Sosyal Medya Diyeti

Kötü Alışkanlığı Bırakmak Yetmez

Fonda “Sorry Seems To Be The Hardest Word” var.

Bu hafta anladım ki kötü bir alışkanlığı bırakmak yetmiyor.:)  Daha önce bahsetmiştim 1 aylık instagram perhizi yapmaya karar verdim.

Instagram kötü bir alışkanlık değil tabii ki.:) Ama “zaman” en kıymetli ve geri alınamayan şeylerden biri. Instagram’da günlük 10-15 dakika vakit geçirip ilgilini çeken paylaşımlara göz atabilirsin; ama hiçbir amaca hizmet etmeden 2 saat gönderiden gönderiye dalıp paralize olmak normal değildi. Ben de buna bir “dur” demek, instagramı bağımlılık olmaktan çıkarıp arada göz attığım eğlenceli bir uygulama haline getirmek için böyle bir arayı uygun gördüm.

Ben sosyal medyada sadece ekşi sözlük ve instagramı kullanıyordum. Instagramı bıraktım. Buraya kadar her şey muhteşem.:)

Bırakırken uygulamayı silmedim(taslaklardaki düzenlenmiş fotoğraflarımın kaybolmasını istemediğim için), ama üç yol izledim.

  1. Instagramda son bir post ekleyip  1 ay ara vereceğimi duyurdum. Shakespeare’in çok sevdiğim bir sözü var, “kendi kendimize verdiğimiz sözü tutmak en çabuk unuttuğumuz şeydir ne yapsak“. Sadece kendime söz verirsem cayabileceğim için başkalarına da konuyu duyurdum.
  2. Instagramın telefonumdaki yerini değiştirdim ve daha ücra bir köşeye koydum. Telefonumuzdaki çoğu uygulamaya otomatik olarak tıklıyoruz. Yerini beynimiz biliyor ve o an yapacak hiçbir şeyimiz olmasa dahi alışkanlık gereği tıklıyoruz. Bunu instagramı bırakınca daha iyi analiz ettim.:) Elim o noktaya gittiğinde farklı bir uygulama görüp, kararımı hatırlayıp bakmaktan vazgeçiyorum.
  3. Instagramda ana hesabım yerine yedek hesabıma geçiş yaptım. Olur da refleks olarak girersem bana kararımı hatırlatması için.

img_8124

Peki neden kötü bir alışkanlığı bırakmak yetmiyor? Alkolü bırakıp uyuşturucuya başlamamalısınız değil mi?

Ya da sigarayı bırakıp homini gırtlak yemeye başlamamalısınız.

Ben Instagramı bıraktıktan 3-5 gün sonra YSK seçim kararlarını açıkladı. Ülke çalkalandı. Ve hayatıma twitter girmiş oldu. Sabah kalkıyorum twitter’a bakıyorum. Akşam twitter’a bakıyorum. Bu bence gündemi takip etmek değil, kontrolden çıkmak ve zamanı çarçur etmek.

Kaldı ki ben yıllardır haber okumayan, gazete namına hiçbir şey almayan, tv’de haber ve tartışma programlarını asla izlemeyen bir insanım. Bunun için de en az 20 satırlık gerekçem var. Fakat ülke gündeminde olan biten her şeye dair bilgim var. Birincisi tabii ki ekşi sözlük’te gündemden çok kaçamıyorsunuz. İkincisi de kayda değer olaylar zaten sosyal çevrenizde konuşuluyor ve haberiniz oluyor. Dolayısıyla twitter’dan gündem takip etmek gibi bir ihtiyacım da yok.:)

Bu durumda benim instagram’ı bırakmam bir işe yarıyor mu? HAYIR!

Anladım ki bir alışkanlığı bırakırken kendinize ilk sormanız gereken şey; “ben bu alışkanlığı bırakarak kazandığım değerli vaktimi ya da eforumu hangi yeni alışkanlık(lar) için harcayacağım?”

Bu soruyu cevaplayıp vaktinizi planlamazsanız bir arpa boyu yol almamanız da mümkün. 🙂

Sonuç olarak twitter’ı sildim tabii ki.:) Instagram en azından sadece vaktimi alıyordu, twitter psikolojimi de bozuyor. 🙂

Yerine günde 20 sayfa kitap okuma ya da dinleme alışkanlığını koyacağım. Koydum gitti.

İlginizi çekebilir; Sosyal Medyanın Psikolojimize Etkisi

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz. 

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.