Yürüyüş Yapmanın 10 Faydası

Bir süredir yürüyüş eylemini günlük rutinime katmak istiyorum. Birkaç kez denedim; ama on günün üzerinde başarı sağlayamadım. Ve sonunda yürüyüş yapmanın faydalarını araştırmaya karar verdim. Instagram’da(@yazarkarga) bu hafta yürüyüş konusunda yazı hazırlayacağımı paylaşmış ve düzenli yürüyüş yapanların yayınladığım 4 soruyu yanıtlamalarını istemiştim. Gelen yanıtları yazımın ikinci kısmını derleyeceğim. Her birinin beni motive ettiğini belirterek cevaplarını paylaşanlara bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. Okuduklarım ve izlediklerim sonucunda şuna karar verdim, düzenli yürüyüş yapmak pek de öyle keyfi bir konu değil aslında. Hayatımızda büyük fark yaratacak, sağlığımız için yapabileceğimiz önemli iyiliklerden biri. Sevgi eylem gerektirir, kendini sevmek de öyle.:) Bu kadar faydalı bir konudan kendimizi mahrum etmemeliyiz sanırım? Düzenli yürümenin faydaları say say bitmiyor ama yazımda yürüyüş yapmanın 10 faydasına yer vereceğim. Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum; ama İstanbul’da yaşayanlar için bu aylar(Eylül, Ekim) yürüyüş konusuna adım atmak için ideal. Hadi başlayalım;

Düzenli Yürüyüş Yapmanın Faydaları

1)Yürüyüş Beyni Güçlendirir

Hipokrat zamanında “yürümek insanın en iyi ilacıdır” demiş. Yürüyüş yapmak tamamen ücretsizdir ve kolaydır, çok az çaba gerektirir ve sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel sağlığınız için de fayda sağlar. Kansas Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre yürüyüş gibi düşük etkili aerobik egzersizler, demansın erken başlangıcını önler ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır. Dünyada 35 milyondan fazla insan Alzheimer’dan muzdarip ve ne yazık ki daha da kötüye gidiyor. Bilim adamları önümüzdeki 20 yılda bu sayının iki katına çıkacağını ön görüyor. İyi haber, yaşamları boyunca fiziksel olarak aktif olan insanların, bu hastalığa daha hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olanlara göre çok daha az eğilimli olmalarıdır. Yürüyüş yapmak stresi azaltarak ve endorfinleri serbest bırakarak genel zihinsel sağlığınızı iyileştirir, yalnızca beyin sağlığından sorumlu kimyasalların üretimini değil, aynı zamanda sinir kan damarlarının ve hücrelerinin büyümesini ve hayatta kalmasını da uyarır.

2)Yürüyüş Görme Yetisini Geliştirir

Şaşırtıcı değil mi, bacaklarınızı hareket ettirmek gözlerinize yardımcı oluyor? Peki birbirleriyle ilişkileri ne? Yürümek, göz tansiyonunu azaltarak glokomla savaşmaya yardımcı olur. Glokom, gözde çok fazla sıvı biriktiğinde gelişir, bu basınç optik siniri etkiler ve bu da görme bozukluğuna neden olur. Glokom Araştırma Vakfı(Amerika), glokom gelişme riskini azaltmanın ve hatta semptomlarını hafifletmenin yollarından biri olarak yürümeyi önermektedir. Glokom hakkında endişelenmeye başlamak için çok genç olduğunuzu düşünüyorsanız, yürümenin genel olarak görme yeteneği için iyi olduğunu bilmelisiniz. Yürüyüş görsel korteksi hem güçlendirir hem de uyarır.

3)Kalp Hastalığını Önler

Muhtemelen koşmanın kalbi güçlendirdiği biliyorsunuz, ancak Amerikan Kalp Derneği’ne göre, kalp hastalığı ve felçten korunma söz konusu olduğunda yürümek de en az koşmak kadar etkili. Günde yarım saatlik yürüyüş, yüksek tansiyon ve kolesterol seviyelerini düşürerek ve kan dolaşımını iyileştirerek, koroner kalp hastalığı gibi ciddi sorunların önlenmesine yardımcı olur.

4)Akciğeri Güçlendirir

Yürüyüş kan dolaşımındaki oksijen akışını arttırır ve toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kısacası akciğerleriniz için harikadır, çünkü daha kaliteli ve daha derin nefes almak akciğer hastalığı ile ilişkili bazı semptomlarda önemli iyileşme sağlayabilir. Doğada yürüyüş yapmak büyük bir bağışıklık güçlendiricidir.

5)Pankreas İçin Faydalıdır

Duke Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara göre diyabeti önlemek için yürüyüş yapmanın koşudan daha etkili olduğu ortaya çıktı. 6 ay boyunca düzenli yürüyüş  yapan kişilerin glikoz toleransında veya kan şekeri alımında daha olumlu etki gözlendi. Düzenli yürüyüş pankreasın daha az insülin üretmesini ve kendini toparlamasını sağlıyor.

6)Sindirimi Geliştirir

Her gün sadece yarım saat yürümek sadece kolon kanseri gelişme riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda sindirimi iyileştirir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Bu bilgi 150 binden fazla erkek ve kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, aktivite düzeylerinin kolon kanseri olan ve bundan ölenlerin sayısı ile karşılaştırıldığı bir çalışmada keşfedildi.

7)Kaslarınızı Güçlendirir

Günde 10.000 adım rutini ile hem kilonuzu düzene sokup hem de kaslarınızı güçlendirmeniz yürüyüşün sürpriz etkilerinden biri olmasa gerek?

8)Kemikleri ve Eklemleri Güçlendirir

Yürümek daha fazla eklem hareketliliği sağlayar, kemikleri destekleyerek kırık riskini azaltır. Arthritis Foundation eklemlerde ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için günde en az 30 dakika hafif tempolu yürüyüş önerir. Güçlü kemikler oluşturmak osteoporozu hafifletir.

9)Sırt Ağrılarına İyi Gelir

Yürüyüşün iyileştirebileceği başka bir rahatsızlık sırt ağrısıdır. Bu durum, daha zorlu egzersizler sırasında sırt ağrısı yaşayanlar için gerçek bir cankurtarandır; çünkü yürüyüş hafif bir aktivite olduğundan daha fazla ağrı  gibi rahatsızlıklara neden olmaz. Hafif tempolu yürüyüş omurga yapısındaki kan dolaşımına katkıda bulunur, duruş ve esnekliği iyileştirmek için fayda sağlar.

10)Zihni Sakinleştirir

Majör depresyondan muzdarip kişiler üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları yayınlandı, haftada beş gün günde 30 ila 45 dakika yürümenin, MDB’li(majör depresif bozukluk) bir hastada depresyon semptomlarını ve koşulları önemli ölçüde iyileştirdiğini gösterdi. Tek başınıza, bir arkadaşınız veya sevdiklerinizle keyifli bir yürüyüş mutluluk etkisini artıracak ve ruh halinizi daha da iyileştirecektir. Kaynak: Youtube / bright sight kanalı

Düzenli Yürüyüş Yapanlardan Bilgiler

Evet gelelim Instagram üzerinden yayınladığım sorulara verilen yanıtlara;

Sorular

  1. Ne kadar süredir düzenli yürüyüş yapıyorsunuz?
  2. Hangi rutinde yürüyorsunuz?
  3. Yürüyüş yapmayı ilk başladığınız andan beri sevdiniz mi, başlarda zor muydu?
  4. Yürüyüş yapmaktan keyif almanızı sağlayan şey nedir?

Yanıt 1

  • 6 Yıldır düzenli yürüyorum.
  • Genelde akşamları 6-7 gibi yürüyorum.
  • Yürüyüş yapmayı hep çok severdim o nedenle hiç zorlanmadım.
  • Yürüyüş yaparken etrafı seyretmeyi bir yandan bir şeyler dinlemeyi en çok da sanırım kendimle olmayı seviyorum.

Yanıt 2

  • Yaklaşık 2 aydır yürümeye başladım.
  • Genelde akşamları hafta 2-3 kez 1-1,5 saat arası yürüyorum.
  • Vücut ham olduğu zamanlar ertesi gün aşırı yorgun olduğum için motivasyonum azalıyordu; ama şu an o etki kalmadı.
  • Pandemiden dolayı hiç sosyalleşemiyorum ve bu bir aktivite oluyor. Kilo vermeme katkı sağladı. Ayrıca hareketsizlikle oluşan vücut ağrılarıma iyi geldi.

Yanıt 3

  • Düzenli olarak 3 buçuk aydır yürüyorum ve koşuyorum. Ondan önce hafta sonları canım isterse yürüyordum.
  • Hafta içi sabahları yürüyorum; ama artık havalar geç aydınlanmaya başladığı için değişiklik yapabilirim.
  • Başkalarının da spor yaptığını görmek, bulutları, havanın mis kokusunu, çiçekleri görmeyi ve terleme hissini seviyorum.

Yanıt 4

  • 3 aydır yürüyorum.
  • Akşam 6’dan sonra 1 saat hemen hemen her akşam
  • En başta yürüyüş yapmayı sevmiyordum; ama şimdi alıştım çıkmayınca tuhaf geliyor.
  • Yürüyüş yaparken çocuğumla gezmeyi, girmediğim sokaklarda dolaşmayı, eve dönerken abur cubur almayı seviyorum.:)

Yanıt 5

  • 1 buçuk aydır yürüyorum. Her gün 10.000 adım hedefim var.
  • Akşam 6:30-8:00 arası yürüyorum.
  • Koşmak yerine yürüdüğüm için tutarlı olabildim. Koşu kadar zorlamıyor.
  • Gene terliyorum ve vücudum spor yapmış gibi ısınıyor. Spor yapmak iyi geliyor. Yürürken meditasyon konuşmaları dinliyorum.

Yanıt 6

  • Okul dönemlerinde günde 13-16 bin, normal zamanlarda haftada 50-60 bin civarı adım atıyorum.
  • Rutin hayatıma yürüyüşü katarken her yere yürüyerek gitmeyi, hafta boyunca yürüyemediysem yürüyebileceğim yerlere gitmeyi kendime kural koydum. İnsanların az bulunduğu, doğal yahut mimari açıdan göz doyuran yerlerde yürümeyi tercih ediyorum. Pek çok insana yürümek külfet gelirken ben 5-6 bin adımdan az attığım günlerde kendimi rahatsız hissediyorum, zaman zaman bu sebepten uyku düzenim bozulacak kadar hayatıma oturmuş bir şey bu.

Yanıt 7

  • 5 yıldır düzenli yürüyorum.
  • Haftaiçi 5 gün akşamları veya öğle araları
  • En başından beri yürümeyi seviyorum.
  • Sessizlik ve sakinliği, hareket etmenin verdiği motivasyonu ve düşünme fırsatı tanımasını seviyorum.

Yanıt 8

  • Haftada 4 veya 5 gün ortalama 10 km yürüyorum.
  • Baştan beri zorlanmadım.
  • Eve kapanınca virüs dönemince yürümek terapi gibi geldi. 2 saat kendimle kalabiliyorum. Sessizlik ve huzur motivasyon aracım.

Yanıt 9

  • 6 aydır.
  • Her sabah güne başlarken.
  • Hala zor gelebiliyor.
  • Sağlığım için, ihtiyacım olduğu için yürüyorum. Yemek kadar, su içmek kadar önemli. Genç kalmayı sağlıyor.

Yanıt 10

  • Minimum 7 yıldır yürüyorum.
  • Haftaiçi her gün sabah 5:30 ve akşam 19:00, haftasonu parkur kalabalıksa sadece sabahları.
  • İlk günden beri seviyorum.
  • Sağlıklı olduğumu hissettiriyor. Yürüyüş yaparken sosyal çevre kurdum. Emekli olduktan sonra rutin haline gelmesi de etkili.

Yanıt 11

  • İzmir’e taşındıktan sonra 15 sene boyunca her yere yürüyerek gittim. Karşıyaka’da ulaşım aracı olarak bacaklarımı kullandım. İşten çıktığımda bile eve yolu uzatarak yürürdüm yorgunluğum gitsin diye. Şu an Bursa’ya taşındım, daracık kaldırımlarda yürümek hayal oldu. Bence spor, zayıflama vs. için özel bi zaman ayırarak değil de hayat tarzınıza dahil ettiğinizde hem sürdürülebilir hem de çok keyifli oluyor. İzmir’i en çok bu yüzden özlüyorum.
  • Başta kuzenim köpeğini dışarı çıkarırken sahilde saatlerce yürürdük, bir süre sonra ben onlarsız da yürümeye başladım, müzik dinlemek, canım sıkkınken havam değişsin diye, denizi izleyebilmek için, arkadaşlarla yürüyüş olsun diye, ama en çok sakin sakin düşünebilmek için yürüyorum.

Yanıt 12

  • Her sabah uyanır uyanmaz yürüyorum.
  • Yürüyüş yaparken daha sağlıklı olduğumu, daha rahat nefes aldığımı ve moralimin yüksek olduğunu hissediyorum. Motivasyonum artıyor, günüm daha güzel geçiyor. Etrafımdaki doğal güzellikleri görüyorum. Daha çok fazla madde sayabilirim.

Yanıt 13

  • Yedi aydır.
  • Her sabah
  • Kendimi sağlıklı ve daha mutlu hissediyorum. Hayatımın bir parçası olarak görüyorum.
Ve son olarak bir kitap önerisi de geldi, listeme aldım: Yürümenin Felsefesi, Frederic Gros. Sizi bilmiyorum, ama ben motive oldum. Aslında motivasyondan bağımsız olarak canın istese de istemede de sağlığın el veriyorsa zihnin kölesi olmadan spor ayakkabıları giymek ve birkaç adım atmak gerekli. Bu konuda ikna oldum.:) Benim de düzensiz de olsa bol bol yaptığım doğa yürüyüşlerinde en sevdiğim şeyler ağaçları, gökyüzünü, güneşi, kuşları hissetmek. Meditatif bir etki yaşamak. Bazen durup bir yaprağı, bitkiyi incelemek. Kendi başıma sakinleşmek.(tek yürümeyi daha çok seviyorum) Yaratıcılık için çok iyi gelmesi, zihnimin fikirlerle dolması. Müzik, podcast dinlemek sevdiğim tarafları. Sağlıklı yaşama dair aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
yürüyüş yapmanın 10 faydası
Yürüyüş yapmanın 10 faydası
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.