İş Değiştirmek İsteyenlere Tavsiyeler

Reklamlar

Bugün yazımda, Chieh Huang’ın iş değiştirmek, kariyer değiştirmek isteyenlere tavsiyelerine yer vereceğim.

Kendisi İngilizce öğretmenliğinden, avukatlığa, oyun yaratıcılığından tuvalet kağıdı üreticiliğine kadar geniş yelpazede kariyer seçimleri yapmış ve şu an kendi kurduğu şirkette tuvalet kağıdı üretmeye devam eden bir iş adamı. Pek çok iş değişikliği yaşayıp başarılı da olduğu için bu alanda tavsiye alınabilecek bir kişi olduğunu düşünüyorum.:)

İşte Chieh Huang‘ın ağzından konuşmasının önemli kısımları;

Hayat yapmayı çok çok sevdiğiniz konu ile çok iyi olduğunuz konunun kesişimini bulmakla ilgilidir. Fakat her zaman söylendiği kadar kolay olmaz.

İngilizce öğretmenliği yaparken hukuk fakültesine girdim ve New York’ta gerçekten büyük bir hukuk bürosunda avukat olarak çalışmaya başladım. Pek çok insan gibi kariyerimin ilk yıllarında işim her şeydi. İyi olduğum bir iş yapıyordum; fakat kesinlikle çok sevdiğim bir iş değildi. Sonra bir konuda gerçekten iyi olmanın onlarca saat ve yıl alacağına dair bir aydınlanma yaşadım. Ve boşa harcayacak bir vaktim yoktu.

Bu aktaracağım tavsiyeler patronunu sevmeyen ya da zor bir iş günü geçirip işini bırakmak isteyenler için değil. Yepyeni bir sıçrama yapmaya hazır olanlar için.

Kariyer Değişikliği İçin Dikkat Edilmesi Gereken 3 Konu

İş değiştirmek istiyorsanız ilerlemeye hazır olmadan önce üzerinde düşünmeniz gereken 3 şey var;

  • Profesyonel iş hayatı öğrenme ile ilgilidir. Eğer mevcut kariyerinizde yeni herhangi bir bilgi öğrenmeye bir ilginiz yoksa bu büyük bir kırmızı bayraktır. Ve belki de bu endüstride bir geleceğiniz yoktur.
  • Geceleri uykularınız kaçıp, tavana bakarak “bu değişikliği yapmazsam ya da denemezsem kendime borçlu hissederim” gibi dürtüleriniz ve huzurunuzu bozma seviyesine gelen düşünceleriniz varsa iş değiştirmek için zamanınız gelmiş olabilir.
  • Son olarak eğer geçici sorunlar yüzünden iş değiştirmek istiyorsanız; örneğin patronunuzu ya da ofisinizdeki insanları sevmediğiniz için bunlar muhtemelen kariyerinizi değiştirmek için bir neden değildir. Çünkü kariyerinizi değiştirdiğinizde muhtemelen sıfırdan başlamanız gerekir. Ve geçici sorunları muhtemelen yeni işinizde de yaşayacaksınız. Maaşla ilgili, insanlarla ilgili vs. her zaman her işte sorunlar yaşanabilir, bu kaçınılmazdır.

İş Değiştirmek İsteyenler İçin 3 Öneri

Kariyerinizi değişikliği zamanı geldiğini düşünüyorsanız yapılacak üç şey vardır.

1) Network, network, network 

Yazarkarga notu: Network kelimesini tam karşılayan bir Türkçe çevirisi olduğunu düşünmüyorum. O yüzden bu şekilde bıraktım. Bizim ülkede network kelimesi torpil diye anlaşılabiliyor; ama torpil ile network çok farklı şeyler bence. Kısaca, konuşmada bahsedilen networkten kasıt “sizi yeni kariyerinizde bir yerlere taşıyacak, ufkunuzu açacak bir çevre edinmek.” Network, üzerinde çalışmaya değer, stratejik bir konu olmakla birlikte çok fazla akışına bırakıyoruz sanırım.:) Her neyse devam edelim;  

Hiç kimse iyi bir akıl hocası veya iyi bir destekleyici çevre ve referanslar olmadan kariyer yapamaz. Network ile kastettiğim, alabileceğiniz tüm tavsiyeleri almak. Günümüz teknolojisinde artık insanlara ulaşmak çok kolay. Geçmek istediğiniz kariyerdeki kişi ya da kişilere internet üzerinden dahi ulaşıp “kariyer değişikliği yapmayı düşünüyorum benimle sohbet etmek için 5 dakikanız var mı?” demeniz yeterli.

2)Mali durumunuzu güçlendirmek

Gerçek şu ki yeni bir kariyere geçtiğinizde daha düşük ünvan ya da daha düşük bir maaşla başlamanız olası. Hatta belki de kendi işinizi kuruyorsanız bir süre hiç para kazanamayacaksınız. Bu sebeple iş değiştirmek için mali durumunuzu güçlendirdiğinizden emin olun. Şahsen ben avukatlıktan oyun yaratıcılığına geçerken bankada en az 6-12 ay standartlarımı sağlayacak bir birikim olmasına dikkat ettim. Belki sizin için bu süre 6-12 ay olmayabilir. Fakat ne olması gerektiğine dair kendinize dürüst olarak planlayın.

3)İş Değiştirmeden önce deneyin

İş değiştirmek değil de köklü bir kariyer değişikliği yapmak istiyorsanız ve henüz hazır değilseniz geçiş yapmak istediğiniz kariyerde bir süre gönüllü ya da part time, haftasonu vs. çalışma yapmayı denebilirsiniz. Bu size o işi gerçekten isteyip istemediğinizi anlamanızı sağlayacak fırsarı verir. Eğer köklü değişikliğe hazırsanız hamle yaparsınız.

İş Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) Köprüleri yıkmayın

İş değiştirmek istiyorsunuz, fakat belki de yıllarınızı mevcut işinizdeki ilişkileri, köprüleri kurmak için harcadınız. Sırf iş değiştiriyorsunuz diye köprüleri neden yıkıyorsunuz. Dünya küçük bir yer ve eminim ki ileride o kişilerle tekrar karşılaşacaksınız.

2)Mevcut tecrübelerinizi koruyun

Önceki kariyerlerinizden öğrendiklerinizi stoklayın. Büyük olasılıkla pek çoğu yeni işinizde ve kariyerinizde de uygulanabilir. İş değiştirmek isteseniz bile bazı konular evrenseldir, hangi endüstride olursanız olun zor kişilerle karşılaşacaksınız. Kimse onlara karşı bağışıklık kazanmıyor. Ve onlarla nasıl mücadele edeceğinizi ya da bu gibi konuları mevcut tecrübelerinizde öğrendiyseniz birikimlerinizi kullanmaya devam edin.

3)Sabırlı olun

Ve son olarak yeni işinize başladığınızda gergin olabilirsiniz. Ama merak etmeyin, derin nefes alın ve sabırlı olun. Kendinize zaman tanıyın. İş değiştirmek kolay bir süreç olmayabilir; ama zamanla alışacaksınız.

Evet, bir yazının daha sonuna geldik. Umarım faydalı olmuştur. 🙂

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir;

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.