Ruh Haline İyi Gelen 15 Madde

Canım sıkıldığında listeler yapmayı çok seviyorum. Bloga da aktardığım oluyor; Mutluluk Veren Küçük Şeyler gibi.

Bugün de ruh halime iyi gelen, yan etkisi yaratmadan şifa veren bazı antidepresanları yazacağım.:) Haftaiçi Verimliliği Artırmanın Yolları-1 yazısının devamı için eğitimleri derleyip yayınlayacağım. Minimalizm de gündemimdeki konulardan birisi, dolu dolu bir yazı planlıyorum. Vaadlerimi belirtiyorum ki kendimi sorumlu hissedeyim. Ne demiş Shakespeare “Kendi kendimize verdiğimiz sözü tutmak en çabuk unuttuğumuz şeydir ne yapsak.”

Gelelim ruh halime iyi geldiğini düşündüğüm maddelere;

1)Yemek yapmak değil; ama bence tatlı yapmak mutlu bir aktivite. Görev olmadığı sürece mutsuz şekilde tatlı yapılmayacağını düşünüyorum.

2)Günlük tutmak ruh halime çok iyi gelen bir aktivite. Ne zaman; ama ne zaman canım çok sıkılsa boş bir sayfa açarım. Hiçbir şey yapamıyorsam telefona yazarım. Maile yazarım. Yazarım. Sorgusuz sualsiz içimi dökmek çok rahatlatıyor, bazen çok yaratıcı fikirler de aklıma geliyor.

3)Bazı ritüeller de modu yükseltiyor. Kimileri yeni ay, dolunay, marteniçkahıdrellez gibi ritüellerde enerjisini olumlu yönde değiştirir. Mevsim geçişlerinde yazlıkları kaldırıp, kışlıkları çıkarmak ya da tam tersi de enerjimi yukarı çeker. Mağazada çalışan tezgahtar misali dolabı katla düzelt, gereksiz şeyleri birilerine ver, kıyafet kumbarasına bırak çok seviyorum. Geçtiğimiz hafta bu ritüel ile uğraştım, odam, dolabım sade ve güzel gözüküyor.

4)Ruha ve bedene iyi gelen şeyler konusunda yogayı saymıyorum bile. 10 yıl önceye gitsem ilk yapacağım şey yogaya başlamak olur.

5)Bir diğer ücretsiz aktivite ise gökyüzünü izlemek. Kafamı yukarı kaldırdığımda mutsuzluk hissedemiyorum. Uçsuz bucaksız gökyüzü çok güzel geliyor. Güneş, yeni ay, dolunay, ışıl ışıl yıldızlar, bulutlar, mavilik, pembelik, kızıllar, beyazlar, gökkuşağı. yazınca bile coşku duyuyorum. Gökyüzü dünyanın en güzel hediyesi.

6)Bilhassa İstanbul’da yeşil alanlar azalsa da doğada olmak. Özellikle de hissederek, sesleri dinleyerek, rüzgara dokunarak, ağaçlarla bağ kurarak doğada olmak şifa verir. Hiçbir şey yapamıyorsanız evde kendinize canlı bitkilerden alanlar oluşturun.

7)Birileri için güzel bir şeyler yapmak. Sanırım iyi hissetmenin en garanti yöntemlerinden biri bu. Doğa için, hayvanlar için, insanlar için, komşular, dostların, ailen, iş arkadaşların, kendin dışında herhangi birine iyi gelmek.

8)Yapılacaklar listesinden ya da kafanızı meşgul eden sorumluluklardan bazılarını tamamlamak. Yine büyük ferahlık veren duygulardan birisi.

9)Yoga demişken, meditasyon ve nefes egzersizlerini de ekleyelim.

10)Masaj yaptırmak. Tamam başlık “ruha iyi gelen şeyler” olabilir; ama beden iyi hissederse de ruh da etkilenir. 🙂 Arada bir denemek lazım.

11)Kişisel bakım da enerjiyi yükseltir. Duşunu aldın, peeling yaptın. nemlendiricileri pıt pıt sürerken nasıl depresif olunabilir ki? Haftalık rutine kendini şımarttığını hissettiren bir kişisel bakım ritüeli eklenebilir.

12)Her ne kadar yazı noktalasak da güneşlenmek, denizde sırtüstü yatmak tam mutlu insan eylemleri. Sonbahar için; Sonbaharı Mutlu Karşılamanın Çaresi: Hygge

13)Yine en sevdiğim maddelerden biri seyahat planı yapmak. Bazen gitmeyeceğim seyahat için iki saat bilet bakar, nerede ne yenir araştırırım.

14)Friends izlemek başlı başına antidepresan etkisi. Bu noktada kendi sitcomunuzu seçin.:) Geçtiğimiz hafta zor bir haftaydı Friends’e yeniden başladım. İzleyip çok eski bulduysanız 10-15 bölüm inatla şans verin derim. Ekşi sözlüğün Friends başlığında “depresyon” kelimesini aratırsanız, sayfalar dolusu entryde depresyona iyi geldiğine dair entrylerle karşılaşırsınız.:)

15)Son olarak modu yükseltecek yeni bir kitaba başlamak, iyi bir motivasyon videosu izlemek. Başarılı kişilerin hayatlarına dair yazılar okumak. Kedili medili çocuklu komik videolar izlemek. Herhangi bir hobi ile uğraşmak. Bir de tabii benim blogumu okumak. :):):)

Hizmetler:Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.