Bologna Gezisi

İtalya’nın göze ve mideye hitap etmeyen bir şehri yok sanırım. Bologna gezisini aylar önce ucuz bilet bulup sıfır beklenti ile planladım. Koşturmadan, sokakların tadını çıkararak gezmeyi sevdiğim için şehirden çok keyif aldım. Bu yazıda kısa kısa Bologna gezi notlarına yer vereceğim. Yeme-içme konusuna ise aylar önce araştırıp, lokal insanlarla da görüştüğüm için ayrı bir yazıda yer vereceğim.

Konaklama

Bologna‘da merkezde kalıyorsanız, toplu taşıma araçlarını kullanmanıza gerek kalmadan hemen hemen tüm turistik noktaları gezebilirsiniz. Sizi yormayacak bir şehir. Fakat konaklama açısından gezdiğim diğer Avrupa şehirlerine kıyasla hem daha az seçenek vardı, hem de çok pahalıydı.

Biz Canton De Fiori isminde bir evde kaldık. Rezervasyonu booking.com üzerinden yaptım. Daha önce de merkezi yerlerde kaldığım olmuştu; ama burası lokasyon olarak daha iyisini hayal bile edemeyeceğim bir yer. Evin penceresinden Bologna’nın en güzel meydanını izleyebiliyorsunuz. Tam anlamıyla Bologna’nın kalbinde yer alıyor. Konaklama için Maggiore Meydanına yakın bir otel ya da evde kalmanızı öneririm.

img_8733
Canton de Fiori

Bologna’da Gezilecek Yerler

İnternette Türkçe, İngilizce Bologna ile ilgili yüzlerce kaynak var. Gezilecek noktaların tarihi özelliklerinden uzun uzun bahsetmeyeceğim. Sadece Bologna’ya gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerleri belirteceğim;

Piazza Maggiore

Burası Bologna’nın en önemli meydanı. Çevresinde Pallazo d’Accursio, the Palazzo del Podesta, the Basilica di San Petronio ve the Palazzo Comunale, Piazza del Nettuno, Fountain of Neptune gibi pek çok önemli yapı bu merkezde bulunuyor. Aynı zamanda harika yeme-içme noktaları ve cıvıl cıvıl insan görüntüleri de burada.

Asinelli ve Garisenda Kuleleri

Bana kalırsa Pisa’dan önce Bologna kuleleriyle meşhur olmalıydı. Bologna’da 21 kule var, Piazza Maggiore civarında gezerken en meşhur kuleler olan Asinelli ve Garisenda kulelerini de göreceksiniz. Torre Degli Asinelli’ye tırmanıp(96 metre) Bologna’yı tepeden izleyerek harika fotoğaflar çekebilirsiniz; ama hiç tavsiye etmiyorum.:) Dar bir binada yaklaşık 500 basamak çıkmanız gerekiyor.

Kuleye tırmanmak için tourist info’dan bilet almanız gerekiyor. Rezervasyon ile çıkabiliyorsunuz. Tourist info’ya kulelere çok yakında bulunan Maggiore meydanından ulaşabilirsiniz. 5 ya da 6 euro’ydu.

Archiginnasio

Bologna’nın en meşhur yapılarından birisi. Özellikle tenha ve restorasyon olmayan zamanında yakalayabilirseniz harika fotoğraflar çekilebilir.

Portico

Portico-diğer bir deyişle binaların altında bulunan kemerleri görmeden Bologna’yı dolaşabilmeniz zaten mümkün değil. 🙂 Ama bu güzellikler için ayrı bir parantez açmasam olmayacaktı. Porticolar şehre inanılmaz bir estetik katıyor. Bologna’da kışın yağmur yazın da güneş hiç sorun değil. Porticolar her ikisinden de koruyacaktır.

La Piccola Venezia

Avrupa’nın pek çok yerinde Küçük Venedik olarak ünlenen yere denk geldim; ama henüz Venedik’e gidemedim. 🙂 Bologna’da da küçük Venedik olarak ünlenen bir yer var. Görmeseniz de olur; ama merkezde kalıyor, gidin görün. Kanalı izleyebileceğiniz en meşhur yer “La Finestrella alla Piccola Venezia”  Via Piella’da yer bir duvara açılmış pencerecik. Klasik olarak bu pencereden bakmak ve izlemek için sıra var. 🙂 Ama çabuk ilerliyor.

6a347b5d-ded1-4573-bb08-40c576c69ea2

Scalinata Del Pincio

Bologna’nın tarihi alanı çok fazla yeşil değil. Scalinata

Del Pincio ihtişamlı girişi olan şirin bir doğal alan. Harika merdivenleri fotoğraf çekimi için ideal.

Bologna’da Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Vaktiniz varsa aşağıdaki yapılara da göz atabilirsiniz;

Monte della Guardia – Bologna’daki uzun portico

Santuario di Madonna di san Luca – Bologna’daki en eski kiliselerden birisi.

Torre Prendiparte – Bologna’nın 59.50 metre uzunluğundaki kulelerinden biri.

Oratory of Battuti ve St. Stephen Basilica

Bologna’dan Günübirlik Ulaşılabilecek Şehirler

Bologna pek çok güzel şehre de yakın bir mesafede bulunuyor. Floransa, Venedik, Verona gibi şehirlere ulaşabilirsiniz. Ben daha önce Floransa’ya gittiğim için ve Venedik’i de bir günde gezmek istemediğim için Verona’yı tercih ettim. Tren ile gidiş yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Tren ücretleri saatlere göre değişiyor, biz 10 Euro’luk biletler aldık. Verona gezisini ayrı bir yazıda yazacağım.

Daha kısa mesafelere gitmek isterseniz Modena, Ferrara, Mantoca, Ravenna, Dozza gibi yerleri de tercih edebilirsiniz.

Bologna İle İlgili Kısa Kısa Notlar

Bologna’da dikkatimi çeken şeylerden birisi yaşlı nüfusu ve evcil köpekler. Evcil köpek konusu adeta moda gibi yaygın.

Pazar: Bologna’da bit pazarı gibi bir pazar kuruluyor. Tatil günleri var mı bilmiyorum; ama her gün gördüm. Öyle bir pazar ki içine girmek bile istemiyorsunuz. 🙂 Tam anlamıyla çaput pazarı.

Gizemli duvalar: Bologna’da Piazza Magiore’de Neptün Çeşmesi’nin tam solundaki kemerli yapının ortasına yürüyün. Duvarların köşesinde geçip bir şeyler konuşan insanları göreceksiniz. Siz bir köşeden duvara doğru konuştuğunuzda çapraz köşedeki kişi duvardan sizi duyuyor. Nasıl bir akustik bilemeyeceğim. 🙂 Ama insanların eğlendiği noktalardan biri.

img_20190407_151444_16926195591.jpg

Biblioteca Salaborsa: Palazzo d’Accursio’nun içinde yer alan bu kütüphaneyi bizdeki Salt Galata yapısına benzettim. Gezmek için üyelik gerekmiyor. Çok keyifli bir yapı. Sanırım işsiz güçsüzler için de free wifi alanı. 🙂

Bologna yeme içme rehberi için: Bologna’da Ne Yenir?

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.