Hayata Dair 10 Basit Öneri

Yeni yılın ilk Pazar günü kendime blog konusunda izin verecektim; ama tembellik hakkımı başka bir gün kullanacağım.:) Bugün telefon notlarımdan ve ekşi sözlük yazılarımdan hayata dair bazı basit önerileri ve gözlemleri içeren tatlı bir derleme yapacağım.

1)Dil öğrenmenin sırrı dinlemek ve konuşmaktır.

-ÇOCUK-
Bebekler doğduktan sonra, iki üç sene konuşulanları dinler. Sonra yavaş yavaş konuşmaya başlar. Daha sonra okuma ve yazmayı öğrenir. En son dilbilgisini öğrenirler. “Dil öğrenmenin sırrı dinlemek ve konuşmaktır.”

2)Hisler önemlidir.

-ÇOCUK-

Çocuklar küserler, bir saat sonra unuturlar. Geleceği kurmazlar, geçmişe takılmazlar. “Bağırsak ikinci beyin” diye kitaplar var. Çocuklar, bebekler nesneleri koklarlar, hissederler, ağızlarına atarlar. Biz genel olarak gelecek ve geçmişe takılı, otomatik yaşarız. Her şeyi zihinle değerlendiririz. “hisler önemlidir.”

3)Bedeni esnetmek ihtiyaçtır.

-HAYVAN-
Kuş, kedi, köpek gibi hayvanları gözlemlediğimizde hiçbiri uyanır uyanmaz koşturmaya başlamaz. Uzun uzun kendilerini esnetirler. Bebeklerde de bu eğilim var.

Yogadaki “aşağı bakan köpek” pozu en temel pozlardan biridir. Hayvanlar bacak, omurga, kanat tüm eklemlerini esnetirler. Biz ise yataktan kalkarız ve giyinip işe gideriz. 30’dan sonra masabaşı çalışanlar için eklem ağrıları artmaya başlar. Yorgun, üzgün, yoğun olmaktan bağımsız olarak tuvalete gitmek nasıl bir ihtiyaçsa esnemek de o kadar ihtiyaçtır.

4)Başarının sırrı: vazgeçmemektir. 

-ÇOCUK-

Daha önce yazmıştım çocuklar yürümeyi öğrenirken onlarca kez düşerler. Yine de denerler, denerler, denerler. Sonucu umursamadan deneler. “vazgeçmemeliyiz.”

5)Su içmeliyiz.

-BİTKİ-
Bu yıl evde biber ektim. Biber suyu çok seven bir bitki. Birkaç gün sulamayı unuttum, yapraklar tamamen aşağıya eğilmiş, büzüşmüşi renk gitmiş. Öldüğünü düşündüğüm için atacaktım. Bir ihtimal yaşar diye suladım. 20 dakika sonra gittiğimde mucize görmüş gibi oldum. Bitki tamamen kendine gelmiş, rengi yaprakları düzelmiş, canlanmış. Bazen çok uzun saatler kendimizi susuz bırakıyoruz. İçimiz aynen böyle kuruyor. Cildimiz çirkinleşiyor. enerjimiz bitiyor. İşe güce dalıp susuz kalmamalıyız.

6)İnsanlar iletişime açıktır. 

-ÇOCUK-
Yine bir kafede kahvaltı ederken iki ayrı masadaki çocuklar birbiriyle tanıştı ve saatler boyunca koşturup oynamaya başladı. biz yan masalarla tanışmayız, tuzluk istemeyi bile sevmeyiz. “İnsanlara gülümseyin aslında konuşmayı tanışmayı severler.”

7)Toprakla buluş. 

-BİTKİ-
Anneannemin evinde uzun süredir, üç tane kapalı kozalak vardı. Dekoratif olarak kullanmak için kozalakları taş boyadığım boyalarla boyadım. Minik saksılarda toprağın üzerine ektim. Ertesi gün baktım kozalaklar açık hale gelmiş. Toprak canlandırır. Yogada da bir derste geçmişti; kaybolduğunu hissettiğinde evren ile buluş, toprakla buluş.

8)Hayat “başkaları ne der” diye düşünmeden yaşanır. 

-ÇOCUK-
Geçmiş aylarda şirket asansöründeydik. Kimse kimseye günaydın bile demiyor suratlarımız asık. Biri çocuğunu getirmiş. Çocuk bir anda bağırıp şarkı söylemeye başladı. Kimseyi umursamadan. Güldük haliyle. “hayat -başkaları ne der- diye düşünmeden yaşanır.” Biz de bir zamanlar çocuktuk.

9)Oturma eşiğini fark edin.

Akşam işten eve gittiğimde hiç oturmadan üzerimi değiştirip, makyajımı temizleyip, yoga ya da yürüyüş yapıp evle ilgili birkaç iş halledebilirim. Fizyolojik olarak bu enerjiye sahibim aslında. Fakat oturduğumda işler değişiyor. Hele de ayaklarımı uzatıp telefonu elime aldıysam tekrar kan akışımı hızlandıracak enerjiyi, motivasyonu yakalamak çok zor. En basit eylemlere bile halim yokmuş gibi gelir. Oturma eşiğini fark et. 

10)Nefesini kesen şeylerin tadını çıkar.

Eğer gerçekten çarpıcı bir manzarayla, görüntü ile karşı karşıyaysanız fotoğraf çekmeye yönelmeyin. Yönelecekseniz bile öncesinde hafızanıza iyice kaydedecek şekilde araya sanal bir ekran koymadan izleyin. İsterse dünyanın en iyi makinası olsun gözün gördüğü etkiyi vermeyecektir.

Aşağıdaki öneri yazıları da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.