Hepimiz zaman zaman enerjimizin yetersiz geldiğini, gücümüzü verimli değerlendiremediğimizi düşünürüz. Peki kapasitemizi yükseltmemiz ve daha üstün bir performans sergilememiz mümkün mü? Enerjimizi kontrol edebilir miyiz? Verimliliği artırmanın yolları yazısında New York Times en çok satan yazarlarından biri olan, bütünleştirici sinirbilimi alanında uzman Heidi Hanna’nın keyifli bir online eğitiminde derlediğim notları aktaracağım. Konular uzun, girizgahı bir kenara bırakarak başlayalım.
4 Prensiple Verimliliği Artırmanın Yolları
Enerjimizi Yükseltmek
Gün içerisinde hiç kendinizi şarj ediyor musunuz? Yoksa sürekli üzerine ekleyerek enerji mi harcıyorsunuz? Sakin kalmak ve enerjimizi doğru kullanmak adına kendimizi şarj etmeliyiz. Bu konuda birkaç öneri;
♦Güne kendiniz için bir şeyler yaparak(mindfully) başlayın. Örneğin güne kahve ile başlıyorsanız sizi motive edecek bir kitaptan birkaç sayfa okuyun. Bu şekilde sadece kafein almaz enerjinizi de yükseltirsiniz. Ya da ilham verici müzikler dinleyin. Ya da benim yaptığım gibi günlük tutabilirsiniz. Güne meditasyon ile başlayabilirsiniz. Yoga ile başlayabilirsiniz.
♦Uzun saatler ara vermeden çalışıyorsanız alarm ayarlayarak saat başı 5 dakika mola vermeyi deneyebilirsiniz. İnsanlarla sohbet etmek, temiz hava, hareket etmek enerjinizi yükseltecek ve işe döndüğünüzde verimliliğinizi arttıracaktır.
♦Verimliliği artırmanın yolları konusunda en önemli maddelerden biri; uykunuzu alın. Daha önce zaten duymuşsunuzdur ama iyi bir uyku sizi şarj eder, stresi ve bedensel rahatsızlıkları azaltır, daha iyi uyanmanıza yardım eder. Aynı zamanda hafızayı güçlendirir.
Dikkat Dağınıklığı
Bir bebeğin yanında zaman harcadığınızda enerjilerini ve zamanlarını nasıl harcadıklarına dikkat edin. Bebekler bütün dikkatlerini onlar için önemli olan şeylere verir. Eğer bir şeye ihtiyaçları olursa bilmenizi sağlarlar. Şimdi kendinizi düşünün. Ne kadar sıklıkla bütün dikkatinizi o an uğraştığınız şeye veriyorsunuz? Çabucak dikkaniz dağılıyor mu? Çalışırken instagrama bakıyor musunuz? Toplantı anında whatsappı kontrol ediyor musunuz? Araba sürerken mesaj okuyor musunuz? Bu dikkat dağıtıcılar mental olarak bize ve duygusal sağlığımıza zarar verir.
Gelelim verimliliği artırmanın yolları için inceleyeceğimiz dikkat dağınıklığı önerilerine;
♦Önceliğinizi enerjinize verin. Vücudunuzu dinleyin, enerji seviyenizi kontrol edin. İhtiyaç duyduğunuzda dinlenin ve kendinizi şarj edin.
♦Bazı zamanları örneğin uzun trafik ışıklarını stres ve sinirle beklemek yerine derin nefes alarak ve bir şeyler için şükür duyarak geçirin. Işıkta beklerken telefonunuzu kontrol etmeyi, bir mail okumayı tercih etmeyin. Beyninizi çoklu iş yapmamak(multi-tasking) için eğitin.
♦Bir sohbetin içindeyken başka şeyler düşünmeyi ve telefonunuzu kontrol etmeyi bırakın.
Bu teknikler enerjinizi yeniden şarj etmenizi ve harekete geçtiğinizde en iyisini yapmanızı sağlar.

Rutinlerle Verimliliği Artırmanın Yolları
Enerjiyi verimli kullanmak ve potansiyelinizi arttırmak için aşağıdaki anlar değerlidir;
1) Uyandıktan hemen sonra
2) Yatağa girmeden önce
Sabah kalktığınızda şükür duyduğunuz birkaç satır yazabilir ya da kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Ya da akşam yatmadan önce eğlenceli birkaç şey izleyebilirsiniz.
Diğer önemli 3 konu ise nasıl beslendiğiniz, hareket ettiğiniz ve mola verdiğiniz.
♦Ne yediğimizin ve ne kadar yediğimizin enerjiyi etkilediğini hepimiz biliyoruz. Fakat ilginç noktalarda birisi nasıl yediğimiz. Yemek yerken memnuniyet duyduğunuzda ve tadını çıkardığınızda beyninizi olumlu bir duruma sokarak daha etkin bir sindirime yardımcı olursunuz.
♦Herkes fiziksel egzersize ihtiyaç duyduğumuzu da bilir. Fakat yine ilginç olan konulardan birisi hangi sıklıkta hareket ettiğimiz spor salonunda ne kadar vakit geçirdiğimizden daha önemli. Düzenli hareket etmek enerji yönetimimizin temel bir parçası.
♦Son olarak nasıl ve ne zaman aralar verdiğiniz gerçekten önemli. Pek çok kişi için bu konu en zor kısım. Çoğu kişi aralıksız çalışmaya uğraşıyor. Fakat ara vermeden çalıştığımızda verimlilik düşer. Düzenli olarak ara vermek ve dinlenmek kritiktir.
Beynimiz Nasıl Çalışıyor?
Verimliliği artırmanın yolları konusunda en önemli şeylerden biri beynin çalışma yapısını biraz olsun anlamak. Son yıllarda beynin enerjiyi yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya nasıl yönettiğine dair birkaç basit ama güçlü kural öğrendik.
Yukarıdan aşağıya yönetimde beyin ana denetleyicidir. Örneğin sağ ayak baş parmağınıza kan ve oksijenin nasıl gönderildiği ile ilgilenmezsiniz. 🙂 Fakat tam şu an dikkatinizi o alana verdiğinizde bir şeyler hissetmeye başlarsınız. Farkındalığımız bize yeni hisler ve duygular katar. Eğer şükran duyduğunuz birini düşünür ve dikkatinizi buna yönlendirirseniz fiziksel ve duygusal olarak daha iyi hissetmeye başlarsınız.
Aynı zamanda çok güçlü bir aşağıdan yukarı süreci vardır. Stresli hissettiğinizde, kısa ve sığ nefes almaya başladığınızda beyin çevrede potansiyel bir tehdit olduğunu düşünür. Genellikle bu aşağıdan yukarı süreci geçersiz kılmaya çalışır ve kendi kendimize konuşuruz. “Stres olmamalıyım” “Diğer insanlar benden daha kötü durumda” ya da “yarın ilgilerinirim” gibi cümleler kurarız.
Konu şu ki, beyine aşağıdan bir tehdit sinyali gittiğinde her şey değişir. Çünkü beyin önceliğini bu hisse verir. Beynin işi sizi ne pahasına olursa olsun korumaktır, hedeflerinize ulaşmanıza engel olsa dahi…
Beyninize aşağıdan yukarı verdiğiniz sinyallere dikkat etmeniz gerekir. Belki uzun süre yemek yemeyerek, belki yanlış şeylerle beslenerek sinyal veriyorsunuz. Belki uzun süre hareket etmiyorsunuz. Stresli bir şekilde nefes alıyorsunuz. Ya da ara vermeden analitik görevlerle çok uzun zaman geçiriyorsunuz.
Beyninizin patronu olmayı ve onun ihtiyaçlarına destek sağlamayı öğrendiğinizde, beyin de size etkili şekilde yardımcı olarak karşılık verecektir.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.