İngilizce Master – 10 Faydalı Uygulama & Web sitesi

Reklamlar

Benim bir web sitem vardı sahi! Londra’da yüksek lisans birinci dönemim bitti. İkinci dönemin sınav teslim zamanlarındayız ve biraz yoğunum; ama bu kez Pazar yazımı es geçmek istemedim. İngilizce master yazısı hazırlayarak, yüksek lisans esnasında bana faydası dokunan uygulama ve web sitelerinden 10 tanesine yer vereceğim. İçlerinde çok klişe olanlar da var; ama kullandığım için yazmadan geçmek istemedim.

İngiltere’de Yüksek Lisans – Ön Bilgiler

Not: Ben sadece kendi üniversitemin ve bölümümün eğitim sistemine dair bilgi vereceğim. Değişkenlik gösterebilir, derin bir araştırmam yok. (Dönem dönem üniversitemi soranlar oluyor, mezun olduktan sonra paylaşmayı uygun görüyorum.)

  • Ben MBA-Marketing alanında master yapıyorum. Eğitim üç döneme ayrılıyor ve bir yıl sürüyor. Bu üç dönemin ilk iki döneminde online ve fiziki dersler workshoplar var, son döneminde ise hiç ders yok sadece tez yazma süreci var. Dolayısıyla Haziran itibariyle dersim yok.
  • “Hem MBA, hem marketing nasıl oluyor?” diye merak edenler varsa, bölümün ilk dönemi genel MBA ile başladı. İkinci döneminde ise hepimiz kendi alanlarımızı seçtik ve alan derslerimizi görüyoruz.

Sınav Sistemi Nasıl?

  • Ben İstatistik mezunuyum. Türkiye’de her dönem bir vize, bir final olurdu ve sınavlar sayısal ya da sözel olmasından bağımsız olarak soru çözmeye dayalıydı. Genel olarak da ezber sistemi hakimdi. Zira şu an İstatistik bölümüne dair hiçbir şey hatırlamıyorum. Çünkü 10 küsür yıllık iş hayatımda zerre kullanmadım.
  • İngiltere’de ise benim bölümümde her dersin tek sınavı var. Sınav soruları dönem başladıktan 3-4 hafta sonra yayınlanıyor ve “assignment” olarak geçiyor, dönem sonunda teslim tarihi oluyor ve sisteme yükleniyor.
  • Sınavlar araştırmaya dayalı oluyor. Her ders için araştırma, kritik analiz yapıp 3000-5000 kelime arası akademik içerik yazmanız gerekiyor.
  • Dolayısıyla Türkiye’den farklı olarak kilit konu araştırmak, okumak, bilgileri bir araya getirip sentezlemek ve analiz edebilmek.
  • Şunu da belirteyim, master düzeyinde kimse sizden “tanım” içerikli yazılar istemiyor. Bu tür tanım içerikli yazılar “niteliksiz, vasat” kategorisinde görülüyor. Ki kalmanız olası.
  • 70-80’in üzerinde not almak burada hocalar tarafından da ciddi bir mesele olarak görülüyor. Kimseye öyle bir notu kolay kolay vermiyorlar. “80 üstünü rüyanızda görürsünüz” dersek abartmış olmayız. Geçtiysen kaçla geçtiğinin de Türkiye’deki “not ortalaması” mantığı gibi bir önemi yok.(lisans düzeyinde vardır belki) Ya da tezi iyi bir sonuç ile tamamlamak iş ararken avantaj yaratabilir.

İngilizce Master – 10 Faydalı Uygulama ve Web Sitesi

Gelelim İngilizce master yaparken en çok işinize yarayabileceğini düşündüğüm uygulama ve web sitelerine. Bu noktada bir not düşmek isterim, yazacağım hemen hemen her uygulama ve sitenin muhtemelen muadili vardır. Daha iyi olduğunu düşündüğünüz bir versiyon ya da gereç varsa yorum kısmında yazabilirseniz ben de faydalanmış olurum. 🙂

Örneğin not almak için pek çok uygulama yükleyip denedim. To-do listesi özelinde yine pek çok uygulama indirdim. Pomodoro tekniği için de öyle. Yazıda yayınladıklarım ise nihai olarak benimle yola devam edenler. 🙂 Benim en kolay, sade vs. bulduklarım.

1)Grammarly

İlk dönem bütün hocaların “Grammarly kullanıyorsunuz değil mi?” diye uyardıkları bir uygulamaydı. İngilizce, bölümdeki hemen hemen herkes için ikinci ya da üçüncü bir dil. Akademik dilde yazdığınız bir içeriğin doğru dil bilgisi kuralları ile yazılmaması notunuzu etkilediği için Grammarly önerilen uygulamalardan biri.

Ben sınav dönemlerinde ücretli versiyonunu kullanıyorum. İngilizce iş yazışmaları yapıyorsanız, sunum vs. hazırlıyorsanız yine işinize yarayabilir.

Yazdığınız metni buraya yapıştırıp, kriterlerinizi seçtiğinizde(resmi, akademik vs.) hataları tespit edip önerilerde bulunuyor, kolayca düzeltme yapıyor.

2)Quillbot.com

Geçtiğimiz yıl masterı tamamlayan bir arkadaşımın önerdiği bir web sitesi. İyi ki de önermiş.

Basit düzeyde ya da günlük dilde yazdığınız cümlelere seviye atlatarak akademik formata getiriyor. (Grammarly gibi dil bilgisi kontrolünü de yapıyor) Paraphrase denilen işlevi yerine getirip, cümlenin anlamını aynı tutarak farklı kelimelerle ifade etmenizi sağlıyor.

Yukarıda da belirtmiştim, her sınavın belirli kelime sınırı var. Maksimum %10 eksik ya da fazla yazabiliyorsunuz. Quillbot.com metninizi genişletip, daraltabiliyor. Grammarly ile birlikte kullanmak müthiş kurtarıcı.

3)Google Translate

Yazıya başlamadan uyardığım klişe uygulamalardan biri buydu elbette ki. Ama hala ve hala kullandığım için yazmadan geçemezdim. Hatta assignmentları tamamlarken sırasıyla, önce Google Translate ile yazıyorum. Sonra Quillbot’ta daha düzgün, kaliteli bir hale getiriyorum. En son Grammarly ile dil bilgisi kontrollerini yapıyorum.

Tabii ki İngilizce master yapıyorsanız İngilizce seviyenizin belirli düzeyde olduğunu varsayıyorum. Tüm bu uygulamaların hepsi arada saçmalayabilir. 🙂 Onları okuyup müdahale etmek gerekiyor.

İngilizce Master
İngilizce Master

4)One-Note

Yüksek lisans olmasa da dijital notlar için yıllardır en sevdiğim uygulamam. Seyahat bilgilerimden, blogla ilgili planlamalarıma, yeni yıl hedeflerimden, ıvır zıvır notlara her şey burada.

Master için ise her dersin ayrı bir klasörü var ve tüm notlarımı buraya aktarıyorum.

Notion, özellikle Youtube’daki Influencerların işbirliği ile birlikte çok fazla parlattığı bir not uygulaması. Onu da deneyebilirsiniz. Ama ben One-Note’a alıştığım için Notion’a hiçbir zaman adapte olamadım.

5)Google Scholar

Uygulama ya da web sitesi kategorisinde mi emin değilim; ama konu mastersa yazmadan geçmek olmaz, her sınavda 20-30 kaynak göstermek gerekiyor. Bu kaynakların pek çoğu daha önce yayınlanmış makalelerden oluşuyor. Makalelere erişmek için Google Scholar klasik gereçlerden en popüleri.

Google Scholar

6)OpenAI (Chat-GPT)

Akademik dünyanın birinci gündem maddelerinden biri ChatGPT. 🙂 Derslerde de bol bol konuşulan bir yapay zeka uygulaması. Siz soruyorsunuz, o ise sorduğunuz hemen hemen her şeyi anında yanıtlıyor.

Masterı geçtim, nefes alan ve internet kullanan herkesin en azından bir iki kere girip deneyip günceli yakalaması faydalı bence.

Masterda yazdığınız her şey için kaynak göstermeniz gerekiyor ve bu kaynaklar örneklemden seçilerek kontrol ediliyor.(Bizim okulda Harvard Referans standartları kullanılıyor; ama okuldan okula değişkenlik gösteren bir konu) Ve ChatGpt size kaynak veremiyor. Dolayısıyla buraya ödevi yaptıramazsınız belki; ama pek çok teoriyi hocadan daha iyi anlatmışlığı var. 🙂

Bu konu üzerine ayrı bir yazı yazsam yeridir. Zira geliştiği takdirde pek çok mesleğe gereksinim bırakmayacak şeylerden biri. Sırf bu sebeple içeriklerimde “ChatGpt’nin vermediği neleri sağlayabilirim?” sorusu bol bol zihnimi meşgul ediyor.

7)Flora

Pomodoro tekniğini bilenleriniz vardır. 25 dakikalık set halinde, tamamen konsantre bir şekilde çalışıp 5 dakika ara vermek diye özetleyebiliriz. Bu noktada setlerin uzunluğu sizin için değişkenlik gösterebilir. Örneğin benim için 30 dakika çalışma 10 dakika ara daha keyifli geliyor.

Flora da tam olarak bunu sağlayan bir applikasyon. Odaklanacağınız zamanı ayarlıyorsunuz o da bir bitki tohumu ekmeye başlıyor. Telefonda farklı bir uygulama açtığınızda bitkiniz ölüyor. Odaklanıp çalışırsanız gerçek bir bitkiniz oluyor. Ben ücretsiz versiyonunu kullanıyorum şu sıralar.

8)Google Calender

Yine klasik ama etkili uygulamalardan biri. Günü ve haftayı planlamak, daha sistemli ilerlemek için Google’ın takvim uygulaması. Alternatifleri var aslında; ama ben yine en çok Google Calender’ı seviyorum.

9)Thesaurus.com

Akademik IELTS çalışırken de kullandığım sitelerden biriydi. Bir kelimenin eş anlamlısı, akademik dünyaya daha uygun versiyonlarını tespit etmek için en faydalı sitelerden biri. Ama Quillbot sizin yerinize bir şeyleri yaptığı için gerek olmayabilir.

10)TickTick

Aslında takvim, rutinlerin takibi, pomodoro gibi çeşitli işlevleri var; ama ben en çok zaman yönetimi kısmını benimsedim. Yapılacaklar listenizi Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı kitabında da geçen şu kategorilere ayırmanızı sağlıyor;

  • Acil-Önemli
  • Acil-Önemli Değil
  • Acil Değil – Önemli
  • Acil Değil-Önemli Değil

Örnekler veriyorum;

  • İngilizceyi geliştirmek acil kategorisinde olmayabilir; ama önemlidir.
  • Müşteriye anlık bir mail atmak hiç önemli değildir; ama acildir.
  • Eve çok hoşunuza giden bir dekoratif objeyi almak ne acil ne de önemlidir.
  • Master sınavı için çalışmak hem acil hem önemlidir.

Böylelikle tüm zihninizi uygulamaya döküp, önceliklendirerek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Ki Stephen Covay amcamız hayatta hep “acil” işlere yoğunlaştığımızı; ama bize seviye atlatacak işlerin “önemli” işler olduğunu belirtir.

Örneğin “egzersiz rutininizi oluşturmak” belki hiç acil değildir, ama hayat kaliteniz için çok önemlidir. Gibi gibi… Nedense bu konuyu uzatasım geldi susuyorum. 🙂

***

Pazar içeriğimle sahalara döndüm. Bol bol görüşmek dileğiyle!

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.