Günlük Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem

Uzun zaman önce blogda Günlük Yazmak İçin Öneriler yazısını yayınlamıştım. O günlerden bugüne sabah sayfaları(morning pages) için tuttuğum defterlerimin 5.’si bitmek üzere. Senelerden beri pek çok günlük tutma yöntemi denediğim ve okuduğum için bugün günlük tutmak için 6 farklı farklı yöntemden bahsedeceğim. Ama siz öncesinde günlük tutmak ne gibi faydalar sağlar, yapılacaklar listesi(to do list) gibi konuların detaylarını öğrenmek istiyorsanız Günlük Yazmak İçin Öneriler yazısını okuyarak başlayabilirsiniz.

İnsanlar “günlük tutmak” deyince ergenlikteki “sevgili günlük” ile başlayan yazıları hatırlayarak bu eylemden kaçabilir. 🙂 Fakat günlük tutarak gününüzü planlayabilir, önemli anların kaydını tutabilir, içinizi tamamen dökebilir, hayallerinizi yazılı hale getirebilir, şükrettiğiniz şeyleri hatırlayabilir, moraliniz bozuksa kendinize telkin verebilirsiniz. 🙂 Ve daha bir dolu şeyi not alabilirsiniz, ki bunları da birazdan anlatacağım. Hadi başlayalım;

Günlük Tutmak İçin Önerileren Yöntemler

1)Sabah Sayfaları

Sabah sayfaları çok popüler günlük tutma yöntemlerinden biri. Konunun çıkış noktası Julia Cameron’un “Artist’s Way” kitabına dayanıyor. Kitabın Türkçe çevirisi, Sanatçının Yolu olarak geçiyor. 

Julia Cameron diyor ki her güne, 3 sayfa günlük yazarak başla; çünkü günlük tutmak yaratıcılık serüveninde faydalı olacaktır. Günlük yazarak güne başlamanın günü daha olumlu hale getireceğini düşünüyor. Ki birkaç senedir düzenli deneyen biri olarak bendeki “sabah sıkıntısı” denen konuyu tamamıyla giderdiğini, sabahları sever hale geldiğimi söyleyebilirim. 

Bununla birlikte, Prefrontal korteksin en çok sabahları aktif olduğuna dair kanıtlar var. Bu, daha yaratıcı olduğunuz ve egonuzun hala düşük olduğu anlamına gelir. Muhtemelen uyanır uyanmaz daha iyi bir ruh halindesiniz çünkü dünyanın henüz sizi kızdırmak için hiçbir fırsatı olmadı. 🙂

  • Sabah sayfaları el yazısıyla yazılmalı.
  • Aklınıza ne geliyorsa zihninizi boşaltmalısınız. Yazdıklarınızın çok önemi de yok, ilk günler zorlanıyorsanız 3 sayfa boyunca “bugün 3 sayfa yazı yazacağım” yazabilirsiniz. Bazı günler 5-10 sayfa yazmak istediğinize şaşıracaksınız. 
  • Günlük tutmak deyince edebi bir şey düşünülmesine gerek yok. Dönüp okumayın. Sadece zihni boşaltma seansı olarak düşünebilirsiniz. 
  • 3 sayfa günlük tutmak ortalama yarım saat sürecektir. Alarmınızı erkene kuracaksanız ilk günler 40 dakika erkene kurabilirsiniz. Sonrasında insan hızlansa da 3 sayfa ortalama yarım saat sürüyor. Ben orta boy defter kullanıyorum. Aşağıda son günlüğümden bir fotoğraf. 🙂   
Günlük tutmak
Sabah Sayfaları

2)Listeleme İle Günlük Tutmak

Aklına geldiği gibi serbestçe yazmaktan gerilenler için harika bir yöntem. 🙂 Benim de günlük tutmak konusunu ilk kez alışkanlık haline getirme yöntemim listelemekti. 4 yıl Gebze’de çalıştım. Günde yaklaşık 3-4 saatim yolda geçiyordu, servisimiz büyük otobüs tarzındaydı ve 6-7 kişi olurduk. Bazen kitap okur, bazen uyur, bazen de not tutardım. 

Bu konuya başlangıç an’ım şöyleydi. Bir yıl inanılmaz derecede sinemaya gittim; ama serviste izlediğim bir filmi düşünürken aklıma gelmedi. Sonra hemen hemen hiçbir filmin aklıma gelmediğini fark ettim. Ve minik bir defter edinip(Küçük Prens defterlerine takmıştım) izlediğim filmleri not almaya başladım. Sonra okuduğum kitapları. Sonra ülkede ya da dünyada çok önemli bir gelişme varsa onları.(ama haber defteri değildi. Korona gibi ciddi önemli şeyler varsa yazardım) Sonra hayatımda çok önemli gelişmeleri… 

Derken böyle bir listeleme defterim oluştu.

Filmleri not alırken: Sinemaya kiminle gittiğimi, filmin konusunu, yönetmenini, görüşlerimi yazardım. 

Kitap not alırken: Yazarını, konusunu 

O dönem Türk şairleri çok okurdum, sevdiğim şiirleri ve quotes dediğimiz kitaplardaki alıntı cümleleri yazardım.( Örn:  İlham Veren Cümleler)

Bu yöntemle de 4-5 minik defter bitirmiştim. Şu an bu yöntemi sürdürmesem de listeleme en sevdiğim şeylerden biridir ve günlük tutmak için ideal bir yöntem. 

  • Seyahat etmek istediğim ülkeleri listelerim
  • Kışa girerken kış planlarımı listelerim
  • Yappılacaklar listesi hazırlamak zaten başlı başına yaptığım şeylerden biri. 
  • Blogda yazmayı planladığım yazıları listelerim

Listeleme yöntemi için ben şu an dijital not tutma yöntemini tercih ediyorum. Telefonun notlar kısmı listelerle doludur. 

                                                               

3)Bullet Journal

Konu ülkemizde çok yaygınlaşmasa da yurt dışındaki bazı ülkelerde not tutmayı sevenler arasında çılgınca bir Bullet Journal alışkanlığı var. Bu konuda daha önce ayrı bir yazı yazdığım için tekrar uzun uzun anlatmayacağım; ama bullet journal, kısaca bujo olarak da geçen bir not tutma yöntemi. Hani kırtasiyelerde noktalı defterler görüp “kim alıyor ki bunları” diye düşünürüz? İşte bujo sevdalıları o noktalı defterleri alanlar. 

Bujo için Bullet Journal yazısını okuyabilir, Pinterest’te bullet journal diye arama yapıp bu konudaki tasarımları inceleyebilirsiniz.(ben öyle yapıp aşağıdaki sayfaları oluşturmuştum) Başta da belirttiğim gibi bu konu bazı ülkelerde çok popüler olduğu için sırf bullet journal ile ilgili onlarca takipçisi olan niş youtube kanalları var. 

Günlük yazmak için 6 farklı yöntem
Günlük Tutmak- Bullet Journal

                 

4)Rüya Günlüğü

Benlik bir konu olmadığına parantez açmakla birlikte rüyalarını not almayı seven, gece rüya görüp uyansa bile kalkıp o anda not alan ve bunu alışkanlık edinen pek çok insan var. 

Bilinçaltına dair bir faydası oluyor mu, ya da yaratıcılığa hafızaya etkisi oluyor mu bilmiyorum. Genel olarak deliksiz uyuduğum için sadece sabah son rüyamı hatırlayabilirim. 🙂 

5)Şükür ve Olumlama Günlüğü

Yoga eğitimine giderken eğitmenimiz 1008 şükür yazmamızı istemişti. Ben de bir şükür defteri tutmaya başlamıştım. Güne teşekkürle, şükredecek şeylerle başlamak ya da günü öyle kapatmak zihne, bedene, kalbe pozitif etki veren konular. 

Daha önce blogda pek çok yazıda olumlama ve şükür konusuna değindim. Mistik gibi gözükse de her iki eylemin de hayatı yükselten çok güçlü tarafları var. 

Günlük tutamıyorsanız bile bir deftere her gün şükür duyduğunuz üç şeyi ve olumlama yapmak istediğiniz bir(ya da birkaç) konuyu yazmak büyük fayda sağlayacaktır. 

Ben şu an ayrı bir defterde düzenli yapamasam da sabah sayfalarında yer vermeye çalışıyorum.

Defterlerimin Bir Kısmı

6)Günü Planlamak İçin Günlük Tutmak

Seyahatleri bile planlarken günü planlamadan bir ömür geçirmek?

Günü planlamadan da uzun süre yaşadım. Planlamak kaybolmuşluk hissini gideriyor. Beyin zaten her gün 40.000’in üzerinde düşünce üreten bir organ, günü planladığınızda zihni biraz daha berraklaştırmak mümkün.

Bunu 3 sayfa yazı yazarak yapmak zorunda değilsiniz. Benim en sevdiğim yöntemlerden biri Benjamin Franklin’in Günlük Çizelgesi‘dir. Bir süre sadece bunu yaptığım da oldu. Ama yazmayı çok sevdiğim için uzun bir süredir sabah sayfalarıyla devam ediyorum. 

Güne şu soruları yanıtlayarak başlayabilirsiniz;

  • Bugün benim için neden bir fırsat? 
  • Bugün yapmam gereken en önemli iş ne? (bu iş daha çok hayal ve hedeflerinize yönelik şeyler olmalı. Makinayı boşaltmak gibi olmamalı:) )
  • Bugün şükrettiğim 3 şey ne? 
  • Dün iyi yaptığım 3 şey ne? 

Eveeet, aklıma gelen günlük yazma yöntemlerini sıraladım. Yazmanın gücüne ve güzelliğine inanıyorum. Yeni, şirin bir defter alıp biriyle başlayın derim. 🙂

Yazımda iş konusundaki not tutma yöntemlerine girmedim. Hem işim hem de blog için günlüklerden tamamen bağımsız defterler tutuyorum. Onlar biraz daha hap to-do listelerini ve aylık takvimlerdeki toplantıları, yetişmesi gereken işleri vs. içeriyor. Eğer çalışma hayatında not tutmuyorsanız, benim de tutmadığım dönemler oldu; ama düzen sağlamak ve aklı yitirmemek için not tutmak inanılmaz iyi geliyor. 🙂

Ben bir arkadaşımın önerisiyle başlayıp sonrasında kendi ihtiyaçlarıma göre modifiye etmiştim. İşinizin gerekliliğine göre bir not tutma yöntemi belirleyebilirsiniz. Bence temel konu sadelik ve basitlik.

Belki de bu yüzden bullet journal çok benlik değil. (gerçi onu da minimal tutanlar var.)

Ek olarak günlüklerim dışında seyahat defterim de vardı. Seyahatlerdeki her detayı tek tek not alırdım. Şimdi dijitalde not alıp direkt bloga aktarmayı tercih ediyorum.(tekrar seyahat yapabiliriz umarım dileği ve duasıyla yazıyı kapatalım)

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Günlük tutmak ile ilgili olarak aşağıdaki yazılar ilginizi çekebilir;

vanillapapers.net sitesi de ilginizi çekebilir.(İngilizce)

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.