Bugün yazımda yurt dışında ve özellikle İngiltere’de yüksek lisans düşünen kişiler için bir içerik hazırlamak istedim. Ekim 2022’de Londra’da yüksek lisansa(master) başlayacağım.
Bu süreçte edindiğim bilgi ve tecrübeleri derleyerek İngiltere’de master konusunu detaylandıracağım. Hızlıca başlayalım;
Yazı İçeriği
İngiltere’de Master – Avantajlar & Dezavantajlar
- İngiltere’de yüksek lisans Avrupa’nın diğer ülkelerine göre daha kısa. Örneğin ben Berlin’den de kabul almıştım. Kabul aldığım okulda master 18 aydı. İngiltere’de ise yüksek lisans eğitimim 13 ay.
- İngiltere 2021 yılında çıkan bir yasa ile yüksek lisansı başarıyla tamamlayan öğrenciler için 2 yıl boyunca iş arama ve çalışma izni veriyor. İş ararken sektör kısıtlaması bulunmuyor. Fakat 2 yıllık sürenin sonunda hala İngiltere’de kalmak istiyorsanız çalıştığınız alan ve şartların vizenizi uzatma koşullarına uygun olması gerekir. Bu kısım başka bir içeriğin konusu olduğu için üzerinde durmayacağum.
- İngiltere’de yüksek lisans yaparken haftada 20 saat çalışma izniniz oluyor. Ve bu izin öğrenci vizeniz verilirken pasaportunuza işleniyor.
- İngiltere eğitim konusunda çok ciddi gelir elde edip bu konuya biraz da ticari gözle baktığı için temel şartları sağladığınızda kabul almanız pek de zor değil.
- Tabii ki en büyük dezavantaj ülkenin para birimi ve ücretler. İngiltere’de master yapmak ücretli ve pound(sterlin) TL karşısında çok değerli olduğu için oldukça masraflı.
- Ücret konusunda bir başka dezavantaj İngiltere’de yüksek lisans ücretlerinin diğer ülkelere göre de fazla olması. Örneğin Berlin’de kabul aldığım okul döviz kuru da baz alındığında Londra’nın neredeyse yarı fiyatına geliyordu. Üstelik Berlin’deki okul da Londra diploması veren bir okuldu, Almanca dersi ve iki ücretsiz sertifika kursu veriyordu. 🙂 Yaşam masrafları konusunda da genel bazda İngiltere, Avrupa’nın diğer ülkelerine göre bir tık daha pahalı diyebiliriz. Pound etkisi de var tabii.
- Ne kadar avantaj tartışılır; ama kişisel olarak anadilin İngilizce olduğu bir ülkede master yapmak istiyordum. İkinci bir dil bariyeriyle uğraşacak gücüm yoktu. Örneğin Almanca öğrenecek motivasyonum hiç yoktu. Berlin’de yaşasam muhtemelen ihtiyacım olmayacaktı; ama ben bir ülkede yaşarken dilini hiç öğrenmemeyi doğru bulmuyorum. Dili öğrenmeden kültüre adapte olmak pek mümkün değil.
İngiltere’de Yüksek Lisans İçin Gerekli Şartlar
- İngiltere’de yüksek lisans için temel konulardan ilki IELTS, Toefl gibi geçerliliği olan İngilizce sınavlarından aldığınız skorlar. Bu puanların üniversiteler bazında farklı kriterleri oluyor. IELTS için konuşacak olursam overall’da 6.5, tüm kategorilerde 6 alan kişi hemen hemen tüm okullara girebilir.(hemen hemen 🙂 ) Fakat daha düşük alsanız bile oturup tüm okulları inceleyin, örneğin 5.5 ile de kabul eden okullar olduğunu göreceksiniz. (Bkz: Akademik IELTS Sınavına Çalışma Önerileri)
- İkinci konu not ortalamanız. İngiltere bence bu konuda çok zorlamıyor. Not ortalamanız 2.5’un üzerindeyse pek çok okula girebilirsiniz. 2’nin üzerindeyse de şansınız olur.
- Diploma, transkript gibi okul ile bağlantılı belgeler.
- Pasaport
- CV
- Niyet/motivasyon mektubu – Personal statement
- Referans mektupları(2 adet), fakat baktıklarını düşünmüyorum. 7 okula başvurdum hiçbiri referanslarımı aramadı ve hepsinden kabul aldım.
Önemli Not: İngiltere’de master yapacağınız üniversite ya da bölümün özellikli talepleri olabilir. Örneğin psikoloji masterı yapacaksanız mezun olduğunuz okulun psikoloji ile bağlantılı olması istenebilir. Ya da bazı okullar yukarıdaki maddelere ek olarak GMAT gibi sınav skorları isteyebilir. Bu tür özellikli bölümler için en mantıklı konu üniversitelerin kendi sayfalarından inceleme yapmak.

Personal Statement – Niyet Mektubu
Niyet(Motivasyon) Mektubu Nasıl Yazılmalı?
Özellikle Amerika, İngiltere gibi ülkelerde yüksek lisans başvurusu yaparken personal statement önemli. Bu sebeple niyet mektubu nasıl yazılmalı konusuna da değinmek istedim. Kendi niyet mektubumu paragraf bazında paylaşacak olursam eğer;
- 1. Ve 2. Paragraf: İş ve tecrübelerime dair bilgi ve yetkinliklerim.
- 3. Paragraf: Aldığım ek sertifikalara kısaca değindim.
- 4. Ve 5. Paragraf: Blog yazarlığı, koçluk ve yer aldığım gönüllü projeleri anlatan ilgi duyduğum alanlar.
- 6. Paragraf: Mezun olduğum üniversite ve stajlarımın kısa bir özeti.
- 7. Ve son paragraf: Neden o okulu ve bölümü istiyorum? Neden o okul ve bölüm için uygunum? Neden yurt dışında master yapmayı planlıyorum? Sorularını açıkladığım paragraf.
Bu konuda 1000 kelimelik bir üst sınır var sanıyorum. Benim niyet mektubum 500 kelime civarındaydı. Başta çok üşensem de yazdıktan sonra “iyi ki yazmışım” diyor insan; çünkü hayatına dair önemli kısımların özetini çıkarmış oluyorsun. 🙂
İngiltere’de Yüksek Lisans – Önemli Notlar
- Ben master planından birkaç yıl önce İngiltere’de dil okulu ile yola çıkmıştım.(yazımın en alt başlığında bu hikayeyi aktaracağım) Dil okulu için Academix Kadıköy şubesi ile çalıştık, oradan çok sevdiğim ve master süreçleriyle birlikte başarısından ilgisinden emin olduğum bir danışman ile çalıştım. Güvendiğiniz bir aracı ile çalışmak süreçlerinizi bence yarı yarıya kolaylaştırır.
- Aracı ile çalışsanız bile okulları ve bölümleri kendiniz incelemelisiniz. Her okulun sitesine girip search kısmından “postgraduate” gibi aramalar yaparsanız, üniversite ve bölüm bazında yüksek lisans başvuru kriterlerini inceleyebilirsiniz. Academix’in sayfasında İngiltere’deki okulların genel listesi ve başvuru koşulları vardı. Fakat koşullar güncel değil. Okulların listesine ulaşmak için kullanabilirsiniz. (Tüm okullar yer almasa da pek çok okul var)
- Bu noktada en önemli önerim eğer kafanızda belli bir okul/bölüm yoksa ve birden fazla okulu değerlendirecekseniz baştan excel dosyası yapmanız. Ben excel dosyamda Ülke / Şehir / Üniversite / Dil Skoru / Diploma / Ücret / Notlar başlıklarına yer vermiştim. Ve IELTS aldıktan sonra 2-3 günümü üniversite araştırmasına ayırmıştım. Exceli çıkardıktan sonra işim çok kolaylaşmıştı.
- Şu an excele göz attığımda İngiltere’de yüksek lisans ücretlerinin 10.000pound ile 25.000 pound arasında değiştiğini görüyorum. 20’ye yakın okul çıkarmışım.
- Özellikle Londra’da master yapma isteğiniz varsa, pek çok okulun Londra’da ayrıca kampüsü bulunuyor. Örneğin York Üniversitesi iyi bir okul; ama York’ta okumak istemiyorsanız Londra’da da kampüsü var.
- Üniversiteleri incelerken rankinge bakabilirsiniz. Ama ben ranking’e ek olarak ekşi sözlük’e de bakmıştım. 🙂 Ve gitmeyi istediğim bir okulun geçmişte çok abuk işlere karıştığını, öğrencileri zor durumda bıraktığını vs. ekşi’den öğrenmiştim. Aklınızda olsun. 🙂
- Yine okul kararı vermeden önce üniversite ile yazışıp, master diplomanızı aldıktan sonra 2 yıl çalışma iznine sahip olup olmayacağınızı teyit ettirmekte fayda var. İngiltere’de college statüsündeki okullarda da master yapabiliyorsunuz. Böyle bir okuldan kabul aldıysanız içinizin rahat etmesi ve sürprizle karşılaşmamak adına teyit ettirmeniz iyi olur.
- Erken başvuru indirimi, erken ödeme indirimi gibi indirimler var. Örneğin ben 3000 pound’a yakın indirim aldım. Bu indirimler okulların kabul dönüşüyle birlikte geliyor. Ek bir işlem yapmıyorsunuz. Yine de indirim sağlamayan okullara mail atıp şansınızı zorlayabilirsiniz.
- Masterı bitirdikten sonra ülkenize dönüp 2 yıl çalışmayı garantilemeniz halinde neredeyse tüm okul masraflarınızı karşılayan burslar var. Benim burs araştırmak için enerjim ve burs alacağıma dair bir inancım olmadığı için detay bilgiye maalesef sahip değilim. Ama master süreçlerini incelerken kendiliğinden karşıma çıkmıştı.
İngiltere’de Yüksek Lisans – Başvuru Ve Kabul Sonrası Süreçler
- Ben başvuru yaptıktan sonra birkaç hafta bekleyeceğimi düşünmüştüm. Bir okula sabah başvurdum, öğleden sonra kabul aldım. 🙂 Başvuru sonrasında yapacağınız şey mail ya da bir kullanıcı adı şifre geldiyse üniversitelerin portallarını kontrol etmek.
- Genel olarak bir iki hafta içerisinde kabul gelse de ısrarla dönmesini beklediğim bir üniversitenin kabul süreçleri 4-5 haftayı bulmuştu.
- Bazı üniversiteler şartlı kabul iletebiliyor. Örneğin niyet mektubumda yazdığım sertifikaların belgelerini isteyen okul vardı, IELTS’te daha yüksek skor isteyen okullar olabilir vs. Vize işlemlerinizi tamamlayabilmek adına şartsız kabul almanız önemli.
- Okulu kararlaştırdıktan sonra vizeye başvurmak için ilgili üniversitenin CAS adı verilen belgeyi sizinle paylaşması gerekiyor.
- CAS belgenizi de aldıktan sonra İngiltere vizesi süreçlerini başlatıyorsunuz. O da bambaşka bir yazının konusu. 🙂 Fakat İngiltere’de yüksek lisans başvuruları için vizenin 40 puanlık bir değerlendirme kriteri var. Bunun 30 puanı okuldan alacağınız CAS belgesi. 10 puanı ise bankada minimum 28 gündür tuttuğunuz paranızın değeri. İngiltere sizden 1 yıllık okul masrafını karşılayabilecek parayı bankada bulundurmanızı bekliyor. Bu ikisini sağlamanız halinde red almanız pek de olası değil.
- İngiltere turist vizesi şu sıralar yaklaşık 8-10 hafta sürse de TIER 2 denilen yüksek lisans v.s. vizesi 3 hafta sürüyor.
- Vizeniz bir yıllık değil yaklaşık 3 aylık oluyor. Ve ülkeye giriş yaptıktan sonra 10 iş günü içerisinde belirtilen post office’e giderek vizeyi uzatmanız gerekiyor.
Dil Okulu İle Yola Çıkıp Master’a Gitmek
Kendi hikayemden de kısaca bahsedecek olursam eğer;
Ben 2010’dan beri global bir firmada çalışıyordum(Temmuz sonu ayrıldım) ve çalıştığım firmada yedi yıldan uzun kıdemi olan kişiler 3 ay yenilenme izni alabiliyordu. 2020 yılında Genel Müdür Yardımcısı dahil olmak üzere tüm onay süreçlerimi tamamladım, Londra hayaliyle dil okulumu seçtim depozitoyu yatırdım ve beklenen final vizeye gitmeden 2 gün önce pandemi patlak verdi evlerden çalışmaya başladık. 🙂
Haliyle tüm hayallerim rafa kalktı; ama dil okulu için biriktirdiğim poundlar olduğu gibi kaldı. 🙂
Dil okuluna gitmeyi planlarken İngilizcem orta seviyenin üzerinde olduğu için temel motivasyonum dil öğrenmek değildi.(tabii ki bu da var) İçimde kendimi bildim bileli ukde olan şey 2-3 ay farklı bir ülkenin havasını solumak, farklı kültürlerden insanları tanımak, başka bir yerde lokalmiş gibi yaşayabilmekti. Çalışırken bunu yapıp, döndüğümde hazır işime tekrar kavuşmak mantıklı olacaktı. (Ama şu ana bakarsam iyi ki olmadı 🙂 )
♦Burada yurt dışına daha uzun süreli çıkma hayali olan; ama master bütçesi ya da şartlarını sağlayamayan kişiler için belirtmek isterim İrlanda’da 6 ay dil okuluna gidip, 6 ay çalışabiliyorsunuz. 6 ayın sonunda süreyi tekrar 6 ay daha uzatabiliyorsunuz. (Tabii ki araştırın, yasa değişmiş olabilir vs.) Dil okulları için vize red oranları da maalesef çok yükseldi.
♦Yazımı noktalamadan önce Almanya ile ilgili de bir not düşmek isterim, Almanya’da kabul aldığım okul 18 aydı ve master sonrasında da 18 ay çalışma iznim oluyordu.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;
- İngilizce Master – 10 Faydalı Uygulama & Web sitesi
- Akademik IELTS Sınavına Çalışma Önerileri
- Akademik IELTS Popüler Kelime Listesi
- Akademik IELTS Writing Task 1 Önerileri
- Akademik IELTS Writing Task 2 Önerileri
- Akademik IELTS Speaking Taktikleri
Umarım faydalı bir içerik olmuştur.
Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Merhaba online mülakatta yapılıyor mu
Merhaba 8 okula başvurup hepsinden kabul aldım. Hiçbirinde yapılmadı. Ama rankingi çok daha üst sıralardaki ikonik okullarda yapılabilir diye düşünüyorum.
cv (varsa) mı? Ingiltere’de master yapmak isteyen birinin cv’si yoksa hiç bulaşmasın zaten bu işlere 🙂
Aslında Cv yüklüyor muyduk emin olamadım.😂 Personal statement bir nevi özgeçmişi detaylandırıyor.