İlham Veren Ted Konuşmaları

Ted Talks diğer bir deyişle Ted Konuşmaları ücretsiz bir eğitim programı gibi. Mutluluk, başarı, eğitim, minimalizm, bilim, doğa, mizah, müzik, spor akla gelebilecek envai çeşit konuyla ilgili oldukça yetenekli konuşmacıların kısa kısa videolarını izlemek son zamanların en faydalı fikirlerinden.

Uzun süredir aklımda sevdiğim, çarpıcı bulduğum TED konuşmalarını derlemek vardı. Fakat en azından 10’dan fazla konuşma önermek istediğim için bekledim ve işte şimdiye kadar en sevdiğim, ilham veren Ted Konuşmaları;

Not: Öneriler sırasız olarak yapılmıştır. Link eklemiyorum, çünkü linkler kaldırılabiliyor. TED uygulamasını indirerek konuşmacı isimlerini ya da konu başlıklarını arama kısmından aratabilirsiniz.(Uygulamada Türkçe altyazı seçeneği mevcut) Ya da pek çoğuna youtube üzerinden de erişebilirsiniz.

1) Konuşmacı: Dan Ariely – Davranışsal Ekonomist

Birbirinden akıcı ve ilgi çekici iki konuşmasını izledim, genel olarak konuşmalarında mizah ve bilimsel bir takım araştırmaları da kullanıyor. Her iki konuşmada da kendinizden ve seçimlerinizden bir şeyler bulup sorgulayacaksınız.

İlk saniyeler “yüzü yanmış bir adam” olarak gördüğünüz kişi konuşmalarını izledikçe eğlenceli, bilgili ve zeki bir kimliğe bürünüyor. Bu sebeple ambalaj denen şeyin ne kadar önemsiz olduğunu bir kez daha görüyorsunuz.

Konuşmaları: Our Buggy Moral Code, Are we in control of our own decisions?

2) Konuşmacı: Young-ha Kim

Konuşması: Be an artist, right now!

Koreli bir konuşmacı, hayata sanatı katmak için ilham veren bir içerik.

3) Konuşmacı: Amy Cuddy – Sosyal Psikolog

Konuşması: Your boddy language may shape who you are.

Beden dilimizin bizi nasıl ifade ettiği ve neleri değiştirebileceğimizle ilgili 20 dakikaya faydalı bilgiler sığdıran çok eğlenceli bir konuşma.

4)Konuşmacı: Ingrid Fetell Lee

Konuşması: Where joy hides and how to find it

Hayatımızdaki neşe(joy) öğelerini nasıl daha sık yakalayabileceğimize dair bir konuşma. Hatta bu konuşmadan ilham alarak Büyükada gezimde fotoğraflar çekmiştim; Büyükada’da Gezilecek Yerler

5)Konuşmacı: Ken Robinson

Konuşmaları: How to escape education’s death valley – Do schools kill creativity?

Kendisinin “okul yaratıcılığı öldürür mü” konuşması sanırım gelmiş geçmiş en çok izlenen Ted konuşması. Bu sebeple zaten Ted deyince Ken Robinson’u bilmeyen yoktur; ama yazmadan geçemedim. 🙂

6)Konuşmacı: Dame Stephanie Shirley 

Konuşması: Why do ambitious women have flat heads?

60’lı yıllarda sadece kadınlardan oluşan yazılım şirketi kurmuş ve iş alabilmek adına imzalarında Stephanie yerine Steve ismini kullanmış bir işkadını. Şu repliğine çok gülerim;

-Partnerinizi iyi seçin. Bir arkadaşıma “benim kocam bir melek” dedim, “ne şanslısın benimki hala yaşıyor diye yanıtladı.”

7)Konuşmacı: Shawn Achor

Konuşması: The happy secret to better work

Harvard’da uzun yıllar geçirmiş bir yazar. Konuşmasını izlemeyecekler için mutluluk konusunda 5 temel önerisini yazacağım;

  • Gratitude(şükran, şükür) – Rutin olarak her gün hayatındaki 3 şey için şükret
  • Günlük Tutmak
  • Egzersiz yapmak
  • Meditasyon
  • Rastgele nezaket/iyilikte bulunmak (birisine teşekkür etmek, yardım etmek vs.)

8)Konuşmacı: Emily Levine

Konuşması: How I made friends with reality

4. derece kanser hastası Emily Levine’in her şeyi olduğu gibi kucaklaması ve gerçeklik üzerine bir konuşma.

9)Konuşmacı: Maysoon Zayid

Konuşması: I got 99 problems, palsy is just one

Sanırım izlediğim en eğlenceli konuşmalardan birisi. Cerebral palsy hastalığına sahip Maysoon isimli kadının sahip olduğu dezavantajları nasıl tiye aldığı, nasıl güçlü durduğu ve limitleri zorladığı ile ilgili ilham veren bir konuşma.

10)Konuşmacı: Lydia Machova

Konuşması: The secrets of learning a new language

Blogda bir dönem bol bol İngilizce Nasıl Öğrenilir konusunda yazdım. Lydia Machova iki yılda bir yeni dil öğrenen ve konuşmasında dil öğrenme ile ilgili sırlar veren biri. İzledikten sonra insanda tekrar dil konusunda çalışma azmi oluyor. 🙂

11)Konuşmacı: Matt Cutts

Konuşması: Try Something New For 30 days

Yaklaşık 3-4 dakikalık çok kısa bir konuşmada hayatınızı 30 günlük challengelarla(meydan okuma) nasıl değiştirebileceğinizi anlatan eğlenceli bir konuşma.

12) Konuşmacı: Robert Waldinger

Konuşması: What makes a good life?

700 küsür erkek üzerinde 75 yıllık süre boyunca yapılan bir araştırmayı konu alan çok çarpıcı bir konuşma.

***

Aşağıda yazacağım öneriler TED uygulamasında henüz yer almayan; ama youtube’da bulabileceğiniz konuşmalar.

13)Konuşmacı: Graham Shaw

Konuşması: Why people believe they can’t draw – and how to prove they can

Sanırım izlediğim tek interaktif konuşmaydı, çok eğlenmiştim. “İnsanlar neden çizim yapamayacaklarına inanır ve yapabileceklerini nasıl kanıtlarız” üzerine bir konuşma. Elime kağıt kalem alıp, babamın da eline bir kağıt kalem tutuşturup Graham amca ile birlikte karikatürler çizmiştik. İzleyiniz.

14)Konuşmacı: Mel Robbins

Konuşması: How to stop screwing yourself over

Motivasyon anlamında en iyi konuşmalardan birisi. 20 dakikaya bir kişisel gelişim kitabı sığdırıyor. Ted uygulamasında yok, youtube’da da Türkçe altyazı eklenmemiş maalesef. “Ne istiyorum? Neyi yanlış yapıyorum?” noktasında bazı tokatlar atıp öneriler veriyor.

15) Konuşmacı: Stephen Duneier

Konuşması: How to achieve your most ambitious goals

Maalesef yine Türkçe altyazı seçeneği olmayan, fakat hedeflerimize nasıl ulaşabileceğimize dair oldukça ilham veren konuşmalardan birisi.

16) Konuşmacı: Robert Grant

Konuşması: Beautiful minds are free from fear

Türkçe altyazı seçeneği yok. “Korkmasaydık neler yapabilirdik” konusu ile ilgili eğlenceli ve akıcı bir konuşma.

17) Konuşmacı: Dan Pink

Konuşması: The puzzle of motivation

Youtube’da altyazılı versiyonu var. Özellikle ödül sistemi uygulanan şirketlerin, okulların ya da bu sistemi uygulayan ailelerin izlemesi gereken bir konuşma. Ödüllerin motivasyonu ve yaratıcılığı nasıl öldürebileceğine dair güzel veriler mevcut.

***

Keyifli seyirler. Bir bu kadar konuşmacı daha not alırsam devamını yazarım. 🙂

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.