Üniversite Sınavına Hazırlananlara 10 Öneri

Öğrencilik yıllarımda iyi bir mentorum olmasını çok isterdim. Sınava hazırlanırken dünya umrumda değildi.:) Matematiği çok sevdiğim için matematik-geometri netleri benim için çok önemliydi.

Peki şimdiki aklım olsa? Aslında bunu hiç düşünmemiştim. Sınav bir son değil, sadece bir fırsat. Eğer o fırsatı doğru kullanmazsanız hayat karşınıza başka ve belki daha iyi fırsatlar çıkaracak tabii ki. Ama yetişkinlik döneminde hayatın sunduğu fırsatlar bu kadar belirgin olmayabiliyor; çoğu zaman sizin koklayıp, hissedip, doğru stratejiler belirlemeniz gerekebiliyor. Hazır önünüze sunulmuş net bir fırsat varken bütün potansiyelinizi yansıtmanızı ve sınavı avantaja çevirmenizi öneririm.

Yaklaşık bir ay önce bir mail aldım. Bu yıl girdiği sınavda iyi bir sonuç almayacağını düşünen bir öğrenci sınava tekrar hazırlanırken nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair öneriler istiyordu. Oturup ilk kez sordum kendime “geriye dönsen kendine nasıl rehberlik ederdin?” diye.

Yazımda 10 adımlık bir rehber oluşturacağım. Siz bu maddelerden esinlenip kendi stratejilerinizi belirleyebilirsiniz, okulunuzdaki profesyonel rehberlik hocaları ya da çevrenizde varsa daha profesyonel kişilere de danışabilirsiniz. Ama bu uzun periyotta size yol gösterici bir plana sahip olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Üniversite Sınavına Hazırlananlara Tavsiyeler

Hedef Belirlemek

Hedef konusu hayatın geneli için o kadar önemli ki bu uğurda kitaplar yazılabilir.:) Bir hedefiniz yoksa hayat sizi istediği yere sürükler, bir hedefiniz varsa siz hayatı sürüklersiniz.

Hangi üniversitede okumak istiyorsunuz? Hangi bölümü bitirmek istiyorsunuz? Hangi mesleği yapmak istiyorsunuz?

Sürekli teorik eğitim aldığımız için Türkiye’de maalesef okurken mesleki hayalini belirlemek zor. Hedef belirlerken önerilerimden birisi aileyi ya da çevreyi düşünerek hareket etmemeniz. O bölümde komşular okumayacak, o mesleği de aileniz yapmayacak. Kendinizi düşünün. Siz neler seviyorsunuz, siz neyi hayal ediyorsunuz?

İş hayatında mesleki bir sınava girmem gerekiyordu. Sınavdan 70 alan başarılı sayılıyordu. Eğitmenimiz hepimize 90’ı hedef vermişti. (70 alan ile 90 alan arasında bir fark yok tek kıstas geçmek) Geçme puanını unutup 90 için çalıştım. 90 için çalıştığınızda 70’i garantilemiş oluyorsunuz. Matematik-Geometri sınavlarında da genellikle 95’i hedeflerdim.

Hedefimizi belirledik. Peki bu bölüme girmek için hangi dersten ortalama kaç net yapmak gerekiyor? İnternet sınırsız kaynak ve kişiye erişim imkanı sunuyor. Bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

Görebileceğiniz bir yere bu netleri yazın. Yazının büyük bir gücü var. Her girdiğiniz deneme sınavı, her çözdüğünüz test için ölçütünüz bu netler.

Peki mevcut durumumuz ne? Şu an hangi dersten ortalama kaç net yapabildiğinizi tespit edin.

Limitleri zorlamak

Daha başarısız olduğunuz derslerde ne gibi hatalar yapıyorsunuz? Kafanızda “ben fizik yapamam”, “ben tarih ezberleyemem” gibi kalıp düşünceler var mı? Limitler illüzyondur. Genellikle bizi sınırlandırmak dışında bir işe yaramaz ve gerçeği yansıtmazlar. Limit koymak yerine “istersem yapabilirim” parolasını belirleyin.

Şimdiye kadarki performansınızı tek ölçü olarak almayın. Amacımız yeni bir yol haritası belirleyip farklı ve daha iyi bir sonuç almak.

Eğitim şart! 🙂

Öğretmenleri, belirli derslerde çok başarılı öğrenci arkadaşlarınızı esir alın.(vur dediysek öldürmeyin:) ) Sevdiğiniz ve nefret ettiğiniz dersler var; ama mümkün mertebe prensibiniz tüm dersleri dinlemek olsun. “Öğrenebileceğim ne var?” diye düşünmeye gayret edin. Hedef ne kadar önemli ise hatalar da o kadar önemli. Testlerde yaptığını hataların ve boş soruların doğru yanıtlarını öğrenmeniz sizi hedefe birkaç adım yaklaştıracaktır.

◊Tecrübe

Başarılı kişilerin vizyonunu, çalışma prensiplerini gözlemleyin. Örneğin aklınızda bir okul ve bölüm varsa o bölümü kazanmış kişilere ulaşmak günümüzde çok zor değil. Günde kaç soru çözüyorlardı? Nasıl hazırlandılar? Herkesin bilgi birikimi ve çalışma yöntemleri aynı olmaz; ama o yoldan geçmiş, tecrübe etmiş kişilerden faydalanmak avantaj sağlar.

◊Kısa vadeli hedefler

Sınav çok uzun bir periyot. Yumurta kapıya dayanmadan çalışmayanlar için biraz zorlu bir süreç. Bu sebeple ana hedefi parçalara ayırıp oyunu küçük sürelere yaymak canlı tutacaktır.

Seni o hedefe ulaştıracak başarıya ulaşman için 6 aylık periyotta kaç soru çözmen gerekir? Hangi konuları bitirmen gerekir? 3 aylık periyotta hedefin neler? 1 aylık periyotta hedefin neler?

Hedefinizi 6-3-1 aylık periyotlara bölün. Her sabah güne başlamadan ya da okuldan/desrhaneden geldiğinizde çalışma programınızı planlayın. Her Pazar 10-15 dakika geçmiş haftanızı değerlendirin, hedeflerinizi ve ilerlemenizi gözden geçirin. Kendinizin patronuymuşsunuz gibi düşünün. Eğer çevrenizde sizi bunaltmadan takip edecek bir mentor, akraba, arkadaş, öğretmen varsa onlarla da planlarınızı ve süreci paylaşabilir sizi denetlemelerini isteyebilirsiniz.

Her ayın sonunda 6-3–1 aylık hedefinizi ve geldiğiniz noktayı gözden geçirin.

◊Elinden gelenin en iyisini yap!

Hayatın genelinde de temel parola bu aslında. Birkaç madde önce de belirttim sevdiğiniz ve nefret ettiğiniz dersler var. Çok normal, hepimizin ilgi duyduğu alanlar farklı. Yeteneklerimiz farklı. Ama hayat hikayelerini gözlemlediğimde şunu fark ediyorum, başarılı insanlar iş ayırmıyorlar. Genel özellikleri sevmedikleri görevleri de özenle tamamlamak oluyor. Sevmediğiniz dersler için de kendinizi yönetin ve parolanız elinizden gelenin en iyisini yapmak olsun.

Sınav her şeyin sonu değil, tam tersi çok başı. Önünüzde kocaman, upuzun bir yol var. Şu an sevimli gelmese de sonradan muhtemelen bugünleri özleyeceksiniz. Kendinize eziyet etmeden, tadını çıkarın.

Hayat derslerden ve ders kitaplarından oluşmuyor. Amaç sınav için kendinizi parlamak değil; potansiyelinizi kullanmak, önünüzdeki fırsatı doğru değerlendirmek, elinizden gelenin en iyisini yapmak. Bu süreçte mutlaka serbest aktiviteleriniz, sosyalleştiğiniz ilgi alanlarınız olsun.(odak noktanız hedefiniz, sizi hedeften uzaklaştıracak ölçüden kaçının.) Motivasyon düzeyinizi yükseltecek videolar, ted konuşmaları izleyin, kitap okuyun, sevdiğiniz şeylere vakit ayırın.

Umarım faydalı bir rehber olmuştur. Sınavda başarılar.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.