North Greenwich – Londra’da Yaşam No:1

Reklamlar

Londra’da birinci yılımı devirip, yaşamak için yeni bir semte doğru yelken açarken üç aşağı beş yukarı fikir sahibi olduğum semtlerle ilgili detay içerikler hazırlamaya karar verdim. Bu bir yazı serisi olacak, hedefim Londra’yı turistik olarak gezenlerden ziyade daha uzun süreli kalanlara ve kalmayı planlayanlara semtlerle ilgili fikirler vermek. Başlangıç tabii ki en iyi bildiğim North Greenwich.

Bunu yaparken de kendi yaşadığım ya da iyi bildiğim yerlerle birlikte, arkadaşlarımın yaşadığı semtlere ve onların görüşlerine yer vereceğim. Dolayısıyla uzun vadeye yayılan, söyleşi fırsatı buldukça paylaşım yapacağım bir yazı dizisi olacak.

North Greenwich
North Greenwich

North Greenwich İle İlgili Kısa Bilgiler

  • Zone 2’de yer alıyor.
  • Jubilee metro hattı geçiyor. Aynı zamanda Cable Car ismi verilen teleferikler de geçiyor, fakat çok istisna durumlar haricinde ulaşım için kullanılacak bir araç değil.
  • O2 konser alanı ve Outlet alışveriş merkezi burada yer alıyor. Dünyaca ünlü pek çok sanatçının performansları sergileniyor.

North Greenwich ile Greenwich Aynı Yerler Mi?

Google.maps’te Greenwich‘i seçtiğinizde North Greenwich’i de sınırlarına dahil ediyor. Fakat benim için ikisi bambaşka dinamikleri ve özellikleri olan yerler. Birincisi Greenwich masalsı bir kasaba gibi. Genel olarak modern mimarinin hiç olmadığı, iki üç katlı evleri içeren, pek çok müze ve turistik lokasyona ev sahipliği yapan bir yer. North Greenwich ise yüzde 90 yeni yapıların, inşaatların olduğu, Londra’ya turistik gelen birinin hiç ilgisini çekmeyecek bir lokasyon.

North Greenwich

North Greenwich’te Yaşamanın Avantajları

Nort Greenwich’te yaşamanın güzel taraflarını ele alırsam;

  • Sanırım en önemli maddelerden biri, North Greenwich genel olarak ailelerin ve üniversite öğrencilerinin yaşadığı güvenli bir lokasyon. Londra’da da pek çok şehir gibi “x mahallesi, y mahallesi” diye anılan yerler var. North Greenwich böyle bir yer değil. Karma bir bölge. Tabii telefonunuzun çalınmayacağını garanti edemem. 🙂 Zira Londra gasp oranları oldukça yüksek bir şehir. Ama North Greenwich kendimi tedirgin hissettiğim bir yer değil.
  • Metroya yürüme mesafesindeyseniz bence Londra’nın merkezi lokasyonlarından biri. Özellikle de İstanbul gibi şehirlerde yaşayıp Londra’ya yerleşiyorsanız ulaşım konusunda hiç zorluk çekmezsiniz. 🙂
  • Turistik olmaması da benim en sevdiğim özelliklerinden biriydi. Londra’da bazı semtler(Örn. Notting Hill) panayır gibi. Evinizin önünde fotoğraf çektirmek için sıraya giren onlarca insan olabilir. Haftasonu insan yığınları olabilir. North Greenwich’in albenisiz, kendi halinde tarafını seviyordum. 🙂
  • Kompakt bir semt. Her şey elinizin altında. Kafe ve restaurantları, yürüyüş yapabileceğiniz nehir kenarı olimpiyat yolu, güneşli havayı yakalayınca herkesin bikinileriyle rahatça yayıldığı yeşil alan, alışveriş merkezi, spor merkezi…
  • Yukarıda yazdığımla paralel şekilde North Greenwich, Londra’da bu kadar dev market ve yapı marketine bir arada kolayca ulaşabileceğiniz nadir yerlerden biri. İkea, Lidl, Aldi, Sainsbury’s, Tk Maxx, Primark, Odeon sinema ve daha pek çok yer evime çok yakın mesafedeydi.
  • Genel olarak merkezi zaten; ama özellikle Greenwich’e ve London Bridge’e(dolayısıyla Borough Market’a 🙂 ) yakınlığı benim en sevdiğim taraflarından biriydi.
  • North Greenwich’te binalar genel olarak yeni yapılar olduğu için bin yıllık küflü evlerde oturmazsınız. 🙂 Türkiye’den alıştığımız tarza benzer evler var. Bu da bence avantajlı kısımlarından biri.
North Greenwich

North Greenwich’te Yaşamanın Dezavantajları

  • Aslında bu kısma ekleyebileceğim çok fazla madde yok. Birincisi yukarıda avantaj olarak saydığım maddelerden biri bazılarımız için dezavantaj olabilir. Londra’ya gelmişken “İngiliz şehri” havasında bir yerde yaşamak isterseniz o tatlı mı tatlı mimari bütünlük, minik evler, pastaneler Publar North Greenwich’te pek yok. Pek değil, neredeyse hiç yok.
  • Bunu yazmak çok da doğru olmayabilir aslında, çünkü Londra’nın zone 1-2 ve hatta geneli gibi North Greenwich’te de evler pahalı. Yine de bence metroyla bir durak mesafede olan Canary’e göre daha ucuz yerler var. Ama bu kısım zaten Londra’nın en büyük sıkıntılarından biri.

North Greenwich’teki Marketler

  • North Greenwich’te Tesco Express, Co-op, Select & Save gibi mini marketlere ulaşabilirsiniz.
  • Daha ekonomik bir alışveriş yapmak ya da onlarca seçeneğe ulaşmak isterseniz avantajlar kısmında bahsettiğim marketler bölgesine gidebilirsiniz.
  • Cumartesi-Pazar ise O2’nun da baktığı meydanda alışveriş standları kuruluyor. Aslında Londra’nın genel sokak marketlerine kıyasla çok kısıtlı bir alan; ama zeytinden, ekşi maya ekmeklere pek çok ürün bulunabilir.
North Greenwich

North Greenwich’teki Turistik Aktiviteler

Zaten yukarıda da belirttiğim gibi North Greenwich’te bence turistik aktivite yok. Ama yine de birkaç madde ekleyeceğim;

  • Cable Car, North Greenwich’te nehir üzerinden teleferikle Royal Docks’a ulaşabileceğiniz bir ulaşım hattı var. Belki lokal olup her şeyi tüketen ve yolu buraya düşenler için turistik aktivite olabilir. Zira binip de görebileceğiniz ilginç bir Londra lokasyonu yok.
  • O2: Bence Londra’nın en saçma turistik aktivitelerinden biri de bu. 🙂 O2’nun tepesinde bir tırmanış alanı var ve insanlar oraya tırmanıyor. Fakat yine görülecek ilginç bir manzara yok. Yani Canary Wharf’u görebilirsiniz belki; ama buraya tırmanmak yerine O2’nun arkasındaki nehir yolunda yürürseniz daha hoş bir Canary Wharf manzarası bulursunuz. 🙂
  • Design District: North Greenwich’te 11-12 ilginç modern binanın olduğu bir alan bulunuyor. Londra’da yaşayıp modern mimariye ilgisi olanlar için bir alternatif. Bazıları çalışma alanı olarak kullanılabiliyor. Bir tanesinin en üst katında açık bir basketbol sahası var. Yine Design District alanında ücretsiz ve belirli periyodlarda güncellenen bir sergi binası var.
  • North Greenwich dönem dönem yaz festivali gibi çeşitli festivallerin olduğu bir semt. Dans, müzik yayınları, söyleşiler, sokak lezzetleri, film gösterimleri gibi etkinlikler oluyor. Örneğin, Ağustos boyunda bütün haftasonları ücretsiz festival vardı.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.