Günlük Yapılacaklar Listesi İçin Öneriler

Reklamlar

Yeni ayda günlük  yapılacaklar listesi ile ilerlemeyi planlıyorum. Aslında bana özel bir konuydu ve blogda yazmayı düşünmemiştim. Ama belki nereden başlayacağını bilmeyenler için motivasyon sağlar diye yayınlamaya karar verdim.

Ön Not: Eğer sizin erken saatlerde yola koyulmanız gerekiyorsa ve sabahları yazmaya vaktiniz yoksa, uykuya düşkünseniz vs. tüm uygulamayı akşam uyumadan önce ertesi günü planlayarak yapabilirsiniz.

  • Güne sessizlik dakikaları ile başla. 10-20 dakika telefonu eline almadan meditasyon, Nefes Egzersizleri  yap. (Bu da akşam  uyumadan önce yapılabilir. Hiç katılmamaktansa maddeleri kendinize göre esnetmek, uyarlamak daha iyi olur. 🙂 Her zaman 1>0)

Yapılacaklar Listesi Ön Hazırlık:

Vizyon Oluşturmak

Günlük yapılacaklar listesi ile ilgili kısımlara geçmeden önce meşhur büyük resmi ele almak istiyorum.

  • Gelecekte kendimle ilgili hayal ettiğim işler var ve o işlere tesadüfi yollardan ulaşabileceğimi düşünmüyorum. Vizyonunuzu bilmediğinizde ya da vizyondan koptuğunuzda günü, haftayı, ayı neye göre planlayacağınız da havada kalıyor.
  • Ben kendim için bir vizyon oluşturdum. Bunu oluştururken de bir yıl sonra(bu süre sizin için daha uzun ya da kısa da olabilir) kendimi gördüğüm kariyer yolculuğunu hayal ettim. Kendi işimi mi yapmak istiyorum yoksa bir şirkette mi çalışmak istiyorum? Hangi işlerle meşgulüm? Nasıl bir ben hayal ediyorum gibi sorulara basitçe yanıt verdim. Vizyon zamanla güncellenip esneyebilir. Bunun tek karar vericisi benim sonuçta.
  • Ek olarak sene sonuna kadar bu vizyon için kendime koyduğum sayısal, somut hedefleri belirledim.  Örneğin blogda günlük kaç ziyaretçi hedeflediğimi, koçluk ile ilgili hedeflerimi vs. yazılı hale getirdim. Biraz da beni korkutan, heyecanlandıran; ama gayret edersem de ulaşabileceğim gerçekçi hedefler koydum.
  • 2023 sonuna kadar ulaşmak istediğim finansal hedefi belirledim.

Bu vizyona ulaşmak için hangi ekip üyelerime(karakter özelliklerine) ihtiyaç duyduğumu yazdım. Örneğin; planlı, düzenli, çalışkan, sakin, kendinden emin vs. vs.

Günü Planlamak İçin Öneriler
Günü Planlamak İçin Öneriler

Sabah Sayfaları

Ben genelde sabah sayfalarını serbest stil yazarım. Eylül’de aşağıdaki yöntemi deneyeceğim. Ve deftere yazmak yerine dijital not alacağım. Gelelim günlük yapılacaklar listesi planlarına;

  1. Vizyonun ile hizalan. – Onca vizyon maddelerini boşa çıkarmadık. 🙂 Günü planlarken vizyona hızlıca göz atmak, onu hatırlayarak kararlar almak ilk kısım.
  2. Bir önceki gün için “neleri iyi yaptım, neleri daha iyi yapabilirdim?” sorularını yanıtla.
  3. Şükür, olumlama ve kendine aferin için en az 3’er cümle yaz, sesli söyle vs.
  4. Günün 3 mesleki hedefi, 3 kişisel hedefini belirle. – Çok büyük hedefler olmak zorunda değil. Örneğin kişisel hedeflerde “odayı toplamak” gibi bir hedef de olabilir.
  5. Derin, bölünmeden, telefonla ya da yeni maillerle hiç ilgilenmeden tamamen konsantre olarak çalışacağın zaman aralığını planla.(Örneğin: 11-12 arası)
  6. Günün bakım, egzersiz, yeme planını yap. – Basitçe planlamak bile gün içerisinde hatırlatıcı olacaktır.
  7. Günün eğitim planını yap. – Kendimi geliştirmek istediğim, iştah duyduğum alanlar var. 5 dakikalık bir Youtube videosu izlemek dahi olsa bu alanlarda eğitim alıp yeni bir şeyler öğreneceğim. Kendi kendimizi kandırmayalım Instagram’da harcadığım saatlerden 5-10 dakika kısmam yeterli. 🙂 Haftanın başında eğitim almak istediğim konu(ları) belirleyip, hafta boyunca o konuda içerikleri inceleyebilirim.
  8. Günün okuma planını yap. – Kitap konusu da tamamen araya kaynayabiliyor. Güne başlarken “bugün uyumadan önce iki sayfa şu kitabı okuyacağım” gibi bir planla ilerleyeceğim.
  9. “Bugün nelere evet diyorum?” sorusunu 3 madde ile yanıtla.(Örneğin: “bugün sağlıklı bir meyve tabağına evet diyorum”, “bugünü sakin ve pozitif geçirmeye evet diyorum”, “bugün planlarıma sadık kalmaya evet diyorum.” Bu kısımda olumlu bir dil kullan. Hayır diyeceklerin alt maddede…
  10. Bugün nelere hayır diyorum?” sorusunu 3 maddede yanıtla. – (Örneğin: “bugün uyumadan önce telefona bakmaya hayır diyorum”, “bugün varsayımlarda bulunmaya hayır diyorum”, “bugün kendimi eleştirmeye ve şikayete hayır diyorum” Bu iki madde gün içerisinde farkındalık oluşturacaktır.
  11. Günü senin için uygun olan şekilde parçalara bölüp(örneğin sabah-öğle-akşam) İhtiyacın varsa her bir zaman dilimi için ilave notlar al, takvimine ekle ve günlük planlarınla uyumlanarak ilerle.

Ek Not:

  • Her Pazar haftalık takvimi belirle(örneğin doktor kontrolleri doğum günleri vs. ), mutlaka tamamlanması gereken sorumlulukları takvime al, o hafta için vizyonunu düşün. Önceki haftanın kısa bir kontrolü.(neleri iyi yaptım, neleri daha iyi yapabilirdim)
  • Her ay başında aylık takvimini ve sorumluluklarını belirle.(Benim ay sonuna kadar belli. Yeni madde olursa ekliyorum; ama siz aylık bazda da yapabilirsiniz.)

***

Bu benim de daha önce denediğim bir yöntem değil. O sebeple iyi, kötü, uygulanabilir taraflarını kestiremiyorum. Ama kaybedeceğim bir şey yok. 🙂 Ayın challenge’ı olsun. Hadi birlikte yeni bir şeyler deneyelim!

İlk deneme sonrası ekleme: One note’a aşağıdaki gibi başlıklar halinde yazdım ve 1 Eylül itibariyle doldurdum. Fikir olması için boş halini paylaşıyorum. Güne mantra ile başladım. Zaman zaman yaptığım bir şeydir. Belki ileride basılabilir pdf.ler oluşturup blogda paylaşırım. Benzer taslağı kullanabilirsiniz. Gereksiz bulduğunuz başlıkları eleyip sadeleştirebilirsiniz.

Not: Aşağıdaki ekran ilk gün olduğu için “dün neleri iyi yaptım?”, “neleri daha iyi yapabilirdim?” sorusu yok siz ekleyin mutlaka.

Uygulayıp paylaşmak istediğiniz bir şey olursa iletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebillir;