Evde Bitki Yetiştirme

Daha önce evdeki bitkilerimin yetmediğinden ve 3-4 bitki daha almak istediğimden bahsetmişim. An itibariyle evde 30’dan fazla farklı bitki türü var.:) Instagram’dan(@yazarkarga) takip edenler bitkilerle ilgili içerikleri arttırdığımı görmüşlerdir. Neyle ilgilenirsek onu geliştiriyoruz. O yüzden bugün evde bitki yetiştirme ile ilgili bazı önerilere yer vermek istedim.

Bitkiler güzel bir enerji ve mutluluk veriyor. Belki canlı olmalarıyla ilgilidir. Bulundukları ortama çok hoş bir hava katıyorlar. Görsellik açısından da güzel bir saksıyla bir araya geldiklerinde mobilyadan daha etkili olduklarını düşünüyorum.

Özellikle pandemi sürecinde uzun günler boyunca evden hiç çıkmadığım(ız) oldu; doğa ve toprak özlemimi evdeki bitkilerle giderdim. Çiçekçilerle yapılan röportajlara göre covid süreci ile birlikte insanların evde bitki yetiştirme konusuna olan ilgisi artmış.  Koca bir ilkbaharı yasaklarla geçirdik. Anne With An E izledikten sonra iyice artan “doğaya kaçma” ihtiyacımı evde açan tomurcuk ve çiçeklere bakarak gidermeye çalıştım.

Evde Bitki Yetiştirme
Evde Bitki Yetiştirme

Evde Bitki Yetiştirme Modası

Pek çoğumuz büyük şehirlerde, apartman dairelerinde yaşıyoruz. Kendisine has bahçesi olan, ekip biçebilen kişi sayısı çok az. Youtube’da bitkilerle ilgili yurt dışı videoları izlediğimde New York, Londra, Paris gibi şehirlerde göze çarpan bir urban jungle trendi ile karşılaştım. Yani bir nevi yaşadığımız apartmanı, bina atmosferini bahçeye çevirmek hatta işi abartıp ormana çevirmek diyebiliriz.:) İstanbul’da da pek çok örnekleri var. Zira İstanbul beton yığını olduğu için evde, orman olmasa da mini bahçe havası yaratmak mantıklı.

Sınır Yok

Yalnız bitkilerle ilgilenmeye başladığınızda dikkatli olmalısınız. Bu konu sizi ele geçirebilir.:) Bitki sevgim minimalizm konusuyla haşır neşir olan ve yaşam alanında pek çok boşluk alanları yaratan, harcamalarını kontrol eden bünyemi hafiften tedirgin etmiyor değil.:)

Pek çok urban jungle videosunda insanların yatak odalarını dahi sarmaşıklarla donattığını, kocaman ağaçlar ve tropik bitkilerle dekore ettiklerini görebilirsiniz. Aynı şekilde nemli ortam seven bitkileri banyoya hatta bizzat duş alanına koyanlarla dahi karşılaşabilirsiniz.:) Sanırım sinek, börtü böcek ihtimalleri sebebiyle balkon ve evin bir iki alanı dışında bu kadarı çok da benlik değil.:)

Ama bir eve taşınacak olsam ya da dekore edecek olsam ilk düşüneceğim şey bitki konusu olur.

Bitkilerle İlgili 3 Youtube Kanalı Önerisi

1) Summer Rayne Oakes

Evde bitki yetiştirme konusunda ilk önerim Summer Rayne Oakes kanalı. İngilizce yayın yapıyor. Urban jungle konusuyla ilgilendiğimde Jamie isimli kişinin evine, saksılarına, bitkilerine inanamamıştım. Instagram’dan da bir süre takip ettim, en zorlandığı konunun 5-6 aylığına evi kapatıp gidememek olduğundan bahsediyor.

Summer Rayne Oakes tamamen botanik dünyası ile ilgili bir kanal.

2) Pick Up Limes

Sadia Youtube’da en sevdiğim zaman zaman ilham aldığım kişilerden biri. Motivasyonu Yükselten 5 Yabancı Youtuber yazısında da kendisinden bahsetmiştim, ağırlıklı olarak vegan tariflerle ilgili videolar çeken bir youtuber.

Fakat çalıştığı stüdyo müthiş bitkilerle donatılmış ve evde bitki yetiştirme ile ilgili aşağıdaki gibi çok tatlı birkaç videosu da oluyor.

3) Labofem

Evde bitki yetiştirme ile ilgili son önerim nihayet Türkçe bir kanal.:) Doğanın ortasında harika bir ev ve sera ortamında bitkilere dair çok faydalı bilgilere erişebileceğiniz bir kanal. Kanalı yöneten kişinin anlatım tarzını da matrak buluyorum.

Evde Bitki Yetiştirme İle İlgili Kısa Kısa Notlar

  • Bitkiler çok kolay çoğaltılabilen canlılar. Hemen servet bayılmak yerine çevrenizdeki bitki severlerden sizin için birkaç bitkisini çoğaltmasını isteyebilirsiniz. Benim çoğu bitkim annemin ya da çevremin verdikleri bitkiler…
  • Bitki alırken bir mobilyanın üzerine ya da evin köşesine “güzel durur” diye bitki almayın. Aldığınız şey canlı bir varlık olduğu için önemli olan onun orayı sevip sevmeyeceği vs. Bitkinin özelliklerini bilerek konumunu belirleyin.
  • Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları yazısında bazı konuları aktarmıştım. Bitkiler için doğru ışık, doğru toprak, doğru boyutta saksı konularını sağlayıp sulama işini abartmadıktan sonra bakımında zorluk yok. Ben çoğu bitkimi kışın her Pazar yazın da Çarşamba-Pazar gündüzleri suluyorum. Akşam sulamak mantar vs. oluşturabiliyor.

  • Evde çok fazla bitkiniz varsa ve bir bakan yoksa tatiller sorun olabiliyor. Ama bu yıl 15 gün kadar bitkilerimi leğene koyup tatile çıktım. Leğen benden iyi bakmıştı hepsini turp gibi buldum. Sanırım daha uzun süreler sorun olabilir.
  • Evde bitki yetiştirme konusunda gelişigüzel değil de belli tarz üzerinden ilerleyebilirsiniz. Örneğin menekşe gibi çiçekler ya da domates, biber gibi sebzeler benlik değil. Daha çok tropik havası olan, çiçeksiz, ilginç yaprakları olan bitkileri seviyorum. Siz belki kaktüs seveceksiniz vs.
  • Evcil hayvanınız varsa bitki alırken toksik etkisi olan bitkileri önceden araştırmalısınız.

Öldürülmesi En Zor 11 İç Mekan Bitkisi

İlerleyen günlerde bakımı kolay iç mekan bitkileriyle ilgili bir yazı yayınlayacağım. Ve önerdiğim bitkilerin ışık, toprak, sulama konusundaki özelliklerini aktaracağım. Fakat henüz fotoğraflama ve yazı sürecini tamamlamadım. Siz bitkiler dünyasına adım atmak için sabırsızsanız kaktüs(kaynana dili tatlı bir türü), monstera adansonii, monstera deliciosa, barış çiçeği, begonia maculata, yılbaşı çiçeği gibi bitkileri araştırıp alabilirsiniz. Aynı zamanda Instagram’da rastladığım aşağıdaki görselde öldürülmesi en zor olan 11 iç mekan bitkisinden bahsedilmiş. Bende 1-3-7 numaralı bitkiler var. Henüz capcanlılar.:)

8 ve 11 numaralı bitkiler de Türkiye’de pek çok evde rastlayabileceğiniz bitkiler. Evde bakımları kolay diye biliyorum.

ldürmesi en zor ev bitkileri

Bitkilerle ilgili aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.