Hayatta Karşılaşabileceğimiz 7 Tür Toksik İnsan

Reklamlar

Eveeet, bugünün yazısı toksik insanlar. 🙂 Toksik, diğer bir deyişle zehirli insan deyince kafanızda bir şeyler canlanıyordur. Geçmişte bir eğitimden aldığım notları Hayata Dair Tavsiyeler yazısında toplamıştım ve yazının son cümlesi;

“Enerji vampirlerinden uzak dur.(bu çok net)” 🙂

İşte toksik insan dediğimiz şey bu enerji vampirleri ve yazımda Science of People sitesinde betimlenen 7 çeşit toksik insandan ve bunları nasıl fark edebileceğimizden bahsedeceğim.

“Farkındalık” kelimesi çok olumsuz şekilde tüketilse de bir durumun içinden çıkabilmemiz için ya da durumu değiştirebilmemiz için önce fark etmemiz gerektiği bir gerçek.

Geçmişte zehirlendiğimi fark etmediğim toksik insanları hayatıma çok yakın tuttuğum dönemler oldu, hepimizin olmuştur. İnsan en çok “nasıl müsade etmişim” diye kendisine şaşırıyor. Yazımda Science of People’da geçen 7 çeşit toksik insanı aktaracağım. Sonrası için öneri bu toksik kişileri hayatınızdan çıkarmanız tabii ki. 🙂 Ama hep mümkün olmayabiliyor.

İşin daha ilginci belki de toksik insan kavramına dair bilgiler okurken kendinizdeki zehirli tarafları fark edeceksiniz.:) İnsanın kendisiyle yüzleşmesi zordur, ama kimse de toksik insan olmayı sürdürmek istemez diye düşünüyorum.:)

Yazıya başlamadan önce hayata dair tavsiyeler yazısından bir kesit;

Hayatından üç şeyin %20’sini çıkart;

1)Eşya(git dolabını aç giymediğin giymeyeceğin şeyleri başkalarına ver. yeni şeylere yer aç)
2)Olumsuz fikirler(olumlulara yer aç)
3)İnsanlar(yeni insanlara yer aç.)

7 Tür Toksik İnsan

İşte dikkat etmeniz gereken 7 tür toksik insan:

Geveze Narsistler

Hiç sürekli sözünüzü kesen biriyle konuştunuz mu? Belki de bu cümleyi revize etmeliyim: Hiç, bir şey söylemenize izin vermeyen biriyle konuşmaya çalıştınız mı? Geveze narsistler kendileri hakkında konuşmayı SEVİYOR – ya da sadece kendi konuşmalarını duyuyorlar. Size soru sormazlar, cevaplarınızı beklemezler ve susmazlar. Bir ilişkide, bu insanlar tamamen bencil olacaklar ve asla ihtiyaçlarınıza dikkat etmeyecekler.

Deli Gömleği

Deli gömleği, etrafındaki herkesi ve her şeyi kontrol etmek isteyen biridir. Ne yaptığınızdan, ne söylediğinizden ve hatta ne düşündüğünüzden sorumlu olmak isterler. Bahsettiğim kişiyi biliyorsunuz – onlara katılmadığınızda çılgına dönüyorlar ve sizi onların haklı olduğuna ve söylediklerini yapmanız gerektiğine ikna etmeye çalışmaktan vazgeçmeyecekler. Bir ilişkide, bu kişi size nefes alma alanı bırakmayacak ve onlarla tam bir uyum içinde olana kadar sizi sürekli rahatsız edecektir.

Enerji Vampirleri

Onlar pozitifliği sizden emer veya duygusal olarak kuruyana kadar devam eder. Enerji vampirleri her zaman üzücü, olumsuz ya da karamsar bir şeyler söyleyen insanlardır. Sohbetlerde ve ilişkilerde asla olumlu olanı göremezler ve herkesi kendileriyle alt etme eğilimindedirler.

Drama Mıknatısları

Bazı zehirli insanlar drama için mıknatıs gibidir. Bir şeyler her zaman yanlıştır. Her zaman. Ve tabii ki, bir problem çözüldüğünde, başka biri ortaya çıkar. Ve onlar sadece sizin empatinizi, sempatinizi ve desteğinizi istiyorlar – ama tavsiyenizi değil! Yardım ve çözümler sunuyorsunuz, ancak hiçbir zaman bir şeyi düzeltmek istemiyorlar. Bunun yerine şikayet ederler ve şikayet ederler. Bir ilişkide, drama mıknatısları sürekli kurban rolündedir.

Kıskanç ve Yargılayıcılar

Kıskanç insanlar inanılmaz derecede zehirlidir çünkü kendilerinden o kadar çok nefret duyarlar ki etraflarındaki hiç kimse için mutlu olamazlar. Ve tipik olarak kıskançlıkları yargılama, eleştiri ya da dedikodu olarak ortaya çıkar. Onlara göre, diğer herkes berbat, havasız veya bir şekilde eksiktir. Birisi kıskançlıkla başkaları hakkında dedikodu yapmaya başlarsa, dikkatli olun, bu kişi toksik insan olabilir – ve sizin arkanızdan sizin hakkınızda ne söylediklerini asla bilemezsiniz.

Yalancılar

Hayatınızda toksik bir aldatmacaya sahip olmak yorucu. İster küçük yalanlar ister büyük yalanlar söylesinler, bir ilişkideki bir yalana güvenmek imkansızdır. Sahtekârlık bizi tüketir çünkü onların sözlerinden sürekli şüphe duyarız. Sezginiz alarm zillerini çalıyorsa, dikkatli olun; siz de yalan söylemeden ilişkiden çıkın.

Kibirli Tanklar

Bir tank her şeyi ezer. Kibirli insan tankları ise her zaman haklıdır, başkalarının duygularını veya fikirlerini hesaba katmaz ve sürekli kendini ilk sıraya koyar. İnanılmaz derecede kibirli ve kişisel fikirlerini gerçek olarak görürler. Bunun nedeni, genellikle odadaki en zeki kişi olduklarını düşünmeleridir, bu nedenle her konuşmayı ve kişiyi kazanılması gereken bir meydan okuma olarak görürler. Başkalarını nadiren eşit olarak görürler ve sevgi dolu bir bağlantı kurmaya çalışırken bu zor olabilir. Fikirlerinin gözden kaçtığını hissediyorsan ya da saygı görmüyorsan, hala yapabiliyorken kaç!

Toksik İnsanlar Nasıl Hissettirir?

Bu toksik insan tiplerini açıklarken aklınıza birileri geldi mi? Hayatınızda görmekten korktuğunuz, görüşlerinize saygı duymayan ya da kendinizi herhangi bir şekilde kötü hissetmenize neden olan biri varsa o zaman bu kişilere hayır demeniz gerekir.

Aşağıdaki konuları yaşıyor musunuz?

  • O kişiyi sürekli kurtarmalı ya da sorunlarını çözmelisiniz.
  • O kişiden bir şeyler saklıyorsunuz.
  • O kişiyi görmekten korkuyorsunuz.
  • O kişiyle vakit geçirdikten sonra tükenmiş hissediyorsunuz.
  • O kişi etrafınızda olduğunda üzülürsünüz veya depresyona girersiniz.
  • O kişiyi etkilemek zorunda hissedersiniz.
  • O kişinin dramından ve sorunlarından etkileniyorsunuz.
  • İhtiyaçlarınızı görmezden geliyor ve “hayır”ı duymuyorlar.

Var mı çevrenizde böyle hissettiren kişi veya kişiler? Hayatımızda harika, destekleyici ve sevgi dolu insanlara sahip olmayı hak ediyoruz. Aslında hayat, en iyi benliğiniz olmanıza yardım etmeyen insanlarla vakit geçirmek için çok kısa. 

Kaynak: scienceofpeople.com
***
Eveeet, ben yazıyı okurken ve çevirirken keyif aldım. Biraz da etrafımı gözden geçirdim. Ama korona ile birlikte evlere kapandığımız için toksik olan ya da olmayan pek fazla insanla görüşmüyoruz.:) Tabii makalede 3 çeşit ilişkiden de bahsediyor. Bu toksik insanlar geçmişten gelen bir çocukluk arkadaşınız vs. olabilir.  Bağınızı koparmanızın zor olduğu eşinizin akrabası vs. olabilir. Her gün görüşmek zorunda olduğunuz iş arkadaşınız vs. olabilir.
Dolayısıyla hepsiyle hemen iletişim kesemeyebilirsiniz. Belki bir kısmıyla hiçbir zaman kesemeyeceksiniz. Ama ben hep insanların formüller bulabileceğine inanıyorum. Mesafe koymak gibi… Toksik insan sevmediğiniz türde muhabbetlere girdiğinde konuyu değiştirmek ya da açıkça sıkıldığınızı belli etmek gibi. O noktada kişinin kendi yetenekleri ve formülleri devreye giriyor.
Ama umarım hiçbir zaman kapana kısılmış hissetmezsiniz. 🙂

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.