Bu hafta yazımın kaynağı daha önce de birkaç online eğitimine yer verdiğim; Chris Croft isimli eğitmen, koç, konuşmacı. Aslında eğitimin tamamı 3 saat, konu ise; mutluluk ve başarı. Fakat ben “stresle başa çıkmanın 10 yolu” kısmına yer vereceğim. Çünkü stres daha minicik bir çocukken sınavlar ve rekabetler ile birlikte hayatımıza yerleşen ve bir daha da peşimizi bırakmayan bir kavram.
Daha önce şirkette aldığım bir eğitimin notlarını Stresle Başa Çıkmanın Yolları yazısında yazarak birkaç maddeye yer vermiştim. Bugün ise Chris Croft’un önerilerini aktaracağım. İçerik tamamen İngilizce’den çeviri olup, kendi yorumlarıma pek fazla yer vermeyeceğim;
Yazı İçeriği
Stresle Başa Çıkmanın Yolları
1)Her şeyi yazın
Günlük olarak takip ettiğiniz bir to-do(yapılacaklar) listeniz olsun. Böylelikle bir şeyleri unutmaktan endişe duymazsınız. Her şeyi yazın, gece uyumaya çalışırken, kendinizi “ahhh yarın şu işi yapmam gerekir unutmamalıyım” derken bulduğunuzda bu durum stres yaratacaktır. Yapacaklarınızı yazılı olarak planlamak “bir şeyleri atlıyor muyum” stresinden kurtarır.
Konuyla ilgili yazılar;
2)Egzersiz yapın
Bedeni zinde tutmak için egzersiz çok önemli. Egzersiz konusunda sınırsız seçeneğiniz var. Örneğin ben koşmaktan hiç hoşlanmam; ama bisiklete binmeyi çok severim. Sevdiğiniz bir şey bulun. Rutininize katacağınız bir zaman planlaması yapın. Egzersizi öğlen mi yapacaksınız, sabah uyanır uyanmaz mı yapacaksınız, işten eve geldiğinizde mi yapacaksınız? Haftalık olarak hangi günlerde egzersiz yapacağınızı belirleyin. Belki yanınızda size eşlik edecek bir arkadaşınız olması da motive edecektir. Egzersiz yapmak hemen hemen tüm başarılı insanların kullandığı basit bir eylem. Egzersizi bir alışkanlık haline getirmek, zihnen daha iyi hissetmek için, kişisel imajınız konusunda daha iyi hissetmek için faydalı olacaktır. Egzersiz esnasında günün stresinden uzaklaşacağınız için stres seviyeniz otomatik olarak azalacak.
3)Düzenli ve Yeteri Kadar Uyuyun
Bedeni ve zihni zinde tutmak için önemli diğer kavramlardan birisi ise uyku. Bu noktada gece geç saatlere kadar uyanık kalmanıza sebep olan zehri bulup o konuda çözümler aramanız gerekir. Yetersiz ve düzensiz uyku beraberinde pek çok sorunu getirecektir. Sorunlar da stres seviyenizi yükselten faktörler olarak size geri döner.
4)Hayır demeyi öğrenin
Yapmayı istemediğiniz konulara “hayır” diyebilmek stres seviyenizi azaltmak için iyi bir yöntemdir.(bu konuda eğitmenin ayrı bir videosu var, bu sebeple detay anlatmıyor. Henüz izlemedim. Fakat “hayır demeyi öğrenmek” geçmişte mücadele ettiğim ve yazı gündemimde uzun süredir olan fakat bir türlü ele almadığım bir konu. Videoyu izledikten sonra bloga aktarmayı düşünüyorum)
5)Aynı anda birden fazla işle uğraşmayın
Yapacaklarınızı listeleyin ve her seferinde sadece birini yapın. İnsanoğlu multitastking(birden fazla görev) için uygun bir yapıya sahip değil. Bu çaba, stres yaratır ve daha kötü bir performansa sebep olur. Eğer 4-5 dakikalık işleriniz varsa hepsi için 20 dakika ayırın. Eğer o görevden öbür göreve atlarsanız daha uzun süre harcayacaksınız. İşlerinizi öncelik sırasına göre tek tek tamamlayarak ilerleyin.
6)Ertelemeyin
Eğitmen bu konuyu da tamamen ayrı bir başlık altında ele alıyor. Fakat geçmiş günlerde Ertelemeyi Yenmek İçin 5 Öneri yazısını yazmıştım. Erteleme ile ilgili bir bakış açısı kazanmak istiyorsanız okuyabilirsiniz.
7)Son an’a bırakmayın
Eğer bir işin yarım saat alacağını biliyorsanız sadece yarım saat ayarlamayın ekstra 15 dakika ekleyin. “Yumurta kapıya dayanınca” yönteminden vazgeçin. Uzun vadeli işleri zamana yayarak ve küçük parçalara bölerek çalışın.
8)Sosyal ilişkilerinizi düzene sokun
Çok fazla boş konuşup vaktinizi alan kişiler varsa, o an konuşmak için vaktiniz olmadığını ifade edin. Eğer sizi aşağıya çeken, enerjinizi düşüren kişiler varsa onlar için vakit yaratmayın.
9)Kitap Okuyun
Okuyabildiğiniz kadar çok okuyun. Sesli kitap da dinleyebilirsiniz. Dünya’daki bütün bilgelik kitaplarda yazılı. İşiniz ve ilgi alanlarınızla ilgili kitap okuyun. Eğer satış çalışanızysanız satış ile ilgili kitap okuyun. En azından yılda bir kez. Bu şekilde diğerlerinden iyi hale gelebilirsiniz. Yöneticiyseniz yönetim tekniklerine dair kitaplar okuyun.
Okumak stresinizi alır, televizyonun aksine istediğiniz hızda ilerlersiniz. Sizi bir şeylere zorlamaz. Ve bilgi birikiminizi yükselttiği için kendinizden emin olduğunuz noktalar artar.
10)Meditasyon yapın
Son bir öneri; meditasyon. Meditasyonun kişisel olarak iki faydasını yaşıyorum. Bunlardan birisi yaratıcılığa fayda sağlaması. Meditasyon yaptıktan sonra beynime reset atılmış gibi yaratıcı bir güç hissediyorum. İkincisi ise öz disiplinimi güçlendirmesi. Tüm hakimeyeti zihne vermemeyi öğretmesi. Günde sadece 15 dakika sessiz bir odada oturup hiçbir şey düşünmemek, zihninizin sakinleşmesi ve boşluk yaratmak çok iyi gelecektir. Vücudunuz kirlendiğinde duş alırsınız, meditasyon zihnin duş almasıdır.
Yazımı burada noktalıyorum, umarım stresinizi azaltmak için faydalı olmuştur. Meditasyon konusu ilginizi çekiyorsa aşağıdaki yazıları da okuyabilirsiniz;
- Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon
- Nadi Shodhana Nefes Tekniğinin 5 Faydası
- Nefes Egzersizleri
- Deepak Chopra Meditasyon
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.