Lyon Gezi Rehberi

Az beklentiyle gittiğim şehirlerden genellikle çok memnun kalıyorum.(Örnek: Bologna Gezisi) “Fransa” denince akla Paris geldiği için ve çevremde pek fazla Lyon’a seyahat eden olmadığı için şehirle ilgili bir fikrim yoktu. Gitmeden önce envai çeşit İngilizce blog okudum, notlar aldım. Ve Lyon’a gitmekle fena bir seçim yapmadığımızı anladım. Lyon Gezi Rehberi yazısında üç tam günü içeren bir Lyon seyahati için önerilerimi yazacağım;

Lyon’da Nerede kalınır?

Lyon şehri kendi içinde bölgelere ayrılıyor.(arrondissement olarak geçiyor) Tavsiyem kendinize 2nd. Arrondissement alanında bir otel seçmeniz. Böylelikle hemen hemen Lyon’un gezilebilecek tüm noktalarına yürüyerek gidersiniz. Ben Hotel Globe et Cecil‘de kaldım. Temiz, konumu güzel ve sakin bir oteldi. Benim yurt dışı seyahatlerinde bir otelden beklentim bu kadar.:)

Lyon Gezi Rehberi
Lyon Gezi Rehberi

Lyon Gezi Rehberi 1. Gün

Vieux Lyon

Lyon’da sadece bir gününüz varsa ilk yapacağınız şey Vieux Lyon yani eski Lyon bölgesini gezmek. Genellikle her şehrin en şirin, hareketli, turistik bölgeleri bu “old town” kısımları oluyor.

Vieux Lyon’da gezinize St. Jean Cathedral ile başlayabilirsiniz. Cathedral’in çok yakınlarında “A la Marquise” ve “Boulangerie du Palas” pastanelerinde kahvaltı edebileceğiniz şirin yerler var.

Sinemaya merakınız varsa Katedrali gezdikten sonra yine çok yakınındaki “Museum of Cinema Miniature” müzesine gidebilirsiniz. Burası pek çok güzel filmin minyatür dekorlarının olduğu çok eğlenceli bir müze.

Basilica de Notre Dame de Fouviere

Eski Lyon bölgesinde bir finiküler bileti alarak Notre Dame bazilikasına çıkmanızı öneririm. Genellikle bu yapıların içleri hep benzer gelir; ama Notre Dame gördüğüm en ihtişamlı yapılardan biriydi. Özellikle ana bölme büyüleyici. Gezdiği şehre kuşbakışı göz atmak isteyenler için de Notre Dame doğru adres.

Bu arada Bazilika’nın bahçesinde bulunan kafede lezzetli Pignol ürünleri var. Mideniz alarm veriyorsa oturabilirsiniz.

Theatres Romains

Bazilikaya yürüyüş mesafesinde antik dönemden kalıntıları gezebileceğiniz bir alan var. Aynı finiküler ile burayı da gezip eski Lyon’a dönebilirsiniz.

La Longue Traboule

Seyahatlerimi araştırırken standart turistik noktaların dışında da gezmeyi seviyorum. Bu sebeple yabancı bloglarda “secret”, “hidden”, “local” gibi kelimelerle arama yaparken “Traboules” diye bir kelime ile karşılaştım.

Traboule, İngilizce kökenli bir kelime, geçit anlamında kullanılıyor. Lyon’da geçmiş yüzyıllardan kalma(4.yy) 400 adet Troboules olduğu bunların 40’ının halka açık olduğu biliniyor. Herhangi bir sokakta yürürken “traboules” olan bir yapıya denk gelip içeriye girdiğinizde karşınıza avlulu ilginç mimari yapılar çıkabiliyor. Vieux Lyon’da “La Longue Traboule” ı keşfettik. Başka bir gün gezerken tesadüfen farklı bir Traboule da keşfettim. Lyon’da “gerçek bir Lyon’lu olmak için kendi geçidini keşfetmek zorundasın” diye bir tabir olduğu da söyleniyor.

Aynı zamanda Vieux Lyon alanında şirin pub ve kafeler, alışveriş yapabileceğiniz ilginç dükkanlarda da mola verebilirsiniz.

Lyon Gezi Rehberi
Lyon Gezi Rehberi

Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Bizim Vieux Lyon’dan sonra midemiz kazınmaya başladığı için yürüyerek 3. Arrondissement bölgesine ve Lyon’un meşhur haline gittik. Lyon gastronominin başkenti olarak geçiyor ve bu tabirin hakkını veren bir şehir. Lyon’lular yemeyi içmeyi baya seviyorlar.

Hal deyince aklınıza nasıl bir yapı geliyor bilmiyorum. Lyon’daki hal içerisinde 59 kafe, restaurant barındıran ciddi anlamda lezzet şöleni yaşayabileceğiniz bir alan. İçeri girdiğinizde aldığınız kokular iştahınızı kabartıyor, hem gözünüz hem mideniz doyacaktır.

Ben araştırmalarım sonucu şu üç yeri not almıştım;

  • Le Cellier (deniz ürünleri, şarap)
  • Pupier (deniz ürünleri)
  • Giraudet (çorba)
  • Chez Antonin (deniz ürünleri)
Lyon Gezi Rehberi
Lyon Gezi Rehberi

Biz Le Cellier’de deniz ürünleri tabağı(soğuk geliyor) ve pişmiş karides söyledik. Avrupa genelde deniz ürünleri konusunda harika olduğu için çok beğendik. Ama istridye sevmiyorsanız(ben severim ama bir aşamadan sonra deniz yiyormuşum gibi hissediyorum) bu deniz ürünleri tabağı bolca istridye içeriyor farklı bir şey de yiyebilirsiniz.

Yeterince yorulmadıysanız Lyon’un en ünlü meydanları olan;

  • Place Bellecour
  • Place des Terreaux(Unesco)
  • La place des Jacobins(Unesco)

meydanlarını gezebilirsiniz. Hepsi birbirine yakın.

Hal’i gezdikten sonra tekrar acıkır mısınız, bilmiyorum. Bizim bir arkadaşımız gezinin ikinci gününde ülkesine döneceği için dibine kadar yeme içmeye programlıydık. Akşam yemeği için istikametimiz Brasserie Georges‘tu. Rezervasyon da yaptık, fakat gittiğimizde rezervasyonumuzun olmadığını söylediler. Adam histerik şekilde “no no no no no” diyerek kendisini kapattığı için, ikna etmemiz mümkün olmadı. Brasserie Georges 800 kişilik bir restaurant. Antep’e hiç gittiniz mi, bilmiyorum bana İmam Çağdaş‘ı hatırlattı. Yemek benim için bir keyif işi. Gürültülü harala gürele yerleri çok sevmediğim için yer bulamadığımıza üzülmedim.(istersek bir saat bekleyebiliyorduk; ama restaurantın çevresi çok hareketsiz bir yer)

Akşam için durağımız Georges’e yürürken karşılaştığımız bir Michelin yıldızlı La Tassee restaurantına gittik. Daha önce de Colmar‘ın bir köyünde Michelin yıldızlı bir restaurantta yemiştik, standart restaurantlardan daha pahalı değil. La Tassee restaurantında seçmeli menüler var. Çorbasından tatlısına minik minik sanat eseri gibi gözüken sunumlarla yiyip içiyorsunuz. 32 euroluk menü yedim, her şey harikaydı; ama mekanın ambiyansı çok keyifsiz.

Lyon Gezi Rehberi 2. Gün

Lyon’da Jacobin meydanı hizasında nehrin kenarında harika bir pazar kuruluyor. Çiçek ve meyve sebze tezgahları, istridye ve şampanya yiyip içenler, kızarmış tavuklar, çeşit çeşit Fransız peynirleri, Tunusluların yaptığı bazlama ve gözlemeler, Fransız krepleri her şey var. Turlamak keyifli. Pazarın biraz ilerisinde ikinci el kitap tezgahları da kuruluyor.

Fresque Des Lyonnais

Lyon muralları ile ünlü bir şehir biz pazarı gezdikten sonra yine nehrin hizasında beş on dakika yürüyerek en meşhur murallardan birisine gittik. Fotoğraf çekmek çok eğlenceli gelince diğer muralları da gezmeye karar verdik.

Mur Des Canuts

Bugüne kadar gördüğün en dev muralın yapımına 1987 yılında başlanmış. 2000’li yıllarda muralda resmedilen bazı kişiler yaşlandırılmış. Etkileyici bir yapı, ama merkeze biraz daha uzak ve yokuşta kalıyor. Yine de iniş yolu bana çok keyifli geldi. Paris‘teki Monmarte’ı hatırlattı. Mur des Canuts’u da sevince merkeze inerek Fresco “the library of the city” muralını da gördük. Diğerlerinin yanında sönük kaldı.

Ek olarak Mur Des Canuts’a gitmişken aynı bölgedeki “Rosa Mir Garden” bahçesini de gezebilirsiniz. Pazarları kapalı.

Bistrot A Tartines

Öğlen yemeği için tercih ettiğimiz, tüm masalar dolu olduğu için biraz sıra beklediğimiz dekorasyonu çok şirin bir mekan. Tatlı, tuzlu şey tart üzerinde geliyor. Soğan çorbası, kaz ciğerli tart, jambonlu tart, pesto mozerella peynirli tart gibi şeyler tattık. Çorba çok vasattı, tartlar lezzetli. Ama tatlı bu zamana kadar yediğim en güzel tatlılardan birisiydi. Yanarım yanarım dönmeden ikinci kez yiyemediğime yanarım.(böğürtlenli tart)

Museum of Cinema Miniature

Lyon’da pek çok kült filmin minyatür figür ve dekorlarını içeren 9 ayrı bölmeden oluşan, eğlenceli bir müze var. Aslında bu müzeyi Vieux Lyon bölgesini gezerken de ziyaret edebilirsiniz; ama biz ikinci güne bıraktık.

Vieux Lyon bölgesi akşam da hareketli. Sokaktan waffle alıp katedralin önünde bazilikanın ışıl ışıl halini izleyebilirsiniz.

Lyon Gezi Rehberi 3. Gün

Annecy

Biz üçüncü gün masalsı Annecy kentine gitmeye karar verdik. Tren ile iki saat sürüyor. Ama çok dikkat edin, bizim trenimiz bir yerde durdu ve otobüs aktarması yaptı. Hiçbir anons geçmiyor. Yanımızda Fransızca bilen birisi olduğu için tesadüfen fark ettik. Tren bileti 24-28 euro arası. Alpler manzarası ile keyifli bir yolculuk yapıyorsunuz.

Annecy gitmeden önce hayallerimi süsleyen bir şehirdi. Colmar‘da doydum sanırım, etkilediğini söyleyemeyeceğim. Rengarenk binalar, minicik bir eski şehir alanı, şeker gibi bir şehir. Bir iki saatte geziliyor, her kare fotoğraflık. Gitmezseniz üzülmeyin, giderseniz de tadını çıkarın.:)

Lyon Gezi Rehberi - Annecy
Lyon Gezi Rehberi – Annecy

Biz yemeği meşhur hapishaneyi gören Quai Numero 10 mekanında yedik. Burası krepçiydi hem tuzlu hem tatlı krep yedik. Tatlı krepler çok güzel. Kestaneli, tuzlu karamelli tavsiye edilir.

img_5666.jpg

Lyon gezimiz özetle bu kadardı. Uygun bilet bulursanız bu gastronomi başkentini kaçırmayın derim. Mimari bütünlüğü, meydanları, hareketli yapısı ile bir Paris, Roma kadar olmasa da güzel şehir. Oteli merkezi bir lokasyondan seçerseniz yürüyerek bazilika dışında tüm turistik noktalara gidebilirsiniz. İstanbul’da “martı” olarak yaygınlaşmaya başlayan ulaşım aracı Lyon’da her sokakta onlarca var.(birds olarak geçiyor) Bisiklet yerine bu araçlar kullanılıyor, deneyebilirsiniz.

Aşağıda Lyon’da gezebileceğiniz yerleri ve yeme içme alanlarını tek celsede yazıyorum. Instagram profilimde(@yazarkarga) öne çıkan görsellerde de hem Lyon hem Annecy albümü oluşturdum. Daha detaylı incelemek isterseniz;

Lyon Gezilecek Yerler Listesi

  • St. Jean Cathedral (Vieux Lyon)
  • Museum of Cinema Miniature(Vieux Lyon)
  • Basilica de Notre Dame de Fourvière (Vieux Lyon)
  • Theatre Antiqhue de Lyon(Vieux Lyon)
  • La Longue Traboule(Vieux Lyon)

Murallar

  • Fresque des Lyonnais(Küçük Prens’in de olduğu mural)
  • Mur des Canuts – (en büyük mural)
  • Fresco “The library of the city”

Meydanlar

  • Place Bellecour(Fransa’nın 3. Büyük meydanı)
  • Place des Terreaux(Unesco)
  • La Place des Jacobins(Unesco)

Alternatif Rotalar

  • Cite medievale de Perouges – Ortaçağ Kasabası
  • Annecy

Lyon’da Ne Yenir?

Tatlı&Pasta

  • A La Marquise-St. Jean Cathedral’e yakın
  • Boulangerie Du Palais -St. Jean Cathedral’e yakın
  • Le Pain des Jacobins
  • Pignol Bellecour –
  • Pâtisserie-chocolaterie Bouillet

Krep

  • La Creperie du Major – Place des Terreaux yakın
  • Creperie La Marie Morgane

Öğle & Akşam

  • Hard Rock Café – 2. Bölgede
  • Bistrot a Tartines – Jacobins’e yakın
  • Brasserie Georges(800 kişilik yer – rezervasyon gerekiyor)
  • Jols saint antoine – Jacobins’e yakın deniz ürünleri
  • Les Mauvaises Herbes – Vejetaryen
  • Culina hortus – Vejetaryen
  • Les Halles de Lyon Paul Bocuse(60 dükkana yakın yer var) – 3. bölgede

Hizmetler:Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Lyon Gezi Rehberi”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.