Bir arkadaşımın mesajıyla kendimi bitki yetiştirme, hobi bahçesi, balkonda bitki yetişetirme ile ilgili bir etkinlikte buldum. Etkinliğin sonunda biber, domates fidelerim; marul, roka, maydanoz tohumlarım da oldu. 🙂
Geçmişte Meşe Palamudu Ekimi ile ilgili yazmıştım. Bugün de eğitimde not aldığım hoşuma giden konuları yazarak bitki yetiştirmenin püf noktalarını kısa kısa aktaracağım. Umarım faydalı olur.
Bitki Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Fideyi ya da tohumu ekerken toprağın kalitesi önemli.
- Saksıda bitki yetiştirecekseniz 30cm. civarında olmalı.
- Tohumunuz fide haline geldiğinde saksıdan toprağa ekecekseniz, havayı takip edebilirsiniz. Sabah saatlerinde, dışarı çıkarken mont alma gereksinimi duymamaya başladığınız zamanlar fideyi ekmek için uygun.
- Kardeş bitkiler, anlaşan anlaşamayan bitkiler var. Örneğin biber çok su seviyor. Domates ise su sevmiyor. İkisini bir arada ekmemek daha verimli sonuç almanızı sağlar.
- Kardeş bitkilerde ise, örneğin biberi ya da domatesi fesleğen, lavanta, kadife çiçeği gibi bitkiler ile ekebilirsiniz. Doğadakine benzer şekilde çeşitlilik yaratmak önemli.
- Kabak, fasulye, mısır da iyi anlaşan birbirleriyle uyum sağlayan bitkilerden.
- Bitkileri böceklenmelerden korumak için; sirke, sarımsak, acı su karışımı ile sulayabilirsiniz.(fıs fıslayarak yağmur suyu gibi)
- Bazı bitkiler feda bitkileri olarak kullanılıyor. Örneğin üzüm bağlarında bağın başına gül ekilebiliyor.(böcekler güle gitsin diye)
- Salyangoz(sümüklü böcek diyenler de var) gibi hayvanlardan korumak için birkaç yöntem var;
- Bahçenin çevresine bakır tel çevirebilirsiniz.(elektrik sebebiyle gelmiyorlarmış)
- Bahçenin birkaç köşesinde alüminyum kaba salatalık kabukları koyabilirsiniz. Onlara gidiyorlar ve bu şekilde bahçenizi koruyabiliryormuşsunuz.
- Bira gibi fermente ürünleri seviyorlarmış, fakat öldürücü etkisi varmış. Tercih etmeyin salyangoz çok tatlı bir hayvan.
- Ya da akşam 5-7 arası toplayabilir ve sizin için yakın onlar için uzak bir köşeye bırakabilirsiniz. 🙂
- Fideyi ektikten sonra ilk 1 hafta çok önemli, takip etmek gerekiyor.
- Bitkileri ilk ektiğinizde su verin. Can suyu olarak geçiyor.
- Bitkiler susuzluktan ölmez, fazla sudan kökleri çürüdüğü için ölür. Yapraklarına bakın, aşağıya doğru eğildiklerinde su verebilirsiniz. Sürekli sulamanıza gerek yok.
- Domatesin altında siyahlık varsa toprakta kalsiyum eksiklikliği olabilir. Beyazlaşıyorsa tuz miktarının yükselmesinden kaynaklanabilir.
- Toprağı kaliteli hale getirmek için yumurta kabuklarını zarından ayırdıktan sonra, küçük küçük kırıp toprağın üzerine örtebilirsiniz.
- Bitkileriniz beyaz beyaz pamuklanırsa saf alkol ile sulu boya fırçası gibi ince fırçalar yardımıyla pamuklanmış kısımları fırçalayın.(alkol kısmını abartmamak gerekir bu yüzden ince fırça kullanın)
- Toprağı malç yöntemi ile de kaliteli hale getirebilirsiniz. Kaba keresteler(ince talaşlar değil), ağaç kabukları, saman vs. toprağın üzerine koyulabilir.
- Bitkileri ekerken birbirleri arasında 25-30 cm aralık bırakmak gerekir.
- Paralel ekmek yerine çapraz şekilde ekerek güneşi aynı şekilde almalarını sağlayabilirsiniz.
- Gübre desteğini çok fazla alırsanız ilk bir iki sene ürün artabilir. Fakat sonraki 4-5 sene çok zorlanabilirsiniz.
- Bahçeniz varsa bir alanda çukur açıp, meyve sebze kabuklarını koyup bir sene sonra o kabukların oluşturduğu organizmayı toprağın üzerine dökebilirsiniz.(Kendi gübrenizi ya da kaliteli toprağınızı oluşturmak için bokaşi gibi kompost yöntemlerini inceleyebilirsiniz)
- Kedilerden korumak için balık ağı gibi bir ağ ile çevreleyebilirsiniz.
- Bahçe ya da balkonunuz çok fazla güneş alıyorsa yeşil zeytin tentesi gibi bir tente gerekebilir.(yanlara değil sadece bitkilerin üzerine) Bu tente ile hem güneş alıyorlar hem de korunuyorlar.
- Bitkileri bir sene sonra tekrar ekmek için, örneğin domatesi mümkün olan en uzun süre dalında bekletip daha sonra ikiye bölüyoruz.(farklı farklı fidelerden almak verimliliği arttırır) Çekirdeklerini suda yıkayıp güneş almayan ama sıcak bir alana seriyoruz. Peçete değil; ama keten havlu gibi bir örtüye serilebilir. İki üç hafta kuruttuktan sonra ağzı kapalı cam kavanozlarda saklıyoruz. Bir sene sonra da ekiyoruz.
- Kitap önerisi: Bahçecinin el kitabı(Çekül)
Hıdrellez
Aynı zamanda ritüellerin en güzeli Hıdrellez geldi. Yeni ay, Ramazan başlangıcı, hıdrellez derken niyet etmek için harika bir gün. Tüm dilekler kabul olacak.:) Aşağıya geçmiş yıllarda yazdığım hıdrellez yazımı bırakıyorum;
Kağıdı kalemi alın niyetlerinizi havaya atın doğru zamanda bir tutan olur illa ki.
Güle mi bağlarsınız, cüzdanda mı saklarsınız, denize mi atarsınız size kalmış. Bu yıl farklı olarak dileklerinizi olmuş gibi de yazabilirsiniz.(Çekim Yasası) Limitler koymayın. Daha iyisini hak ettiğinizi düşünmüyor musunuz ara ara? Neden olmasın? Ne bileyim fırsat bu fırsat cv’nizi güncelleyin. Trekking gruplarına bakın. Güzel bir saksı bitkisi alın. Gönüllü toplulukları araştırın.
Antik Yunan’da iki tane “yeni” kelimesi kullanılıyormuş. biri zaman periyodu ile bağlantılı. “dün yeni ayakkabı aldım.” “yeni bir film izledim” anlamlarında kullanılan. Diğeri ise zamandan bağımsız olarak, bir aşamadan daha iyi bir aşamaya geçişi anlatan kelime.
Hıdrellez dilekleri ile birlikte şu cümleyi de yazın bir kağıda ve gözünüzün önünde bir yere koyun;
“Daha yeni başlıyoruz”
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Bitkilerin Bildikleri
- Urban Jungle: Evde Orman Havası Yaratmak
- Barış Çiçeği Ve Kalanşo Çiçeğinin Bakımı
- Afrika Menekşesi Bakımı
- Şans Bambusu
- Meşe Palamudu Ekimi
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.