Aikido: Atakan Utku

Kendi İşini Yapanlar-Atakan Utku: Aikido yazısında bahsettiğim gibi, kendi işini kuran kişiler ile bir söyleşi dizisine başladım. İlk söyleşimi aikido eğitmeni Atakan Utku ile gerçekleştirdik.  Odak noktam kendi işini kurma ve ilerleme süreciydi, fakat Atakan Utku kimdir konusu ve aikidoya dair soru-cevaplara da ayrı bir yazıda yer vermek istedim.

Atakan Utku Kimdir?

İzmir doğumlu. İstanbul Üniversitesi’nde Tarih, Akademi İstanbul’da İletişim ve Halkla İlişkiler, Haliç Üniversitesi’nde İşletme eğitimi aldı.

Profesyonel iş yaşamında eğitim ve danışmanlık sektöründe değişik kademelerde çalışmaya başlayan Atakan Utku, iletişim ve halkla ilişkiler alanında proje yöneticiliği ve proje danışmanlığı yaptı.

2000 yılında başladığı Aikido ile 2003 yılında profesyonel anlamda ilgilenmeye başladı. Dünyadaki en önemli Aikido temsilcilerinden Christian Tissier‘nin(Aikikai 8. Dan Shinan) Aikido tarzını benimsedi.

2008 yılında Ki-Musubi Aikido Platformu’nun “Genel Direktörlüğü” görevine geldi.

Siyah Kemer Dereceleri

  • Siyah Kemer 1. Dan (Shodan) : Fransa, Paris 2003
  • Siyah Kemer 2. Dan (Nidan) : Fransa, Nice 2006
  • Siyah Kemer 3. Dan (Sandan) : Fransa, Paris 2009
  • Siyah Kemer 4.Dan (Yondan) : Fransa, Paris 2012

Atakan Utku, Ki-Musubi Aikido Platformu Genel Direktörü ve Baş Eğitmeni olarak görev yapmakta ve aynı zamanda Christian Tissier’in Türkiye temsilciliği görevini yürütmektedir.

Bu kapsamda Ki-Musubi Aikido Platformu’na bağlı; Hisar Okulları, FMV Işık Okulları gibi okullarda derslerine devam etmekle birlikte. Aygaz, Allianz, Turkcell, Tesa gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde seminerler ve özel eğitim programları uygulamaktadır.

Aikido Disiplini

  • Aikido’da beyaz kuşak, siyah kuşak ve dan derecelerinden biraz bahsedebilir misin?

Aikido’da bir beyaz kuşak dereceleri var. 5-4-3-2-1 aşağıya doğru derece kazanıyorsun. Daha sonra siyah kuşak 1. Dan, 2. Dan, 3. Dan, 4. Dan oluyorsun. 4. Dan seviyesinden sonra her derece için beklemen gereken süreler var. 4. Dan’a kadar sınava giriyorsun, 4’ten sonraki dereceleri kazanmak için sınav yok. Aikidoya devam etmen, öğrenci yetiştirmen, seminer vermen, kitap yazman gibi kriterlere bakılıyor. Örneğin 6. Dan’dan 7. dan’a geçerken 12 sene beklemen gerekir.

  • Aikidoya ilgi nasıl?

30. seneyi devirdik. Aikidoya ilk başlayan başlatan ekip, onların yetiştirdiği öğrenciler var. Biz şu an 3. nesil aikidocularız. Aikidoya ilgi Türkiye’de giderek artıyor.

  • Dışarıda aikidocuyum dediğin zaman karşılaştığın sorular var mı?

Değişik geliyor, merak ediyorlar. Dışarıda bir kavga tecrüben olup olmadığı merak ediliyor. Aikidonun iş olabileceği ile ilgili bir algı yok. “Hayatını aikidodan mı kazanıyorsun? Esas ne yapıyorsun?” diye soranlar oluyor.

  • Aikido disiplini neler katıyor?

Özgüven. Yeri geldiği zaman agresif olabilmek. Fiziksel agresiflikten bahsetmiyorum. Alanını korumak, fikrini korumak, düşünceni korumak için orada ısrar etmek.  “Çatışabiliriz ama ben bu fikrimde ısrarlıyım ya da bunu istemiyorum” demek. Bazen de “çatışmaya gerek yok” diyebilmek. Bir analiz yeteneği veriyor aikido. Stratejik bakış açısı verir. Ama bu yönleriyle bakarsan, bu yönlerini almak istersen verir. Aikido sana bir kap verir. O kabı ne kadar ve neyle dolduracağın sana bağlı. Herkesin alacağıyla ilgili bir şey, standart bir konu değil. Tüm disiplinler böyle.

  • Kadınlarda aikidoya eğilim nasıl?

Son dönemde çok yetenekli kadın aikidocular var. Derslerde artık hemen hemen eşit sayıda kadın-erkek öğrenci oluyor.

  • Aikidoda kadın erkek eşleşiyor mu? Kadın üstünlük sağlayabilir mi?

Herkes herkesle eşleşir. Aikidoyu herkesle yapabilmelisin. Uzun, kısa, kadın erkek… Dünya’da da çok iyi kadın aikidocular var. Kadının aikido yapması ekstra bir durum değil.

  • Aikido için fiziksel bir engel var mı? Kilolu birisi için sorun olur mu?

Çok kilolu olup çok esnek aikidocular var ama kilo diğer konularda da hareket etmeni engellediği gibi aikidoda da etkiler.

  • Herkes aikido yapabilir mi?

Herkes yapmayı deneyebilir. Deneyip çok sürpriz bir şekilde sevenler de çok yapmak isteyip beceremeyenler de oluyor.

***

Atakan Utku’nun kendi internet sitesi için;

https://www.atakanutkuaikido.com

Instagram: @yazarkarga

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.