Bugünkü yazımda meditasyona yeni başlayanlar için; “meditasyon nasıl yapılır?“, “nerede meditasyon yapılır?” “ne kadar süre meditasyon yapılır?” gibi bazı temel soruların yanıtlarına yer vereceğim. Yazıyı derlerken kaynağım “Mindfulness In Plain English” kitabı.
Daha önce Deepak Chopra Meditasyon yazısında Deepak Chopra’nın Oprah Winfrey ile yaptığı podcast kaydını derlemeye çalışmıştım. Meditasyon ile ilgili keyifli bir söyleşi olduğu için okumanızı öneririm. Gelelim “yeni başlayanlar için meditasyon” yazısına;
Yazı İçeriği
Nerede Meditasyon Yapmalıyım?
Teknik olarak her yerde meditasyon yapabilirsiniz. Çünkü meditasyon zihin için bir egzersizdir. Sandalyede oturarak, yerde oturarak, hatta yatakta uzanarak meditasyon yapabilirsiniz. Fakat yatakta uzanmak uykunuzu getireceği için çok önerilmez, en uygun versiyonu yerde oturmaktır. Yeni başlayanlar ya da ihtiyaç duyanlar minder ya da herhangi bir eşya yardımıyla kendilerini biraz yükseltebilir. Bu yükseklik bacakları ve sırtı rahatlatır.
Meditasyon Yaparken Vücudum Nasıl Olmalı?
Meditasyona yeni başlıyorsanız ve bacaklarınızın yeterli esnekliği yoksa “lotus” denilen pozisyonda oturmanız pek mümkün değil. Bağdaş kurarak basit oturuşta durabilirsiniz. Bacaklarınız çok rahatsızsa öne doğru uzatabilirsiniz. Sandalyede oturuyorsanız ayak tabanlarınız yerle temas edebilir.
Kollarınız ve dirsekleriniz rahat pozisyonda, sağ elinizi sol elinizin üzerine koyup(yukarı bakacak şekilde) el baş parmaklarınızı birbirine değdirerek dinlendirebilir ya da her iki elinizi de dirseklerinizde gerginlinli yaratmayacak şekilde bacaklarınıza koyabilirsiniz.(yukarı ya da aşağı bakması işaret ve baş parmakların birbiriyle temas etmesi veya avuçların açık olması tamamen sizin rahatlık alanınızla ilgili)
Sırtınız dik olmalı. Başınız aşağı ya da yukarıyı değil ileriyi göstermeli.
Gözlerin başlangıçta kapalı olması önerilir. Fakat gözlerini aşağıya doğru ağırlaştırıp açık tutanlar da mevcut.
Ne Kadar Süre Meditasyon Yapmalıyım?
Meditasyona başlamadan önce alarm kurmak isteyebilirsiniz. Çünkü meditasyona yeni başladığınızda, zaman normalden daha yavaş ilerleyecektir. Alarm kurduğunuzda zihniniz “ne kadar sürdü” sorusuyla meşgul olmaz.
Başlangıçta sadece 5 dakikalık bir rutin ile başlayabilirsiniz. Zamanla süreniz artacaktır, 10 ile 20 dakika arasında meditasyon yapmanız önerilir.
Huzurun ve Sevincin 8 Şartı yazısında alıntıladığım “Mutluluğun Kitabı”nda Dalai Lama’nın her gece 3’te uyanarak sabah 7’ye kadar meditasyon yaptığı belirtiliyor. Dolayısıyla bunun sonu yok. 🙂 Ne kadar hazır ve konuya istekli olduğunuzla ilgili.
Nasıl Meditasyon Yapmalıyım?
Meditasyonun çok çeşitli formu mevcut. Yine Dalai Lama çözümlemeli meditasyon yaptığından bahseder. Konumuz yeni başlayanlar olduğu için en yaygın yöntemlerden birisi “nefes farkındalığı meditasyonu”. Adı üzerinde nefese odaklanılan bir meditasyon çeşidi. Bu konuda daha önce blogda yazdığım iki nefes yazısı da yardımcı olacaktır;
Meditasyon esnasında aklınızdan; akşam ne yemeliyim, günün kritiği, geleceğe dair konular geçebilir. Ya da vücudunuza yönelebilirsiniz. Önerilen şey düşündüğünüz için kendinizi hırpalamadan ve zorlamadan düşüncenizi takip edip tekrar nefese yönelmek.
Hangi Sıklıkta Meditasyon Yapmalıyım?
Meditasyonun faydalarını daha güçlü yaşamak için günlük rutininize eklemeniz öneriliyor. Bunu bir “kas” gibi düşünmek gerekir. Ne kadar pratik yaparsanız o kadar güçlenirsiniz.
Aynı zaman meditasyon periyodunda yapmak; örneğin her sabah uyanınca, daha etkilidir. Genellikle uykunuzun gelmemesi ve midenizin çok dolu olmaması için sabah uyanınca yapmak ideal kabul edilir.
Sabah-akşam yapanlar da mevcut. Tamamen sizin rahatlık alanınızla ilgili bir konu.
Meditasyonun Faydalarını Ne Zaman Görmeye Başlarım?
Bu konu meditasyonu hangi sıklıkta yaptığınız(günlük alışkanlığa çevirip çevirmediğiniz) ve ne kadar uzunlukta yaptığınız ile bağlantılıdır. Aynı zamanda kişiden kişiye göre de değişebilir.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- İlham Veren Yoga Ve Meditasyon Cümleleri
- Orman Terapisi
- Sabah Meditasyonu
- Hayatı Yavaşlatmak İçin 7 Öneri
- 7 Çakra
- Deepak Chopra Meditasyon
- Evde Yoga
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.