Hedefe Ulaşmanın Sırrı: Süreklilik

Yeni Yıla Hazırlık Serisi 5. hafta yazısı iki gün gecikmeli de olsa huzurlarınızda.:)

2020 senesi için bir hayaliniz varsa ihtiyaç duyacağınız en kilit SIR; süreklilik. Diğer bir deyişle istikrar. Yeni yılın gazına gelerek Ocak ayının ilk haftası mükemmeli oynamak değil. Bir hevesle başlayıp, 15 gün sonra bırakmak değil. Ölçülebilir, iyi planlanmış hedeflerle hayal ettiğimiz konuya dair çabamızı günlük ve haftalık rutinimize eklemek.

Başarı, her gün her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır.Robert Collier

Hayaliniz milli piyango bileti kazanmak dahi olsa her hafta gidip bilet(ler) almanız gerekir.:)

Vaktim Yok Yalanı

24 saatin içinde kendinize ve hayallerinize ayırabileceğiniz yarım saatiniz de mi yok? Alarmınızı yarım saat erkene kurun ya da yarım saat daha geç uyuyun.(Erken Kalkmanın Faydaları)

Önümüzdeki yıl, her akşam yatmadan önce sadece 10 sayfa kitap okuma alışkanlığı geliştirseniz, ortalama kalınlıkta yaklaşık 15 kitap bitirirsiniz. Eğer spesifik bir ilgi alanınız varsa, o alanda iyi yazılmış 15 kitap bitirmek sizi rakiplerinizden birkaç adım ileriye taşır.

Günlük sadece 20 dakika İngilizce çalışsanız, tüm senenin sonunda en azından iki seviye atlamış olursunuz. Ki bu durum sene sonunda “şu İngilizce konusunu halledemiyorum” demekten çok daha iyidir.

Günlük 10 dakika meditasyon yapsanız, zihninizi temizleyip; stres, baskı, korku gibi pek çok duygudan temizlenmiş olursunuz.

Eğer kendinizi adayacağınız bir konu varsa tabii ki daha fazla vakit ayırmak, fedakarlık etmek fayda sağlayacaktır. Ama böyle bir odak noktanız yoksa dahi bu yıl kendi üzerinizde bir deney yaptığınızı düşünün:) Oyun haline getirin. Hiçbir şey yapmamaktansa bakın bakalım birkaç minik değişiklik senenin sonunda hayatınızı nasıl etkilemiş?

Kendinizi yönlendireceğiniz bir konu aklınıza gelmiyorsa yaratıcı düşünün.:) Aileyle haftada bir kaliteli vakit geçirmek olabilir, ayda iki salon etkinliğine(tiyatro/opera) katılmak olabilir. Günde bir dakika plank duruşu yapmak olabilir. Her gün 10 adet şükür yazmak olabilir. Güne ritm duygusu veren müziklerle başlamak olabilir. Uyumadan önce güzel niyetler etmek olumlama yapmak olabilir, üç sayfa günlük tutmak olabilir. Sene boyunca eleştiriyi tamamen bırakmak olabilir. Dedikoduyu tamamen bırakmak olabilir.

Hedefi Minik Parçalara Bölün

Israrla ve doğru şekilde atılan küçük adımlar, büyük sonuçlar doğurur. Bazen birileriyle kendimizi kıyaslar, başarısız hissederiz. Çok iyi bir blogger’a bakıp bunu hissedebilirim. Fakat şunu atlamamak gerekir; “o da bir yerden başladı”, “o da başladığının üçüncü haftasında bu seviyeye gelmedi.” Hayatın kısa yolu yok.

Hedeflerimden birisi kendi podcast kanalımın olması. Bir anda tüm ekipmana sahip olup, bu hafta kanalımı açıp dinleyici kitlemi edinemem. Bunun yerine hedefimi minik parçalara ayırabilirim. İlk çeyrek hedefim “podcast nasıl açılır” konusunda tam bilgi sahibi olmak, ekipmanlarımı tamamlamak olabilir. İkinci çeyrek hedefim kanalımı açıp iki haftada bir kayıt eklemek, rakiplerimi analiz etmek olabilir. Üçüncü çeyrek hedefim kayıt sıklığımı artırmak, çevremde konuyu daha fazla duyurmak olabilir. Böylelikle elimde daha küçük parçalara ayrılmış, uygulanabilir, ölçülebilir hedefler olur.

Konu gözümde büyümez ve atacağım adımları belirlemek kolaylaşır.

İstikrarın Etkileri

  • Eğer minik adımlar atıyorsanız bir süre hiçbir etki hissetmeyebilirsiniz. Buna hazırlıklı olun. Bu siteyi ilk açtığımda bir gazla başladım. Daha sonra hemen hemen hiç okurum olmadığını fark ettim. 6 ay kadar yazmadım. Bir iş arkadaşım(çevremde bilen iki kişi vardı) her gün sitene giriyorum hep aynı yazılar, yeni eklemiyorsun.” dedi. Sırf o girdiğinde hayal kırıklığına uğramasın diye tekrar başladım. Bu yıl bir günde 5000 kişinin giriş yaptığı dahi oldu.:) Israrla haftalık yazıyorum. Israrla ve ısrarla.
  • İstikrar sağlamanın en güzel tarafı bir süre sonra alışkanlık haline gelmesi. Normalde yazılarımı Pazar günleri yayınlarım. Pazar’dan beri kafamda şu ses “yazını yayınla, yazını yayınla, yazını yayınla”. Bir yanım eksik hissediyor. Aynı şeyi günde üç sayfa günlük yazmadığımda da hissediyorum. Yogaya bir haftadan uzun ara verdiğimde de.
  • Sürecin içinde kendinizle gurur duyacaksınız. Bir kararı istikrarla uygulamanın en güzel tarafı ister istemez özgüveninizin artması ve kendinizle gurur duymanız. Kendinize inancınız artacak. Sözünüzü tuttuğunuz için saygınız artacak.
  • Formülü öğrenmiş olacaksınız. Bir kez istikrar sırrını çözdükten sonra diğer hedeflerde de bir rehberiniz olacak.

Çevrenize şöyle bir bakın, kendini geliştirmeye çalışan kaç kişi var? Hayalleri için adım atan, bedel ödemeye hazırlıklı, kendisini adayan, vazgeçmeyen, planlayan, harekete geçen, fazlasını isteyen, elinden gelenin en iyisini yapmaya hazır kaç kişi var? Çok olmadığını göreceksiniz. O yüzden şanslı hissedin;

“Fazladan bir kilometre daha giderseniz, oraların hiç kalabalık olmadığını göreceksiniz.”

Rutin ve alışkanlıklarla ilgili daha fazla şey okumak istiyorsanız;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

2 Replies to “Hedefe Ulaşmanın Sırrı: Süreklilik”

  1. Bloğunuzu yeni kesfettim ama çıkamıyorum çok başarılı:)

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.