Oxford Gezilecek Yerler

Reklamlar

Kendime ve gezi yazısı yazanlara not: Yazıyı bekletmeden hemen hazırlayıp yayınlayın, ertelenirse büyük işkence! Ben Oxford Gezilecek Yerler yazısında hem kendi gezimin özetini, hem de Oxford’da yaşayan arkadaşlarımın tavsiyelerini ve araştırıp rotaya sığdıramadığım notları aktaracağım. Biz Londra’dan Oxford’a gidip, bir gece konakladıktan sonra Bath’a geçtik. Yazıyı okuduğunuzda bir ya da birkaç günlük Oxford gezisi için rotanızın şekilleneceğini düşünüyorum.

Not: Genellikle gezi yazılarımla fiyatlardan bahsetmiyorum. Okuduğunuz tarihe göre güncelliğini yitirebilir. En makulü güncel bilet, otel, restaurant vs. fiyatlarını kendi sitelerinden kontrol etmek.

Oxford Gezilecek Yerler
Oxford Gezilecek Yerler

Oxford Gezilecek Yerler – Soru & Cevap

Londra’ya Gelmişken Oxford’a Gidilmeli Mi?

Zaman zaman Instagram(@yazarkarga) üzerinden Londra ve günübirlik gidilebilecek rotalarla ilgili sorular alıyorum. Londra bence derya deniz ve gez gez bitmeyen şehirlerden bir tanesi. 3-4 güne sığan bir şehir değil. “Londra’yı gerçekten hakkıyla gezdiyseniz çevre şehirlere/kasabalara vakit ayırın” derim.

Şimdiye kadar Londra dışında Cotswolds(Cirencester, Bibury, Castle Combe, Stow-on-the-Wold, Bourton-on-the-Water), Oxford, Bath, Bristol(çok kısa), Edinburgh’yı gezdim.

Oxford özellikle güzel bir havada gidilirse bence tadından yenmeyen bir şehir. Öğrenci şehri olduğu için genç nüfus çok yüksek, mimarisi mükemmel, doğada vakit geçirmek için ideal yerler ve aktiviteler var, kafeler-publar-sokak lezzetleri-kütüphaneler-festivalleriyle de oldukça doyurucu.

Bende “keşke burada iş bulsam ve Oxford’da yaşasam” isteği uyandıran bir şehirdi. Londra’ya göre çok daha az yorucu ve şehir hareketliliğini de özletmeyen bir yer.

Londra’dan Nasıl Gidilir?

Araba seçeneğini bir kenara bırakırsam;

Tren: Londra’dan Oxford’a Paddington tren istasyonundan kalkan trenlerle yaklaşık bir saatte gidebilirsiniz. Trainline link

Otobüs: Ya da bizim yaptığımız gibi otobüs ile de gitmeniz mümkün. Biz Mega Bus’ı kullanarak, Londra’nın merkez noktalarından biri olan Marble Arch’tan otobüse binmiştik. Beklerken gördüm ki Londra-Oxford otobüsleri şehir içi otobüs kadar sık geçiyor. Sıkıldığın herhangi bir anda bile “hadi Oxford’a gideyim” diyebileceğin kadar rahat bir ulaşım var. Biz biletleri önceden almadık, fakat gidiş-dönüş ya da UK’de öğrenciyseniz öğrenci tarifeleri daha uygun olabilir.(biz dönüşü Bath üzerinden yaptık) Mega Bus dışında National Express, Oxford Tube ile de gidebilirsiniz. Otobüsler şehir merkezine çok kısa bir yürüyüş mesafesinde bırakıyor.

Oxford Gezilecek Yerler

Oxford’a Kaç Gün Gerekir?

Biz Bath sebebiyle konaklamak istedik; fakat Londra’dan Oxford’a günübirlik gidebilirsiniz. İlkbahar-yaz dönemi, erken saatte varırsanız hemen hemen tüm gezi noktalarını panoramik olarak görebileceğinizi düşünüyorum. Yaşarken değil; ama turistik gezide ikinci günden sonra sıkabilecek yerlerden.

Oxford İle Aynı Gün Başka Bir Yer Gezilir Mi?

Hayır. 🙂 Bu konu bana “Oxford-Bath aynı güne sığar mı?” diye pek çok kez soruldu. Bence küçük olmasına rağmen Bath bile bir günde anca geziliyor.(doyamadım) Ki kış dönemiyse hava 5 gibi kararır. “Sırf daha çok şehre tik atmak için Oxford’u koşarak gezip heba etmeyin” derim.

Ama ikinci gün tesadüfen lokal yakın köy/kasaba turlarına rastlamıştık. Köyler fazla vakit almadığı için Oxford’da konaklayacaksanız gitmeden önce internetten Oxford kalkışlı lokal turlara, otobüslere vs. göz atabilirsiniz.

Oxford Yürümek İçin Elverişli Mi?

Hiç taşıt kullanmadan hemen hemen tüm turistik alanları çok rahat gezebileceğiniz düm ve turist dostu bir şehir. Edinburgh’yı gezerken “yaşlanınca hiç gelinmez” diye düşünmüştüm mesela. 🙂

Oxford’a Hangi Dönem Gidilmeli?

İngiltere’nin her yeri gibi Oxford’a da havanın geç karardığı ilkbahar-yaz döneminde gitmek uygun. Aynı zamanda nehir kenarı keyif yapmak, punting yapanları izlemek ya da yapmak için de bu dönem daha uygun.

İngiltere festivali çok bol bir yer. Müzik festivallerinin dışında alternatif onlarca festivali var. Bu sebeple tarihleriniz esnekse kararı vermeden kontrol etmekte  fayda var.

Örneğin Haziran-Temmuz(2023) dönemi Sanat Festivali var. Ücretli ve ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Ben de uygun zaman yaratabilirsem gitmeyi düşünüyorum.

Yine 2023 için Temmuz-Ağustos dönemi Shakespeare Festivali var.

Oxford’da Konaklama

Hemen hemen herkes gibi konaklama için Booking ya da AirBnb üzerinden seçenekleri araştıyorum.

Biz sadece bir gün konaklayacağımız için çok detaylı araştırmadık, ama Oxford Üniversitesi’nin konaklama yerlerinden biri olan Rewley House’da kaldık. Hem merkeze çok kısa bir yürüyüş mesafesinde, hem de sessiz sakin temizdi.

Oxford Gezilecek Yerler – 13 Temel Not

Kütüphaneler

Oxford’a tekrar gidersem visit.bodleian adresinden kütüphane turu satın alarak giderim. 30, 60 ve 90 dakikalık turlar var. 30 dakikalık tur sadece Divinity School and Duke Humfrey’s Library imkan sağlıyor.(Harry Potter filminin de çekim noktaları)

Fakat 90 dakikalık turda ünlü Radcliffe Camera dahil olma pek çok yapının içini gezebiliyorsunuz. Hedefim tabii ki bu turu almak. Biletler hızlıca tükendiği için önceden bakmak gerekli. Temmuz-Ağustos’a özel aynı site üzerinden Redcliffe Camera ve Oxford şehir turu da alabiliyorsunuz.

Radcliffe Camera

Radcliffe Camera

Google Oxford görsellerini incelediğinizde ilk olarak karşınıza çıkan sembol yapılardan biri olan kütüphane ilk durağımız.

18. Yüzyılın ortalarında inşa edilmiş, neo-klasik bir tasarıma sahip. Oxford’da genel olarak mimari yapılar kum tonlarında. İçinde 600.000’in üzerinde kitap varmış.

İçini gezme konusunu bir üst başlıkta yazdım.(Kütüphaneler)

Bridge Of Sighs

Yine Oxford’un simge noktalarından biri olan ve ismini Venedik’ten alan 1900lerin başında yapılan genel Oxford yapılarına göre yeni bir köprü. Radcliffe Camera’ya bir dakikalık mesafede. Burada fotoğraflar çekip bir sonraki rota ile geziye devam edebiliriz.

University Church Of St. Mary The Virgin

Şehri tepeden görmek istiyorsanız(ki inanılmaz estetik) St. Mary The Virgin’in tepesine çıkabilirsiniz. Yalnız 127 dar basamağı tırmanmanız gerekir ve 5poundluk giriş ücreti var.(2023)

Ben standartta onlarca basamak çıkıp şehirleri tepeden görmeyi sevmiyorum. O yüzden bu kısım sizin azminize kalmış. Bologna’yı baz alırsam kolay bir tırmanıştı. 🙂

Bodleian Library

Aslında Boldleian Libraries 26 kütüphaneden oluşuyormuş ve şehrin dört bir yanına dağılmış. Fakat Google.maps’te Boldleian Old Library diye aratırsanız Radcliffe Camera’ya 3 dakikalık bir yürüme mesafesinde, mimarisiyle büyüleyen kütüphaneye ve The Divinity School’a ulaşmış olacaksınız.

Covered Market

Haftanın her günü açık olan kapalı bir market alanı. 1700lerde kurulmuş. İçinde çeşit çeşit dükkanlar yeme içme alanları var. Es geçmeyin. Milkshake için MooMoo’s, birbirinden lezzetli cookieler için Ben’s Cookies ya da İngiltere’ye has pie tatmak isterseniz Pieminister’a gidebilirsiniz.

Yalnız biz gittiğimizde pie kalmamıştı,Bath’ta yemiştik. Tadına bakmayı planlıyorsanız çok geçe bırakmayın.

Christ Church

Christ Church Oxford’un en iyi ve ünlü kolejlerinden biri. İçinde elbetteki Harry Potter çekim mekanları da var. McGonagall’ın yeni öğrencilerin gelişini beklerken tepesinde durup parmağını şıklattığı merdivenler ya da öğrencilerin akşam yemeği yediği salon vs. burada. Biz maalesef içine girememiştik. (Oxford’a tekrar gitmek için bir neden daha)

Yapının yan tarafında sizi nehre kadar götüren çok geniş bir çayırlık var. Nehre gidin derim, çünkü kürek çekenleri izlemek, kuş seslerini dinlemek, piknik yapanları görmek ve o havayı solumak çok keyifli.

Botanic Garden

Bence günübirlik bir Oxford turunda es geçilebilecek lokasyonlardan biri. Londra park bahçe için oldukça doyurucu. Girişi ücretli olan bu kısma girmedik. Ama Christ Church ile yanyana sayılırlar.

Botaniğe ilginiz varsa, gezenlerin çok iyi yorumlarını okudum.

Oxford Sokakları

Sokaklarda kaybolmadan bir şehri gezmiş sayılmayız. Tabii ki ayaklarınızın ve yüreğinizin götürdüğü tüm sokaklara girmeye çalışın. Ama Turl Street, High Street, Holywell Street, Broad Street şehrin havasını soluyabileceğiniz keyifli sokaklar.

Oxford Müzeler

Londra’yı da gezecekseniz ve Oxford müzelerindeki eserlere özel bir ilginiz yoksa müze haklarınızı Londra’dan kullanın derim. 🙂 Ama aşağıdaki müzeleri ücretsiz gezebilirsiniz;

  • Ashmolean Museum
  • Museum of the History of Science
  • Pitt Rivers Museum
  • University Museum Of National History(sanırım en popüleri)

University Of Oxford

Ben şehre gidene ve arkadaşım söyleyene kadar Oxford Üniversitesi’ni bizdeki Odtü, Boğaziçi gibi geniş bir alana yayılmış bir kampüs ve tek bir üniversite sanıyordum. Fakat farklı farklı 38 kolejden oluşuyormuş.(Yukarıda yazdığım Christ Church dahil olmak üzere)

Bu yapıların çoğu tarihi yerler ve hem mimarileri, hem bahçeleri, atmosferleri müthiş. Bir kısmına ücretli bir kısmına da ücretsiz olarak girebiliyorsunuz. Şehre vardığınızda tourist info’dan bir harita alıp ücretsiz ve açık olanlara göre plan yapabilirsiniz. Oxford’da bir sene kalan bir arkadaşım ücretli olarak Magdalen College’a girmemizi ve pişman olmayacağımızı iletmişti. Biz gittiğimizde neredeyse hepsi kapalıydı.

Lincoln College, All Souls College, The Queen’s College, New College kapalı bile olsa mimarilerine ve avlularına bayılıp fotoğraf çekimi yaptığım yerler.

Jericho

Bana biraz Londra’daki Little Venice’i anımsatan(ama ikisi de asla Venedik değil 🙂 ) kanal kenarı gezebileceğiniz, tatlı pastel evlerin, kafelerin vs. olduğu bir bölge.(vaktiniz yoksa es geçin)

Oxford Kitap Dükkanları

Bath ve Edinburgh yazısında kitapçıları yazmıştım, Oxford için de birkaç ikonik kitapçıyı belirteceğim. Londra’da pek çok şubesi bulunan Waterstones’un Oxford şubesi inanılmaz büyük.

  • Waterstones
  • Blackwell’s Bookshop
  • Oxfam Oxford
  • Oxford University Press Bookshop
  • Sanders of Oxford

Oxford Gezilecek Yerler – Yeme & İçme

Oxford’da Londra ile ortak pek çok yeme içme yeri var.(The Ivy Oxford Brasserie, Gail’s Bakery, Zizzi vs. vs.)

Ama farklılık olsun derseniz aşağıdaki yerlerin çoğuna gidemesek de notlarımı paylaşayım;

  • The Independent Coffee: Christ Chruch civarlarında kahve molası için tercih edebilirsiniz.
  • Kazbar Restaurant: Tekrar gidersem mutlaka uğrayacağım İspanya-Fas mutfağı yapan, iç atmosferi çok güzel gözüken  yerlerden biri.
  • Frevd(Freud): Jericho taraflarında, kokteyl içmek için mola verdiğimiz eski bir klisenin bara dönüştürülmüş hali. Atmosferi müthiş.
  • Branca Bar, Restaurant and Deli: Atmosferi güzel olan İtalyan restaurantlarından.
  • Westgate Oxford: Gitmedim, teras kısmı keyifli gözüküyor.
  • Vaults & Garden: Puanı ve yorumları yüksek yerlerden biri. 1300lerden kalma bir binada.
  • The Rickety Press: Hamburger, pizza vs. için tercih edebileceğiniz yerlerden.

Oxford yazım burada son buldu, rota çıkarmak adına faydalı bir içerik olduğunu umuyorum. Keyifli geziler.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.