6 Aylık Bavul Hazırlamak – Sonbahar Kış Dönemi Londra

Master için Londra’ya gelmeden önce kafamı kurcalayan en büyük sorulardan biri eşyalarımı bir-iki valize nasıl yerleştireceğimdi. Geçmişte benzer bir tecrübem yoktu. İzmit’te doğup büyüyen biri olarak üniversiteden itibaren İstanbul’da yaşadım. Ama o dönem neredeyse her haftasonu İzmit’e gidiyordum ve çok eşya gerekmiyordu. İzlediğim hesaplardan biri 6 aylık bavul hazırlamak ile iki haftalık bavul hazırlamak arasında pratikte çok büyük fark olmadığını paylaşmıştı.

Londra’da sonbaharı ve kışı geçirdim. Benzer tecrübeler yaşayacak kişiler için “yanıma neler aldım, nelere hiç gerek duymadım?” gibi konuları biraz paylaşmak istedim.

Not: Bazı arkadaşlarım onlarca ayakkabı, kıyafet, çanta da getirtmişti. Bu konu tamamen yaşayacağınız alanın büyüklüğü ve giyim kuşam düşkünlüğünüzle orantılı. 🙂 Ek olarak kadın/erkek hazırlıkları değişebilir. Aynı şekilde aile/çocuklu aile ihtiyaçları da farklıdır. 🙂

6 Aylık Bavul Hazırlamak

Kıyafetler

Ben Londra’ya geldiğimden beri bir iki parça dışında kıyafet/ayakkabı/çanta alışverişi yapmadım. Yanımda olan ve arada Türkiye’ye gittiğimde getirdiğim kıyafetlerle yetinmeyi seçtim. Ama ne yalan söyleyeyim bu aralar alışveriş özlemim geldi. Yaz dönemi imdadıma yetişecek. 🙂

Geçmişte blogda minimalizm ile ilgili yazılar yazmıştım. Benim kıyafet konusunda dikkat ettiğim şey desen, fırfır, pul payet içermeyen, kolay sıkılmayacağım, düz ve birbiriyle kombinlenebilen bir tarz oluşturmaktı.(aşağıya iki fotoğraf ekledim)

Kıyafet Konusunda Yardımcı Maddeler

  • İstanbul’un aksine burada en çok kullandığım aksesuarlar atkı-bere ve boyunluktu. Yağmur beklediğimden az yağsa da hava soğuk ve ben güneşi görür görmez şortu üstüne geçiren bir İngiliz değilim. 🙂 Üşüyorum. 🙂 Bazı günler eldiven ve şemsiye de gerekli.
  • Termal tayt: Yanınıza bir tane de olsa almanızı öneririm. Özellikle bütün gün sokakta geçirilen gezilerde pantolonun içine giymek kurtarıcı oluyor.
  • Kapşonlu sweatler: Öğrenci olarak yurt dışına ya da uzak bir şehre gidiyorsanız şık kıyafetlerin dışında kapşonlu sweat tarzı rahat kıyafetler daha önemli. Bütün gün ders çalıştığınız ya da parkta bahçede yürüyüş yaptığınız dönemler bu kıyafetler kurtarıcı oluyor.
  • Rahat ayakkabı: Londra’da uzun yıllardır hiç yürümediğim kadar yürüdüm. Gelirken botlarla gelmiştim; ama burada sonbahar&kış döneminde %90 spor ayakkabı giydim. Alışveriş yaptığım nadir kalemlerden biri spor ayakkabıydı. İki adet aldım. Çünkü ayakkabı bütün gününüze etki edebilecek bir faktör. 🙂
  • İş görüşmeleri yapacaksanız bir iki resmi/şık kıyafet. Günlük, akşam, iş görüşmesinde vs. giyilebilecek kaşe kurtarıcı bir kaban. Yine hepsinde takabileceğiniz kurtarıcı bir çanta almakta fayda var.
  • Minimum iki mont almakta fayda var.
  • Bir şeyleri organize etmek için kutular da iyi oluyor.(gittiğiniz yerden alırsınız) Takıları, çorapları, muftak abur/cuburlarını vs.
  • Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlayan tote bag(bez çantalar) Avrupa’da iyice popüler. Çoğu zaman insanları sadece bez çanta ile dolaşırken görüyorum. Gençler arasında da oldukça yaygın. Ben gelirken iki adet İstanbul temalı bez çanta getirmiştim. Market alışverişlerinde çok işime yarıyor.

Kitaplar&Defterler

Ben tabii ki günlük tuttuğum için defterlerim önemli. Yanıma üç adet A5 ebatında defter getirmiştim. Bir tane de Londra’da yeni yıl hediyesi olarak ajandam oldu.

Kitap için ise kendime 3 kitap getirme sınırı koymuştum. Daha sonra iki kez Türkiye seyahatim oldu ve kitapları değiştirdim.

Londra’da Waterstones mağazasından kart çıkarttım. 10 kitap alışverişinizden sonra 10 pound hediye ediyor. Kütüphane kartı çıkarttığınızda da hem e-book hem de fiziki kitaplardan faydalanabiliyorsunuz.

6 aylık bavul hazırlamak
6 aylık bavul hazırlamak

İlaçlar

İngiltere için önemli ihtiyaç kalemlerinden biri de ilaçlar. Özellikle antibiyotik konusunda uyaranlar olmuştu. Burada temin etmem zor olduğu için Türkiye’den neredeyse eczane getirdim. 🙂 Çeşit çeşit vitaminler, antibiyotikler, ağrı kesiciler, yanık kremleri, göz damlaları vs. her şey var.

Elektronik Aletler

  • İngiltere, Amerika gibi bazı ülkelerde prizler Türkiye’dekinden farklı. Bunu zaten araştırırsınız. Yanınıza mutlaka bir iki priz dönüştürücü alın. Aynı şekilde Türkiye’den üçlü priz türü bir şey götürmenizde de fayda var. Sürekli kullanıyorum.
  • Ben mutfağı&banyosu olan bir odada kalıyorum. Minik bir süpürgeye ihtiyacım vardı. Londra’da marketten el süpürgesi gibi bir şey aldım. Çok memnunum.
  • Kettle ve smoothie makinalarını buradan uygun fiyata aldım. Öğrenciyseniz ya da çok detaylı bir mutfağınız yoksa ikisi de pratik bir şeyler hazırlamak için kurtarıcı.
  • Saç konusu zorlayabileceği için Türkiye’deyken kuaförlerin kullandığı fön almıştım. Yine Philips’in elektrikli saç tarağı vardı, onu da yanımda getirdim. Fakat sanırım saç tarağında voltaj sorunu oluyor, onu pek kullanmıyorum. Türkiye’den çok minik bir tost makinası da getirmiştim, annem son anda çantama atmıştı. 🙂 Yine bence voltaj sorunu oluyor. Hemen hemen hiç kullanmıyorum. Gittiğiniz yerde alırsınız. Türkiye şu an çok pahalı olduğu için TL kuruna rağmen gittiğiniz yerde eşyaların daha uygun olma ihtimali yüksek. Ki Londra dünyanın en pahalı şehirlerinden biri, TL/pound kuru ortada. Buna rağmen hemen hemen her şey İstanbul’a kıyasla daha ucuz.

Dekoratif Eşyalar

Eğer uzun uzadıya bir yurt dışı ya da uzak şehir deneyiminiz olacaksa yanınıza basılı bir iki fotoğraf, size orayı hatırlatacak bazı resimler/kartlar, minik objeler almanız ilk haftalarda “ev” hissini yakalamanıza yardımcı olabilir. Ben aşağıdaki kart ve resimleri getirip bir pano yaptım. Çalışma masamı güzelleştiren şeylerden biri.

Aslında dekoratif eşya değil de evi ev yapan temel nesnelerden biri olarak gördüğüm bitki de biraz yerleşmeye başlayınca temin edebileceğiniz şeylerden. Ben hem bakımı hem de çoğaltması çok kolay olduğu için monstera adansonii(monkey mask) bitkisi aldım. Bir de Columbia Road Flower Market’tan lavanta aldım. Tekrar gidersem muhtemelen okaliptus da alırım. Çünkü hem lavanta hem okaliptus su/bakım gerektirmeyen ve ortama büyük hoşluk getiren bitkiler.

Mumlar da benim ilgi duyduğum bir diğer dekoratif eşyalar. Londra’dan bir iki tane aldım.

Tate Müzesi’nden aldığım şu Londra’nın ikonik binalarının yer aldığı posteri de çok seviyorum;

6 aylık bavul hazırlamak
6 aylık bavul hazırlamak

Muftak Eşyaları

Ben başta Türkiye’den hiçbir şey getirmemiştim. Fakat ikinci gidişimde minik bir tencere ve minik bir tava getirdim.

Onun dışında tek kişi için mutfak eşyaları zaten büyük bir masraf kalemi değil. İki büyük, bir küçük düz tabak. Bir büyük çukur salata kasesi, bir küçük salata/çorba vs. kasesi, bir iki kupa, iki saklama kabı işimi görüyor. İlk hafta marketten kilitlenen poşet almıştım. 6 aydır bitmedi. Masa örtüsüyle uğraşmak istemediğim için amerikan servis, küçük bir çatal bıçak seti, bulaşık sepeti, meyve sebze yıkamak için bir kap dışında mutfak aletim yok sanıyorum.

Diğer

  • Ben bornoz ve iki yüz/saç havlusunu Türkiye’den getirmiştim.
  • Gelirken nevresim takımı getirmedim, buradaki yatak boyuna göre almıştım. Fakat Türkiye ziyaretlerimden birinde yedek getirdim.
  • Seyahat için “seyahat organizer” olarak geçen fermuarlı boy boy çantalar var. Miniso’da ya da N11, Trendyol gibi sitelerde bulabilirsiniz. Özellikle Amazon’da ek sıkıştırıcı fermuarı olan modelleri var. Valize yerleşme aşamasında çok işe yarıyor.
  • Eğer benim gibi öğrenci kompleksinde kalacaksanız çamaşırlarınızı çamaşır odasında yıkamanız gerekebilir. Büyük boy ikea poşeti gibi bir çanta çok işe yarıyor. Gittiğiniz yerden temin edersiniz.
  • Sabundu, şampuandı ıvırdı zıvırdı gittiğiniz yerde alırsınız. Türkiye’den pahalı olacağını pek sanmıyorum.
  • Belki bir yerlere günübirlik ya da kısa süreli seyahatleriniz olur. Ben bu amaçla kabin boy valiz ve sırt çantası da getirmiştim.

Genel olarak 6 aylık sonbahar&kış bavulu notlarım bunlar. Ben gelirken ablamla birlikte gelmiştim. Bu sebeple bir büyük, bir kabin boy valiz ve iki de sırt çantası ile gelmiştik. Birkaç t-shirt ve spor kıyafeti dışında hemen hemen sadece kışlıkları getirmiştim.

Yakın zamanda bir Türkiye seyahatim olacak ve onda yazlık kıyafetleri de alıp, kışlıkları bavula yerleştireceğim.

Ama özetle gelmeden önce korktuğum kadar sorun olmadı bu uzun dönemli hazırlık.

Tüm Londra&Britanya&İngilizce içeriklerine ulaşmak için;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

3 Replies to “6 Aylık Bavul Hazırlamak – Sonbahar Kış Dönemi Londra”

  1. Avusturya 6 aylık gideceğim süreç için evet demiştim ve hala vize beklemesindeyim kesinleştiğinde bavul ve organizer olaylarına girecektim o konular içinde epey heyecanlıyım ama ben ne yeteceğini biliyorum kendime. İnsanlara hayatın bu tarz detayları hakkında bilgi vermen çok özel ve güzel kalemine sağlık özellikle yanıma kitap alma meselesinde biraz iştahlıyım İstanbul’da geniş bir kütüphaneye sahibim onu terkedecek olmak beni üzsede bu hayatı deneyimleme istiyorum Özgecim tatlı kargacım teşekkürler güzel içeriklerde buluşmak dileğiyle üretimine bereket dilerim çok kalp <3

    1. Güzel haberlerini bekliyorum Avusturya’dan. Kitap konusunda fiziki kitap diye diretmemek lazım. Artık seçenekler çoğaldı. En kötü gittiğin yerden İngilizce alırsın. Seni de teşvik eder.🥰

Biraz da siz kar(g)alayın!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.