Sabah Rutini İçin 10 Basit Öneri

Yine bir rutin konusuyla karşınızdayım! Sabah insanı olsanız da olmasanız da, bir sabah rutinine sahip olmak faydalıdır. Sabah uyandığımızda henüz enerjimizden bir şeyler çalınmış olma ihtimali daha düşüktür ve üretken oluruz. Etkili bir sabah rutini oluşturmak bu üretkenliğin gün boyunca daha uzun sürmesini sağlayabilir.

Sabahları bağlı kalacağınız bir plana veya rutine sahip olmak, enerji seviyenizi korumanıza ve gün boyunca daha organize hissetmenize de olanak tanır. Sabah rutininizi iyileştirmek için çalışıyorsanız, yazımda 10 basit alışkanlığa yer vereceğim. Hepsini birlikte yapmaya çalışmaktansa bir iki tanesini seçip sabahınıza yeni bir alışkanlık kazanmayı denemek güzel bir adım olur.

Sabah rutini için 10 basit öneri
Sabah rutini için 10 basit öneri

Sabah Rutini Önerileri

1. Hedeflerinizi İnceleyin

Zaman Yönetimi İçin 15 Pratik Öneri yazısında ve pek çok yazıda “hedefler” ve “to-do list / yapılacaklar listesi” konularından bahsetmiştim. Sabahları en azından büyük resme, vizyonunuza hizmet eden iki-üç hedefinizi hızla gözden geçirmek, o gün iş için yapılacaklar listenize göz atmak gün boyunca odakta kalmanıza yardımcı olabilir. Sabah rutini için faydalı bir başlangıçtır.

2. Günlük Olumlamalar

Günlük olumlamaları güne başlarken mottonuz olarak da düşünebilirsiniz. Benim süresiz bir ajandam var. Oraya günlük to-do’mu yazmadan önce her güne başlarken bana o gün güç, ilham, cesaret, sakinlik, neşe verecek mottolarımı yazarım. Sabah rutini için hoşuma giden alışkanlıklarımdan biri bu. Genelde mottom her gün değişir. Motto, affirmation/olumlama dediğimde gözünüzde bir şey canlanmıyorsa aşağıdaki gibi cümleler aslında;

  • Ben güçlü ve yetenekliyim.
  • Bugün cesurum ve yaratıcıyım.
  • Potansiyelimi sonuna kadar yansıtmaya hazırım.
  • Evren/Tanrı/Allah vs. tarafından korunuyor ve destekleniyorum.

Gibi gibi… Önemli olan sizin enerji akışınızı değiştirecek cümleleri yakalamak. Pratik ettikçe içinizden kopup gelecektir.

3.On Dakika Okuyun

Sabah rutini için güne bir şeyler okuyarak, farklı bir dünyanın içine girerek, yeni şeyler öğrenerek başlamak taze bir başlangıç imkanı sunar. İnsana faydalı bir eylemle güne adım atmışlık hissini verir. Ve okuma alışkanlığı kazandırır.

4. Su çin

Su sevmeseniz bile sabah rutini için bu alışkanlığı oturmaya çalıştığınızda bir süre sonra uyanır uyanmaz ilk istediğiniz şey su oluyor. Gün boyunca su içmek sindirimi iyileştirmek ve şu an faydalarını saymakla bitiremeyeceğim pek çok konu adına önemli. Ne yazık ki gün içinde su içmeyi unutabiliyoruz; ama güne başlarken en azından bir bardak su ile başlamak, hatta limonla, naneyle renklendirmek bütün gece susuz kalan organların imdadına yetişecektir.

5. Yürüyüş veya Egzersiz Yapın

Gün içerisinde çok fazla oturacaksanız güne başlarken tempolu bir yürüyüşe çıkın. Sabahları bisiklete binmek, yoga yapmak, basit esneme hareketleri yapmak(aşağıya 16 dakikalık harika bir link koyuyorum) ruh halinize iyi gelecektir, enerjiniz artar, stres seviyeniz düşer. Yürüyüş yapacaksanız aynı esnada podcast dinleyerek bir sabah rutini daha ekleyebilirsiniz.

Sabah esneme hareketleri

6. Harcama Takibi Yapın

Sabah rutini için bir önceki günkü kişisel harcamalarınıza bakmak için birkaç dakikanızı ayırmak son derece yararlı olabilir. Bu, bütçenizi aşmamanıza, kötü harcama alışkanlıklarına dikkat çekmenize ve genel resme baktığınızda ayın ilerleyen günlerinde paranızın bir kısmının nereye gittiğini merak etmekten kaçınmanıza olanak sağlayacaktır.

İlgili olarak; Milyoner Aklın Sırları

7. Nefes Pratiği Yapın

Meditasyona benzer şekilde, derin nefes alma çalışmaları, sessizce oturmak ve rahatlamak için zaman (normalde sadece birkaç dakika) ayırmanıza izin verir. Bunu sabah rutini için planlamak harika bir başlangıç yapmanın ve stresi ortadan kaldırmanın kolay bir yoludur.

8. Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Evden çalışıyorsanız, düzenli ve temiz bir çalışma alanı, çalışmaya motive olmak için büyük fark yaratabilir. İşe dalmadan önce masanızı ve etrafı temizlemek için biraz zaman ayırın ve çalışma alanınızı yaratıcılığınızın gelişmesi için düzenleyin. Belki size ilham veren objeler, çiçekler koyabilirsiniz. O esnada güzel hareketli bir müzik açabilirsiniz.

9. Yemekleri ve Atıştırmalıkları Hazırlayın

Bunu bir gece önce yapmak en iyisi olsa da, ihtiyacınız olan herhangi bir yemek hazırlığını bitirdiğinizden emin olmak iyidir. İşe güce kendinizi kaptırmak ve yemek yemeyi unutmak ya da karbonhidrat ve hazır gıdalarla geçiştirmek çok kolay ama bir o kadar da sağlıksız. Güne başlarken ihtiyacınız olan her şeyi önceden hazırlayarak daha düzenli ve sağlıklı bir yeme düzeni oturtabilirsiniz.

10. Kısa Bir Bakım Rutini Oluşturmak

Yine güne başlarken yüz yıkayıp, diş fırçalamaya ilave sizi şımartacak bazı sabah bakım rutinleri oluşturmak, krem sürmek, bir kısmı çıkmış ojeler varsa onları temizlemek, güne B12 ya da Omega 3 ile başlamak, camı acıp taze demiz havayı ciltle buluşturmak gibi size has bir takım uyanış ritüelleriniz güne anlam katar.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Rutin konusuyla ilgili aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.