Daha önce Ef online kursundan İngilizce eğitim aldığımı yazmıştım. Aslında bir gün belki EF ile ilgili daha kapsamlı bir içerik oluştururum. Kursta 16 seviye var ve ben şu an 13. seviyedeyim. Bu seviyede bir resim tablosu nasıl yorumlanır, okuduğunuz bir kitap ile ilgili eleştiri konuşmaları nasıl yapılır, blog yazısı nasıl yazılır gibi İngilizce’yi bir kenara bıraktığımda da son derece ilgimi çeken dersler olabiliyor. Tabii ki bu içeriklerde detaya inilmeden sadece hap bilgiler ve temel kelime, dil bilgisi üzerine yoğunlaşılsa da çalışırken çok keyif duyuyorum. Bugün de yazımda kursta dikkatimi çeken yaratıcılık konusuna değineceğim ve yaratıcılığı geliştirmek için bazı önerilere yer vereceğim.
Yaratıcılığı Geliştirmek İçin 4 EF Önerisi
Aşağıda EF’in yaratıcılığı geliştirmek için 4 önerisi var. Fakat muhtemelen kurs pandemi öncesi hazırlandığı için bence bazı önerilerine alternatif örnek ve yöntemler oluşturmak gerekiyor. Ben de aklıma gelen yöntemleri yazacağım.
Yaratıcılık sadece yazarlar ve sanatçılar için değil; mimarlık, mühendislik, bilim, finans gibi her meslek dalı için önemli. Dünya inovatif fikirler ile yön buluyor. Bu sebeple pek çok şirketin inovasyon ödülleri ve teşvikleri mevcut. İnovasyon ise yaratıcılık gerektirir.
Yaratıcılık birkaç şanslı insanın doğuştan sahip olduğu bir özellik değil, geliştirilebilen bir konu. Yaratıcılığa ilham vermenin, yaratıcılığı yenilemenin ve geliştirmenin bazı yolları var. Peki yaratıcılığı geliştirmek için neler yapabiliriz?
♦Rutinlerin Dışına Çıkın
Rutinler beyin için konfor alanı yaratır. Ve eylemleri tek düze hale getirip otomatikleştirir. Sürekli aynı yolu kullandığınızda, aynı yemekleri yediğinizde, aynı gazeteyi okuduğunuzda beyin yeni bir bakış açısı aramayı bırakır. Eylemlerinizi tazeleyin. İşten eve giderken farklı yollardan gidin. Beyni şaşırtın ve yeni şeyler sunun.
Yorum: Öncelikle eğer biralışkanlık kazanmaya çalışıyorsanız, onu rutin haline getirmek, sürekli kılmak önemli. Fakat kısır bir döngünün içinde sıkışıp kaldığınızda, yeni fikirlere ihtiyaç duyduğunuzda beyni minik minik şaşırtmak faydalı olabilir. Burada benim ve çoğumuzun yaşadığı en temel sıkıntı pandemi. Hayatım çok tekdüze haline geldi. Yaklaşık 1 senedir işe gitmiyorum. Hemen hemen hiçbir zaman kendi mahallemin ve neredeyse evimin dışına çıkmıyorum. Dolayısıyla yeni insanlar gözlemlemek, ilham verebilecek yeni konular keşfetmek çok zorlaştı. Fakat bu konuda evde de bazı sağ beyin egzersizleri yapmak mümkün. En basiti yemek yerken diğer elinizle yemek, diş fırçalarken diğer elinizle fırçalamak dahi beyni şaşırtan egzersizler yaratıcılığı geliştirmek için işinize yarayacaktır.
♦Çevreye Karşı Meraklı Olun
Bebekleri düşünün, etraflarındaki her şey onlar için yenidir. Yorulmak bilmeden merak ederler. Keşfetmeye aşıktırlar. Çevrenize turist gözüyle yaklaşın. Böylece yeni şeyler görebilirsiniz ve yeni bir fikir oluşabilir. Bu da yaratıcılığı geliştirmek için ideal yöntemlerden biridir.
Yorum: Beni en fazla besleyen şey yeni yerlere gitmekti. Seyahat etmek için planlama ve araştırma yapmak bile büyük heyecan duymama sebep oluyordu. Fakat maalesef yine pandemi sebebiyle evlere tıkılmış durumdayız. Bu noktada internetten faydalanmak, ilginç birkaç roman okumak/dinlemek, evde yapılabilecek bazı basit sanatsal aktiviteler tasarlamak, farklı bir müzik türü dinlemek, yeni bir yemek tarifi denemek gibi yöntemlerle merak ve heyecan seviyemizi yükseltmek mümkün.
♦Zihin Haritalarından Faydalanın
Zihin haritaları fikir üretmek ve görselleştirmek için kullanılır. Bir beyin fırtınası tekniğidir ve yeni fikirler yaratmanıza yardımcı olur.
Zihin Haritaları Nasıl Yapılır?
Zihin haritası, bir konu ile ilgili yaratıcı fikirler elde etmek için beyin fırtınası yapmanın bir şekildir. Fikirleri görsel olarak organize etmek için kullanılır ve yaratıcılığı geliştirmek için de etkilidir.
Aşamaları şu şekildedir;
- Kağıdınızın veya beyaz tahtanın ortasına tek bir fikri (konunuz) yazın.
- Ana fikirle ilişkili yeni fikirler ekleyin.
- Fikirleri dallarla birbirine bağlayın, bu dallar çizgiler veya oklar olabilir.
- Hızlı bir şekilde yazın ve fikirlerinizi sınırlamayın. Yazdıklarınızı düzeltmeyin.
- Büyük bir boşuk bırakın ki daha sonra gelip daha fazla fikir ekleyebilesiniz.
- Belirli bir süre boyunca beyin fırtınası yapın. Sonra durun ve hangi fikirleri daha derinlemesine tartışmak istediğinizi tartışın.
(Not: Aşağıdaki gibi renkli kalemler vs. kullanılabilir)

♦”Ne olurdu?” Soruları Sorun
12 yaşındakiler araba sürseydi ne olurdu? Kaykaylar uçabilseydi ne olurdu? Tost makinaları hamburger yapsaydı ne olurdu? Yaratıcılıkla ilgili kaslarınızı güçlendirmek, yaratıcılığı geliştirmek hayatınıza her yönüyle katkı sağlar.
Yaratıcılığı Geliştirmek İçin 25 Öneri
EF’e ek olarak pinterest’te zihin haritaları ve yaratıcılık konusunu incelerken denk geldiğim yaratıcılığı geliştirmek için 25 öneriye yer vereceğim.
Önerilerin arasında şu şartlarda yapamayacağımız şeyler olsa da bir gün pandeminin biteceğini ve birilerinin geniş imkanlarda bu yazıyı okuyacağını umut ederek yazacağım.
- İlham panosu oluşturun
- Daha fazla dışarı çıkın
- Sosyalleşin
- Yeni bir yetenek öğrenin
- Kitap okuyun
- Yapışkan notlar kullanın
- Rutinin dışına çıkın
- Yaratıcı insanlarla iletişimde olun
- Diğerleriyle iş birliği yapın
- Seyahat edin
- Yeni bir hobi edinin
- Kendinize meydan okuyun
- Listeler hazırlayın
- Meditasyon yapın
- Risk alın
- Yazın
- Çalışma alanınızı düzenleyin, sadeleştirin
- Projeleri bitirin
- Müze ve galeri ziyaret edin
- Rüya günlüğü tutun
- Motivasyon konuşmaları izleyin
- Tiyatroya gidin
- Farklı mutfaklar tadın
- Kendinizi diğerleriyle karşılaştırmayı bırakın
- Meraklı olun
Burada yazanlara ek olarak yürüyüş yapmak aklıma inanılmaz yaratıcı fikirlerin geldiği eylemlerden biri.
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Zihin haritasını oluşturmak için miro isimli internet sitesi var, baya özellikli. Uygulaması var mı hatırlamıyorum ama belki faydası olur diye eklemek istedim 😊
İncelemeden yanıt dönmek istemedim. Şimdi bir template üzerinden denedim. Müthiş, çok teşekkürler öneri için.✨✨
Rica ederim ne demek 🌹
Rüya günlüğü tutmak fazlasıyla etkileyici geldi. İlk bundan başlayabilirim. Diğerlerini de yapmak da çok eğlenceli olacak gibi geliyor. İlham için teşekkürler 🙂
Faydalı olur umarımmm. ☺️ Sevgiler.