Uzun yıllar okuduktan sonra bir işe giriyorsun. Ailenin sana verdiği harçlıktan daha fazla bir para kazanmaya başlıyorsun. Fakat paranı spontane kullanıyorsun. Neye ne kadar harcadığını takip etmiyorsun, yüzde kaçını biriktirmen gerektiğiyle ilgili bir fikir veren yok, tecrübelerinle öğrenmeye çalışıyorsun.
Bugünkü yazımda Linkedin’in online eğitim platformunda izlediğim bir İngilizce eğitimini çevirerek “5 temel finansal bilgi“ye yer vereceğim. Bu bilgiler sizi milyoner yapacak bilgiler ya da bilinmeyen sırlar değil.:) Adı üzerinde “temel” bilgiler, diğer bir deyişle para ile ilişkisi olan herkesin kulak aşinalığı yapması gereken bilgiler.
***
1)Harcama
Harcamalarınız Kazancınızdan Az Olsun
Kulağa basit geliyor, Fakat çoğu durumda söylemek uygulamaktan daha kolay. Eğer biriktirecek bir paranız yoksa birikim yapmanız pek mümkün değil. Kazandığınızdan daha fazla harcamanız durumunda borç, kaygı, stres, sıkıntı gibi konularla mücadele etmeniz gerekir. Borç batağı ya da faizlerle boğulduğunuzda gününüzü tam bir iç huzur içinde geçirmeniz, derin bir uyku çekmeniz çok kolay olmayacaktır.
Faiz ile ilgili olarak J. Ruben Clark’ın şu cümlesi var; Faiz hiçbir zaman uyumaz, hasta olmaz, ölmez. Hastaneye gitmez. Pazarları ve tatillerde de çalışır. Asla işten çıkarılmaz, yemek yemez, uyumaz. Ondan kurtulamazsın, uzaklaşamazsın. Yoluna çıkar ve taleplerini karşılayamazsan seni ezer geçer.
2)Sabit Maliyetler
Sabit Maliyeti Düşük Tutun
Finansal konuların kontrolünde en temel bilgilerden birisi sabit maliyetleri düşük tutmaktır. Büyük bir eviniz varsa, uzun süren bir ev ödemeniz olacaktır. Lüks bir araba için de aynı şey geçerli. Hayat seçiminizle ilgili bu tercihler, finansal esnekliğinizi zora sokar.
Para ve zaman esnek bir konudur. Şu an size “bu projeyi bitirmek için 4 saatiniz var” dersem, 4 saatte bitirirsiniz. “3 gününüz var” dersem çalışmalarınızı 3 güne yayarsınız.
Para için de aynı ilişki geçerli, şu an aldığınız maaşın yarısı kadar bir gelir elde etmeye başlarsanız yaşam standartlarınızı olabildiğine küçültür ve yine de yaşamaya devam edersiniz. Kazandığınız para ile ne kadar açılacağınızı belirlemek sizin elinizde ve sabit maliyetler en önemli faktörlerden birisi.
3)Bütçeleme
Bütçe Oluşturun ve Kullanın
İnsanlar genelde bütçeleme hakkında konuşmaktan hoşlanmaz. Fakat harcamalarımızı takip etmemiz gerekir. Bütçeleme ile ilgili basit iki madde var; gelirler ve giderler. Hangisi daha kolay? Sabit gelirlerinizi arttırmak mı? Yoksa giderlerinizi azaltmak mı? Çoğu kişi gelirleri arttırmaktansa giderin daha kontrol edilebilir olduğunu düşünmektedir. Harcamalarınızı kontrol altında tutmak istiyorsanız giderlerinizi takip etmeniz gerekir. Takip etmek için de bütçelemek gerekir.
Bütçeleme için iki element var;
Birincisi: Giderlerinizi yazmak. Yazmazsanız nasıl takip edebilirsiniz? Örneğin kilo vermek istiyorsanız kilonuzu belirli bir periyotta takip etmeniz gerekir.
İkincisi: Bir finansal plan geliştirin. Acil durumlar için, emeklilik için ve yatırımlar için bir finansal planınız olmalı.
4)Yatırım
Karmaşık Yatırım Planlarına Karşı Dikkatli Olun
Bir arkadaşınız, tanıdığınız, akrabanız size kısa yoldan servet kazanmanızı sağlayacak karmaşık bir yatırım önerisi ilettiğinde “muhtemelen kötü bir fikir” olduğunu hesaba katın. Dünya kısa yoldan zengin olmak isteyip sıfırı gören, tüm varlığını kaybeden hatta hapse giren onlarca insanla dolu. Gerçek şu ki servet sağlamak için pek fazla kısa yol yok. Aşağıda servet sağlamak için 4 parametre yer alıyor;
- Bir konuda çok iyi olmak
- Çok iyi girişimcilik ya da iş fikirlerine sahip olmak – Facebook, google
- Şanslı olmak – Loto kazanmak, zengin bir ailede doğmak, doğru yerde doğru zamanda bulunmak
- Biriktirmek ve yatırım yapmak
5)Birikim
Biriktirmeye Başlayın Ve Sürekli Hale Getirin
Her ay sürekli olarak bankaya belirli bir miktar para koymak sadece birikim yapmanızı değil daha güvende hissetmenizi de sağlar.
Biriktirdiğiniz parayı kira, tatil ya da diğer harcamalarınız için bozmamanız gerekir. Kirayı ödemek istiyorsanız, bir işe girmelisiniz. Biriktirmek istiyorsanız parayı korumalısınız.
Yatırım konusunda kesin bir tavsiye almak istiyorsanız; yumurtaların tamamını aynı sepete koymayın.
Borsada hisse alacaksanız tek bir kağıda yönelmeyin çeşitlendirin. Ve uzun vadeli yatırım yapın. Borsada yatırım 20-30 yıllık bir iştir, bir dahaki ayın kirasını çıkarmaya çalıştığınız bir alan değildir.
***
Yazımı Warren Buffett ile noktalayacağım; “harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin, biriktirdikten sonra kalanı harcayın”.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- Evden Çalışanlar İçin Öneriler
- Kariyer Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İş Hayatından Kişisel Hayata Uyarlanabilecek 3 Metod
- Milyoner Aklın Sırları
- İngilizce İş Görüşmesi-1
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.