Yazı İçeriği
Sınırsız Seçenek Dönemi
Karar vermekte zorlanır mısınız?
Ben özellikle bazı konularda net bir karar verene kadar kafası çok fazla karışan ve yorulan biriyim. İzlediğim bir TED konuşmasına göre insan beyni günde yaklaşık 30.000 karar veriyor. Bu kararların büyük bir kısmı otomatik ve çok hızlı gelişiyor. Örneğin, “trafikte hangi yoldan gitmeliyim” , “sofraya hangi tabakları koymalıyım?” gibi gündelik basit kararlar var. Hatta “su içmeli miyim” bile bir karar evresi. Şu çok açık ki “karar vermek” 7’den 77’ye hepimizin hayatında büyük önem kaplayan bir süreç.
Bugünün yazısında Patrick McGinnis isimli girişimci, konuşmacı ve yazarın karar vermekle ilgili birkaç öneri ve gözlemini ele alacağım.
Patrick McGinnis günümüzde çoğumuzun yaşadığı “fear of better option”(FOBO olarak kısaltıyor) yani “daha iyi bir seçenek” korkusunu ele alıyor.
Online Alışverişin Karar Verme Sürecine Etkisi
Trendyol‘dan alışveriş yapabiliyor musunuz? Ben yapamayanlardanım. Herhangi bir uygulamaya girdiğimde karşıma yüzlerce seçenek çıkıyorsa, zaten karışık olan kafam iyice çorba haline geliyor ve karar verip bir şey almam imkansızlaşıyor.
2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre günümüz gençleri alışverişlerinin %60’ını online olarak gerçekleştiriyor. Bu yüzdesel dilim gittikçe artacaktır. Ve paradoks şu ki, çok fazla seçenek arasından seçim yapmak zorunda kalmak insanlarda daha fazla stres ve daha az tatmin duygusuna yol açıyor.
Muhtemelen tatminin azalma sebebi FOBO, yani “acaba daha iyi bir seçeneği kaçırdım mı?” korkusu.
Bu noktada Patrick McGinnis diyor ki hayattaki kararların 3’e ayrılır;
- Risk içermeyen kararlar
- Düşük risk içeren kararlar
- Yüksek risk içeren kararlar
Bu konuyu biraz açalım;
Risk İçermeyen Kararlar
Yazıya başlarken de belirttiğim gibi, “sofraya hangi tabakların koyulacağı”, öğlen yemeğinin hangi restaurantta yeneceği(ki işyerinde uzun tartışmalara sebep olmuşluğu vardır:) ), maddi değeri çok düşük bir ürünün alışverişi… Bunlar hep risk içermeyen ve muhtemelen bir iki saat içerisinde tamamen unutacağınız kararlar.
Netflix‘i ele alalım. Yüzlerce dizi, film, belgesel seçeneğimiz var. Bazen hangisini izleyeceğimiz konusunda dakikalarca düşünebiliriz.
One Reply to “Kolay Karar Vermek İçin Öneriler”