Aylık Hedefler – Kasım 2021

Bugün fona Bloom La Vida Habla parçasını aldım. Aylık hedefler yazılarıma 2018’in Kasım ayında başlamıştım. Nostalji olsun diye o yazımı okudum ve itiraf etmek gerekirse duygulandım. O tarihi dün gibi hatırlıyorum; çünkü hayatımdaki pek çok güzel alışkanlığın dönüm noktasıydı. Yine bir 29 Ekim tatilinde kışlıkları çıkarıp yazlıkları kaldırırken minimalizme adım atmıştım ve aylık hedef yazıları yazmaya karar vermiştim. Minimalizm konusunda yayınladığım yazılar vesilesiyle ODTÜ’den bir okurumun projesi için röportaj yapmıştık. O zamana kadar hayatındaki hemen hiçbir şeyi uzun süreli sürdüremeyen biriydim. Kasım kararları ile birlikte bu makus kaderimi yenmiştim. 

2018 Kasım’dan Güncellemeler

1)Bitkiler

O günlerde 2 bitki bakma hedefim varmış, şimdiye kadar 30’dan fazla bitkim oldu.:) Pek çok bitki yazısı yayınladım, bitki çoğaltmayı öğrendim. Öyle ki bitkilerle ilgili bir kitap tanıtımı için reklam aldım.:)

2)Yoga

Yine o Kasım ayında Evde Yoga hedefimden söz etmişim. Ne mutlu ki 3 yıldır düzenli yoga yapıyorum. Hayatımın en vazgeçilmez alışkanlığı. Ne kadar sevdiğime, yoga, meditasyon ve nefes egzersizlerine dair pek çok yazı yayınladığım için bu kısmı uzatmayacağım. 🙂 

3)Günlük Tutmak

Alarmımı 6:30’a kurup güne 3 sayfa günlük tutarak başlamaya karar vermişim. 5 günlük bitirdim, benim için bir terapi ve yaratıcılık biçimi gibiydi günlüklerim. Birazdan bu Kasım’da geçtiğim yeni not yöntemimden de bahsedeceğim. 

Kasım 2021 Hedefleri

Minimalizm, blogla ilgili hedefler, günlük, yoga, bitkiler derken 2018 Kasım’ında hayatıma pek çok yeni alışkanlık katmışım. Hepsi de benimle örtüşen ve yapmaktan keyif duyduğum şeyler. Belki de o yüzden hepsini bu kadar kolay benimsedim. Kolaydı diyemem, özellikle Kasım’ın soğuğunda ve karanlığında bir saat erken uyanıp günlük yazmak hiç de kolay adapte olunan bir şey değil. Aynı şekilde işten yorgun argın eve gelip yoga yapmak istemediğim zamanlar da oldu haliyle. Ama zihnimi pek de dinlemeyip otomatik hareket ediyordum. Ve bir kere başlayınca zinciri bozmamaya çalıştım. Zamanla faydalarını görünce de devam ettim. Gelelim Kasım hedeflerine;

HIIT Cardio Egzersizi

Ekim sonunda yine Daily Yoga uygulaması üzerinden 25-30 dakikalık HIIT Cardio egzersizine başladım. HIIT Cardio hem nabzı yükseltip bolca terleten hem de kas yapısını kuvvetlendiren bir egzersiz tipi. 25-30 dakika çok hızlı geçtiği için keyifle çalışıyorum. Her gün farklı bir vücut bölgesi çalışıyor, ilk yaptığım günler üçüncü kattan aşağı düşmüş kadar oldum.:) Şükür ağrılarım artık azaldı, genelde erken kalkıp güne bu egzersiz ile başlıyorum. Ama sabah üşenirsem de akşam tv izlerken reklam arasında bile yapılıyor. Şimdilik atladığım gün olmadı.  

Tatlı Challenge’ı

Yukarıda o kadar attık tuttuk, onu yapmışım bunu yapmışım diye, arkadaş ben şu şekeri bırakamıyorum. Gerçi kaç kere kararlı şekilde bırakmaya çalıştım orası meçhul. Ama bağımlıyım bu kesin. Sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığı gibi bir şey bu. Kötü bir alışkanlığı bırakmak yeni bir alışkanlığa başlamaktan daha zor gerçekten.:( Bu konuşan resmen sabatörüm. Bir anda bırakmak zihnime imkansız olarak kodlanmış, bunu düşündüğümde bile nefesim kesiliyor. O yüzden en azından sınır getirmeye karar verdim. Kendime bu konuda üç kural koyacağım;

  1. Saat 15:00’dan sonra tatlı yemek yok. 
  2. Öğünlerden hemen sonra en az bir saat tatlı yemek yok.(bu alışkanlık o kadar köklendi ki yıllardır her öğünden sonra tatlı bir şeyler yiyorum)
  3. Kendim yapacağım sağlıklı tatlılar, meyve(normalda meyveyle hiç aram yok) ve %80 üzeri bitter çikolata-maks. iki kare- dışında tatlı yemek yok. Eve tatlı atıştırmalık almak yok. (Güle güle Maria’s cheescake, güle güle oreolu çikolatalar, güle güle bomba tatlısı, güle güle muffinler)
Aylık Hedefler - Kasım 2018

Yapılacaklar Listesi

Ekim sonunda yeni bir deftere geçtim ve sabahları 3 sayfa günlük yazmayı bıraktım.(çok ihtiyaç duyduğumda zihni sıfırlamak adına yine yazıyorum) 

Yeni defterde sistemim nedir? 

  • İlk sayfayı aklımda yer işgal eden genel yapılacaklar listesine ayırdım. (Pasaport çıkarmak, telefona şarj almak, xx kitabını almak vs. gibi) Bu maddeleri zihnimde tutmak çok zor olabiliyor, önemli bir konuyu atlayabiliyorum ya da muhtelif yerlere yazıp nereye yazdığımı takip edemiyorum. O yüzden artık tek alanda tutmaya karar verdim. Sayfa dolduğunda ya da maddelerin üzeri çizildiğinde, yeni bir sayfada kalan maddeleri temize geçeceğim. 
  • İkinci sayfayı monthly gratitudes(aylık şükür) için ayırdım. Her sabah(ya da aklıma geldikçe) o gün şükran duyduğum şeyi yazıyorum. Yeni ayda yeni şükür sayfası açacağım. 
  • Üçüncü sayfa monthly affirmations(aylık olumlamalar) içeriyor. Yine her sabah ya da aklıma geldikçe olumlamalarımı yazıyorum. Bu konu için Çekim Yasası Nedir ve Nasıl Uygulanır? yazısını okuyabilirsiniz. 
  • Dördüncü sayfa haftalık bir çizelge içeriyor. Haftanın günlerine göre sayfayı böldüm. O hafta birinin doğum günü, biriyle buluşma, doktor randevusu gibi günü belli olan konular varsa buraya not alıyorum.
  • Sonraki sayfalara günün tarihini atarak günlük to-do(yapılacaklar) maddelerini sıralıyorum. Tabii ki her gün bir sayfa dolmadığı için aynı sayfaya birden fazla gün yazılıyor.
  • Her sabah güne ilk olarak bu defter ile başlıyorum. Gün içerisinde ya da akşam kontrol ediyorum. 
  • İş ile ilgili herhangi bir konuyu bu deftere taşımıyorum. İş için tamamen farklı bir ajandam vardı ve ona devam ediyorum. 

Günlük Basit Alışkanlık Önerileri

Bir arkadaşımla kafa kafaya verip günlük alışkanlık örnekleri çıkarmıştık. Çok ilginç bir madde yok; ama aşağıya fikir vermesi adına yazıyorum. Biz listeyi hepsini uygulama niyetiyle çıkarmadık, Kasım’da yapacağım şeyleri zaten yukarıya yazdım. O yüzden aklınızda çoook uzun bir to-do list varsa, kendinizi hırpalamadan bir ya da iki üç yeni alışkanlık belirleyip hayatınıza katmanız yeterli olacaktır. 🙂 Hiçbirini yapmamaktansa tek bir şeyi başarmak daha iyi. 

  1. Günlük 2 lt su.
  2. Meditasyon (5dk/gün)
  3. Kitap okumak (30dk/gün)
  4. Müzik dinlemek, müzikten ilham almak
  5. Mesaiden bir-bir buçuk saat önce uyanmak.
  6. Günlük 30dk egzersiz
  7. Her gün 20dk. İngilizce konuşmak(telefon uygulamasından)
  8. Her gün 15:00’a alarm kurup sağlıklı bir ara öğün yemek. 
  9. Instagram’da yemek içeriklerine bak(ma)mak.
  10. Yatmadan 2 saat önce telefonu ortadan kaldırmak.
  11. Instagram süresini 30 dk. İle kısıtlamak.
  12. Her sabah to-do yazmak.
  13. İşleri ertelemeden bitirmek.
  14. PC’yi kapatmadan önce kalan işleri not almak.
  15. Uyumadan önce 5 dk. odayı düzenlemek.
  16. Günlük bakım ritüellerini yapmak. 
  17. Haftada 3 gün açık havada min. 40dk. yürümek.
  18. Akşam yatmadan önce to-do’yu kontrol etmek. 
  19. Haftalık yemek planı yapıp bu plana uymak.
  20. Günlük atıştırmalıkları planlamak. Kalorili şeyleri saat 17’den önce yemek.
  21. Güne başlarken motive eden mantralar, olumlamalar ile başlamak. Ritüel haline getirmek.
  22. Canın tatlı çektiğinde tatlıyı yemeden önce üç adet meyve ve yoğurt yemek. Hala tatlı çekiyorsa yemek.
  23. Günde 15dk mutlu anları, hayalleri düşünmek. Bunun için günlük de tutulabilir.
  24. Her gün moda göre bitki çayı içmek. 

Eveeet, Kasım Aylık Hedefler yazımı burada noktalayacağım. Yeni yıla az kaldı, belki 2022 için yine bir Yeni Yıla Hazırlık Serisi planlarım. Aklımda bazı konular var; ama bu ara blog dışı gündemim çok yoğun ne kadarını hayata geçirebilirim bilmiyorum bakıp göreceğiz. 🙂 

Kasım’ın ilk günü hafta başına denk geliyor.(severiz) Yeni kararlar için mükkemmel bir zamanlama. 🙂 Siz bu ay neye odaklanacaksınız? Hangi alışkanlığı hayatınıza katacaksınız? Kararlarınızı nasıl ve ne sıklıkla takip edeceksiniz? Ya da hangi alışkanlığa veda edeceksiniz? Bu soruların yanıtlarını kendinize vererek adım atabilirsiniz. Güzel bir ay olsun sevgilerle… 

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

 

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.