Podcast Kanalı Nasıl Açılır?

En İyi Podcast Kanalları yazısını yayınlamışken podcast ile devam edelim. Yazımda “podcast nedir” gibi konulara hiç değinmeyeceğim. Uzun aylar boyunca podcast kanalı açmayı düşündüm, fakat podcast kanalı nasıl açılır konusu gözümde büyüyordu.

Aylık Hedefler – Mayıs 2020 yazısında podcast kanalı açtığımdan bahsetmiştim. O dönem ilk kaydımı da yayınladım. Fakat blog yazarlığı ile paralel şekilde podcast için de rutin içerik eklemek, niş konuya sahip olmak gibi kriterler önemli. Hem  yayın planımı belirleyemediğim için hem de kendi işim ve blog dışında üçüncü bir alana ayırabilecek eforum hissetmediğim için podcast konusuna devam etmedim.

Fakat bugün en basit şekilde podcast kanalı nasıl açılır, podcast yayını Spotify’a nasıl yüklenir, telefondan podcast yayını yapmak, podcast ekipmanları gibi konulara değineceğim.

Anchor.fm İle Podcast Kanalı Nasıl Açılır

Podcast Kanalı Nasıl Açılır?

Podcast kanalı açmak için çeşitli yöntem ve platformlar var. Fakat yazımın başlığında da belirttiğim gibi 5 dakikada tek bir uygulama üzerinden ücretsiz olarak podcast kanalı nasıl açılır bundan bahsedeceğim.

Benim kullandığım platform Anchor‘du, aşağıya linkini bırakıyorum.

anchor.fm

Anchor sitesini açtığınızda klasik olarak sing up kısmına bilgilerinizi giriyorsunuz. İngilizce bir site fakat çok temel bazı kelimeler haricinde dile ihtiyacınız yok. Bir iki saat kurcalayarak tüm ayarları keşfedebilirsiniz.

Siteye giriş yaptıktan sonra “Settings”(ayarlar) alanından podcast kanalı için adınızı, podcast açıklamanızı,  podcast görselinizi(çok güzel görsel seçenekleri var), kategorilerinizi ve podcast dilinizi kaydetmelisiniz.

İlk kaydınızı yapmak için ise “New Episode“a(yeni bölüm) tıklayıp record‘a(kayıt) basmanız yeterli. Stop recording’e(kaydı durdur) tıkladığınızda ses kaydı sonlanıyor. Buradan sonra süreç size kalmış, ben ilk yayınımı yapmadan önce defalarca kez kayıt denemesi yapmıştım.

Podcast Nasıl Yayınlanır?

Diyelim ki podcast kanalı için kayıtlarınızı tamamladınız ve nihai ses kayıtlarınızın hangileri olacağına karar verdiniz.(Dashboard/Library kısmından da görüntüleyebiliyorsunuz)

Kayıtların yanındaki + butonuna tıklamanız gerekir. + butonuna tıkladığınızda üç noktalı kısımdan ses kaydınızı editleyebilir kırpabilir, gereksiz alanlar varsa kesebilirsiniz. Kayıtları sıraya koyabilirsiniz.

Tüm işlemleri tamamladığınızda “save episode”(bölümü kaydet) butonuna tıklamanız gerekir.

Açılan pencerede bölüm konusu, podcast içeriğine dair dinleyicilere vermek istediğiniz bilgiler, sezon numarası, bölüm numarası, eğer bir podcast görseli seçtiyseniz ilgili görsel gibi bilgileri giriyorsunuz. Sağ üst köşede “publish now”(şimdi yayınla) alanına tıklamanız halinde podcastiniz yayınlanıyor.(Evet yayınlanıyor:) )

Anchor Uygulamasının Özellikleri Neler

  • Podcastinizi nihai hale getirmeden önce Anchor ile defalarca kez yeni kayıt yapıp silebilirsiniz.
  • Herhangi bir yerde kesip birden fazla kaydı birleştirebilirsiniz.
  • Uzun sessizlik anları gibi şeyler olduysa o alanları kesip atabilirsiniz.
  • Daha profesyonel bir hava vermek için podcast yayınınızın başına ve sonuna müzik ekleyebilirsiniz. Arka plana da fon müziği ekleyebilirsiniz.(sevmiyorum bunu)
  • Eğer birden fazla kişi ile yayın yapacaksanız “invite friends” ikonundan ikinci kişi ile ortak yayın yapabilirsiniz.
  • İzlenme istatistiklerinizi kanal bazında takip edebiliyorsunuz.
  • Gördüğüm kadarıyla para da kazanabiliyorsunuz fakat onu incelemedim.

Telefondan Podcast Yayını Yapmak

Yukarıda yazdıklarıma paralel şekilde telefona Anchor uygulamasını yükleyip giriş yaptığınızda alt kısımda tüm ikonlar yer alıyor. Record alanından en basit haliyle telefonda da podcast kanalı için kaydınızı yapabilirsiniz.

Arkadaşınızla ortak yayın ve podcaste fon müziği ya da başlangıç final müziği gibi işlemleri de yine telefon uygulaması üzerinden basitçe gerçekleştirebilirsiniz.

Podcast Yayını Spotify’a Nasıl Yüklenir?

Bu konu çok merak edildiği için ayrı bir başlık açtım, fakat ek bir işlem yok. Anchor’da podcast kanalı için ilk kaydınızı yapıp yayınladığınızda hangi platformlarda yayınlanmasını istediğinizi soruyor. Tüm platformları seçtiğinizde min. 2 gün içinde Spotify’da otomatik olarak yayınlanıyor.

Ben iki üç kez deneme yaptım, aynı gün birkaç saat içinde yayınlandı.

Fakat yayını silmek için yeni bir kayıt yayınlamanız gerekli, o yüzden yayınlarken iyi düşünün. Podcast kanalının tamamını silmek için ise sitede yönlendirmeler var.

Podcast Kanalı İçin Gerekli Temel Ekipmanlar

Podcast kanalını için temelde mikrofon, kulaklık, sessiz bir alan gerekiyor.

Mikrofon konusunda geniş bir yelpaze var. The blue snowball, the blue yeti çok önerilmiş. Eğer sokak yayını, röportaj gibi şeyler yapacaksanız Zoom H1, Zoom H4N gibi seçenekler popüler. Eğer hiç bütçeniz yoksa telefon kulaklığınızla da başlayabilirsiniz. Fakat benlik bir iş değil. Hem Android hem Iphone’um var. İphone kulaklığı bir nebze daha iyi. Android’de(A70) çok fazla uğultu oluyor. Yine de deneme kayıtları yapılabilir.

Ben devam edip etmeyeceğimi kestiremediğim için bu işe herhangi bir sermaye ayırmadım. Ablamın Jabra marka mikrofonlu kulaklığı vardı. Onu kullandım, hem dışardaki sesi kesiyor hem de uğultu yoktu. Ama orta seviye diyebilirim.

Youtube önerisi: “Yahu karga sen ne anlatıyorsun, yazıyla olmadı” derseniz eğer şöyle harika bir kanal var. Anchor.fm ve podcast kanalı konusunda çok güzel yayınlarıyla beni aydınlatmışlardı. Belki yardımcı olur.(İngilizce)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

One Reply to “Podcast Kanalı Nasıl Açılır?”

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.