10 Harika Kişisel Gelişim Kitabı Önerisi

Pazar sabahı erken kalkanlar kulübü iş başında. 🙂 Ben haftasonu erken kalkmayı çok severim, böylelikle günü daha uzun yaşayabiliyorum ve “tatildeyim” hissim artıyor. Yazılarımı da genelde Pazar sabahı son haline getirip yayınlıyorum.  Şu an not aldığım 30-40 blog konum var. Bugün için kişisel gelişim kitap önerilerimi derlemek istedim, uzun süredir içerik ürettiğim halde hiç kitap listesi yapmadığımı fark ettim. Tabii ki bu alanda çok fazla kitap var, belki ileride farklı listeler de yaparım. Şimdilik 10 harika kişisel gelişim kitabı önerisi ile yetineceğim.

10 Harika Kişisel Kişisel Gelişim Kitabı
10 Harika Kişisel Gelişim Kitabı

Kişisel Gelişim Kitabı Önerileri

Not: Kitaplar rastgele bir sırayla yazılmıştır.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

Blogumun ilk yazısı bu kitaptı. 🙂 Eskimeyen ve değerini kaybetmeyen bir kişisel gelişim kitabı, her daim raflarda görmek mümkün. Stephen Covay bu kitabın devamında 8. Alışkanlık kitabını da kaleme almıştı. İlki kadar yankı uyandırmadı.

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı’nı farklı kılan şeylerden biri pek çok kişisel gelişim kitabı gibi anlık çözümler sunmayıp bakış açısını değiştirmesi. Eğer tek bir kişisel gelişim kitabı okumam gerekseydi bunu seçerdim. Her öğretisini uygulayamasam da bolca ufkumu açmışlığı vardır.

Prokrastineyşın

Yazarı Timothy A. Pychyl. Erteleme alışkanlığı üzerine çok kısa ve vermek istediği mesajları kolayca veren, bir çırpıda okunan kitaplardan biri. Yine blogda da kitabın uzun bir değerlendirme yazısını yazmıştım.

Burada erteleme konusunda bir ufak dertleşmek istiyorum.:) Ben zaman zaman bir eylemi yapmamamın sebebini “gerekli meteryale sahip olmamak” sanıyorum. Diyelim ki, spor yapmak istiyorum ve yapamıyorum; “uygun koşu ayakkabım yok” bence müthiş bir bahane. Ve içsel olarak kendimi sorunun bu olduğuna o kadar ikna ediyorum ki gece gündüz koşu ayakkabısı almayı hayal ediyorum. Aldığımda inanılmaz koştuğumu hayal ediyorum. Sonra ayakkabıyı alıp iki gün koşup tekrar eski rutinime dönüyorum. (Burada koşu tamamen gerçek dışı bir örnekti) Ama bu konuda gerçek “onlarca” örneğim var. Minimalist biri olmaya önem verdiğim için aklıma eseni almam, mutlaka “ihtiyaç” bazlı düşünürüm. Ama bu gibi hedefsel konularda “çok ihtiyacım var aslında” diye hissediyorum ve kendimi ikna edebiliyorum.

Neyse 30 küsür yıldır bu beyinle yaşayınca anca geçen gün uyandım bu yaptığına. 🙂 Dost kazığı yemiş gibi hissediyorum. Resmen beni arkamdan hançerleyen bir beynim var. Ben bu oyunu bozarım kardeşim.

Dijital Minimalizm

Yine yakın tarihte okuduğum bir kişisel gelişim kitabı. Yazarı Cal Newport. Tabii ki blogda da yazmıştım. Sosyal medya, dijital araç gereçlerle arasına mesafe koymaya ihtiyaç duyanlar için bence harika bir kitap. Ama “bildiğini uygulama” ve “hazır olmak” çok önemli. Yani kitabı okuyacaksanız doğru zamanda okuyun derim. 🙂 Hiç sosyal medyayı bırakma niyetiniz yoksa kitabın etkileri zayıf kalır.

Simyacı

Yine geçmiş yıllarda Simyacı Kitabı ve Paulo Coelho Söyleşisi yazısını yazmıştım. Söyleşi Oprah’ın podcastinde dinlediğim bir söyleşiydi. O kadar hoşuma gitti ki üşenmedim oturup anladığım kısımları çevirmek istedim. Pandemi sebebiyle 1 yıldır evden çalışsak da o dönem yazıyı şirket kütüphanesinde yazmıştım. Mutlaka okuyun, Paulo Coelho çok tatlı bir yazar.

Simyacı ise zaten dünyanın en çok satan, farklı dile çevrilen kitaplarından birisi. Dolayısıyla okumuş olma ihtimaliniz çok yüksek. Eğer okumadıysanız ve kişisel gelişim türünü roman kurgusuyla okumak istiyorsanız bence hem öğretileri, hem de gizemli konusu sebebiyle tercih edilebilir kitaplardan. Kişisel menkıbe çevirisindeki “menkıbe” kelimesini pek sevemesem de insanın zihnine kazınıyor. 🙂

Şimdinin Gücü

Kitabın yazarı Eckhart Tolle, Oprah ile o kadar çok podcastleri var ki, dinleye dinleye kitabını merak edip okumuştum. Yine tabii ki blogda yer verdiğim içeriklerden. İnsanın en büyük sorunlarından biri zihnin sürekli gelecek ve geçmişte dolaşması. Kitap konuyu metaforlarla, örneklerle açıklayan; en azından şimdinin önemi konusunda sizi ikna eden ve biraz daha bilinçlenmenize yol açan eserlerden biri.

Başarı İlkeleri

Yine bir iki yıl önce  okuduğum bir kişisel gelişim kitabı. Yazarı Jack Canfield. Kitaptan içeriklere ve örneklere farklı farklı yazılarda yer vermiştim diye hatırlıyorum. Ama bir derlemesini yapmadım. Tuğla kalınlığında bir kişisel gelişim kitabı. 🙂 Bütün kişisel gelişim kitaplarının kümül içeriği gibi. Her şeyden biraz var. Favorilerimden değil aslında; kişisel gelişim türünü sevmiyorsanız, ama ne anlattıklarını da merak ediyorsanız bu kitabı okuyarak az çok fikir sahibi olabilirsiniz. 🙂

Dört Anlaşma

Nedense duygusal hissediyorum bu kitaba karşı.:) Don Miguel Ruiz kaleme almış. Kısa ve öz şekilde hayata dair gerçekten de önemli dört konuya değiniyor. Yıllar önce okuduğum halde ara ara başımdan geçen olaylar için “varsayımda bulunma”, “kişisel algılama” diye kendimi uyarırım. Tabii ki blogda da Dört Anlaşma kitabını yazmıştım. Çok kısa, öz kolay okunan faydalı kitaplardan biri.

Martı Jonathan Livingston

Yine roman türünde kurgulanmış, hatta belki çocuk kitabı kategorisinde ama bence ciddi bir kişisel gelişim kitabı. Hayatın çeşitli dönemlerinde tekrar okunabilir, farklı şeyler kapılabilir. “En yüksekten uçanlar en uzağı görenlerdir”.

Bir karga blogunda daha fazla martı güzellemesi yapmam hoş olmaz. Ama severim martıları. 🙂 Şu an neden animasyonu çekilmedi diye de düşünmedim değil.

The Slight Edge

Jeff Olson’ın kaleme aldığı bir kitap. Sanırım Türkçe çevirisi yok. Ki yoksa da bence olmalı. Küçük küçük adımların ve tercihlerin bizi nereye götürebileceğine dair etkili bir kitap. Uzun uzadıya ayrı bir yazı yazacağım bu konuda. Ama İngilizce olarak bir şeyler okumak istiyorsanız aklınızda olsun. Ek olarak aşağıdaki video da kitaba dair güzel bir içerik(İngilizce);

The Slight Edge

Atomik Alışkanlıklar

Alışkanlıklar ve rutinlere dair ünlü ve okunması gereken kitaplardan biri. Yazarı James Clear. Blogda Atomik Alışkanlıklar Kitabı yazısıyla Storytel’den dinlediğim İngilizce özet versiyonunu ele almıştım. Ama kitabın Türkçesi de okuma planımda yer alıyor.

***

Yazımın başlığında 10 kitap önerisi diye belirttiğim için burada keseceğim; ama para ile ilgili paradigmalarınız varsa Milyoner Aklın Sırları kitabını da önereyim. Eğlenceli ve insanı gaza getiren kitaplardan biri. 🙂 Sizin bana bu türde önereceğiniz kitaplar varsa yorum kısmına yazarsanız sevinirim.

Yeni bir aya giriyoruz. Mart Ritüeli: Marteniçka hazırlıkları yapılsın. 🙂

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

4 Replies to “10 Harika Kişisel Gelişim Kitabı Önerisi”

    1. Teşekkür ederim. Birikmesi lazım sonra gelir.☺️ ama Kitap Önerileri 2021 yazısında bu yılın güncel önerilerini yazıyorum.

  1. Şimdinin gücüne pek ısınamamıştım. Ama tekrar bir düşüneceğim bu yazıdan sonra, teşekkürler 💐

    1. Anlayabiliyorum, ben de bloga yazma kararı aldığım için bitirmiştim. Ama not ala ala okuyunca “evet aslında” dediğim çok nokta oldu.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.