vücudumuzu rahatlatmak mümkün mü?

3)Tat almak

Üçüncü öneri dikkatimizi yemeklere vermek. Hazırladığınız bir yemeği festival haline getirmeye çalışmak mesela… Sebzeleri yıkarken suyun farkına varmak, keserken süslerken keyif almak. Telefona bakarak hızlı hızlı yemek yerine lokmaların tadını çıkartmak.

Yemek sonrası çay, kahve yapıp belki kokulu bir mum yakmak. TV’ye değil de o sakinlik anına konsantre olmak.

4)Temizlik yapmak

“Bunun nesi yavaşlatıcı” diyebilirsiniz. Her şey enerjiden oluşuyor. Boşluklar açtığınızda yeniye de yer açmış olursunuz. İşyeri masanızı düzenlemek, odanızı toparlamak, ayakkabılığı sadeleştirmek. Tüm bu eylemlerin güzel bir boşluk yaratacağına inanarak ritüel haline getirmek. Sadeleşme ile ilgili yazılar;

5)Küçük şeylerden keyif almak

Daha önce Mutluluk Veren Küçük Şeyler listemi yayınlamıştım. 🙂 Hayatın en güzel anları küçük şeylerde gizli. 15 dakikanı ayırıp kendi listeni yapmak, bir arkadaşı sadece hatrını sormak için aramak. En önemlisi şükretmek. Öyle büyük şeyler olmasına da gerek yok, dünyanın diğer ucuyla 2 saniyede iletişim kurabilmek bile şükür sebebi. Bunların farkına varıp hayatın bize sunduklarına teşekkür etmek.

6)Dinlemek

Seslerin farkında mısın? Sabah alarmını daha keyifli bir melodi ile değiştirmek, mesaj bildirimleri için güzel bir ton seçmek. Seni yukarı çıkacak sesli kitap ve podcastleri dinlemek.

Sabah uyandığında 3 derin nefes ve 3 farklı ses işitmek için pencereyi açmak. Güne neşeli bir müzik ile başlamak.

7)Kendine vakit ayırmak

Takvimimizde randevular, toplantılar, arkadaşlar için ayrılan zamanlar olabiliyor. Bu kez kendinle randevulaş. Yoga yap, doğada yürüyüş yap, kitap oku. Kendin için boşluk alanları yarat.

***

Yazımı burada sonlandırıyorum; bildiğiniz başka formüller varsa yorum kısmında paylaşabilirseniz sevinirim. 🙂

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.