Pick up limes takip etmeyi çok sevdiğim, ilham aldığım youtuberlardan biri. Sadia isimli beslenme uzmanı, minimalist, vegan genç bir kadın İngilizce yayın yapıyor. Konuşmasında ve video tonlamalarında sakinleştiren bir etki var. İzledikçe hayatıma çekidüzen verme isteğim artıyor.
Bugün de beslenme konusunda Sadia’nın önerilerde bulunduğu bir vlogu aktarmaya çalışacağım. Tabii ki Sadia da videolarında Amerika’yı keşfetmiyor pek çok kaynakta geçen cümleler; ama pratik ve uygulanabilir önerilerde bulunmuş. Beslenme düzenimi kontrol altına alma ihtiyacı hissettiğim bugünlerde işime yarayacağını düşünüyorum.
Beslenme Biçimini Değiştirmek İçin Öneriler
Başlıklardan da anlaşılacağı üzere yazıda diyet önerileri değil beslenme biçimine dair öneriler olacak. Çünkü isteğiniz kadar diyet yapıp kilo verin yaşam tarzını değiştirmediğiniz sürece misliyle kilo almanız mümkün. Konu her işte olduğu gibi burada da “süreklilik“.
Bana da şok diyetler vs. saçma geliyor. Kilolar istisnai travmalar haricinde bir anda alınmıyor. Bir an’da vermek vücudu hırpalamaktan başka bir şey değil. Geçelim önerilere;
1.Kalori kısıtlaması
Sadia’ya göre yapılma(ma)sı gereken şeylerden biri kalori takibi. Birinci sebebi yukarıda da yazdığım gibi sürdürülebilir olmaması ve metabolizmayı yavaşlatması. Genel olarak kalori takibiyle kilo verenler 6 ay ya da 1-2 sene içerisinde daha kilolu hale gelebiliyorlar.
2.Kahvaltı
Sadia’ya göre kahvaltıyı es geçmemek gerekiyor. Ki bu benim haftaiçi sıklıkla yaptığım bir şey. Kahvaltıyı es geçtiğiniz zaman aldığınız kaloriyi azaltıyorsunuz; ama gün içerisindeki atıştırmalık yeme ihtimalinizi arttırıyor.(doğru genelde tatlı yiyorum)
Önerisi ise; lif kaynağı içeren şeyleri kahvaltıya eklemek. Tahıllar, meyveler, çiğ kuruyemişler, chia tohumu gibi tohumlar öğlene kadar enerji verecektir.
3. Atıştırmalıklar
“Hiç atıştırmalık yemeyin” gibi bir önerinin gerçekçi olmayacağını belirtiyor. Bu noktada benim hoşuma giden bir öneride bulunmuş; “atıştırmalıklarınızı planlayın” diyor. Ben genellikle midem kazındığında çikolata, abur cubur o an ne temin edebilirsem onu yiyorum. Eğer öğünler arasına 6-8 saat koyuyorsanız atıştırmalıklar daha önemli hale geliyor. Aynı zamanda metabolizma hızını korumanıza da yardımcı olduğunu belirtiyor.
Dolayısıyla smoothie, meyve suları, kahve tüketiminizi planlayın. Tüketeceğiniz atıştırmaları önceden hazırlayın yanınıza alın vs.
4. Su
Sürpriz olmayan konulardan. 🙂 Suyun faydaları zaten say say bitmiyor; ama susuz kalmanın metabolizmayı yavaşlatması gibi etkileri de mevcut. Dolayısıyla su içmeyi de planlamak gerekiyor. “Sabah kalktığımda yarım litre içeceğim, akşam eve geldiğimde yarım litre içeceğim, öğlen yemeğinden sonra bir bardak içeceğim” gibi bir sistematik oluşturulabilir. Su şişenizi yanınızda taşımanızı öneriyor. Başucunuza koymak, çalışma masanıza koymak, su hatırlatmaları kurmak da işe yarayabilir.
5. Dışarıda Yemek
Bu da atıştırmalık konusu gibi, “dışarıda hiç yememek” mümkün değil zaten; ama ritüel haline getirmeyin diyor. (eve siparişleri de tabii ki 🙂 ) Dışarıda yoğun yağlarla ne üdüğü belirsiz şeyleri yemenizdense “evde yiyin paranız cebinizde kalsın” diyor kısacası.
6. İradeye Odaklanmak
Genellikle çoğumuz iradeye odaklanıyoruz. Yapılan araştırmalar iradenin tükenebilen bir şey olduğunu gösteriyor. Sağlıklı yemek ya da egzersiz yapmak için sadece irade gücünüzü kullandığınızda bir süre sonra başarısızlık gelebiliyor. Bu da bizim suçumuz değil, normal bir süreç. İrade, İngilizce’de willpower olarak geçiyor. Sadia’nın önerisi willpower yerine why power’a odaklanmanız. Yani “irade gücü yerine neden gücüne odaklanın” diyor.
Neden zayıflamak istiyorum?
Neden fit bir görüntüye kavuşmak istiyorum?
Neden spor yapmak istiyorum?
Yazının da gücü var, “sebeplerinizi yazın ve gözünüzün önünde bir yere asın” diye de öneriyor. Ve iradenizden değil, amaçlarınızdan sebeplerinizden güç alın. İçinizden vazgeçmek geldiğinde sebeplerinizi hatırlayın.
7. Stres
Stres seviyeniz arttığında kortizol seviyeniz de artıyor. Ve kortizol kilo almaya sebep oluyor.
Dolasıyısla stresi dengede tutacak bir yaşam biçimini benimsemek önemli. Sabahları stres seviyesinin yüksek olduğu ve sabah sporunun etkili olduğuna dair de bir şeyler okumuştum.
Stres konusuyla ilgili öneriler için; Stresle Başa Çıkmanın Yolları
8. Gerçekçi olmayan hedefler
Son olarak kaçınılması gereken şeylerden birisi kilo vermeye çalışırken gerçekçi olmayan hedefler koymak. Sebepleri üzerine derin düşünmeye gerek yok aslında, gerçekçi olmayan hedefler bir süre sonra sizi yıldırıyor. Dolayısıyla sizi herkesten önce gene siz tanıyorsunuz. Kendi sınırlarınızı düşünerek, konfor alanınından çıkmanız önemli. Tabii ki “rahatsız” hissedeceksiniz. Sonuçta akşam 22’de tostlar yapıp, her aklımıza estiğinde çikolata yiyerek kilo veremeyeceğimize göre bazı şeyleri bırakmak ya da egzersiz gibi sağlıklı gıdalar gibi yeni şeylere başlamak şart🙂 Ama “haftanın her günü spor” ya da “bir sene boyunca karbonhidrat yemeyeceğim” gibi hedefler gerçekçi olmayabilir. 🙂
Nisan bitiyor, Aylık Hedefler-Mayıs 2019’u yazmama çok az kaldı. 🙂 Beslenme ve egzersiz konusunda bir planlama yapabilirsem hedeflerim arasında yer alacak. Umarım öneriler sizin için de faydalı olur.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Kanser İle Yaşamak
- Fiziken ve Ruhen Sağlıklı Olmak İçin 7 Öneri
- Şekerin Zararları
- Yürüyüş Yapmanın 10 Faydası
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.