Yaratıcılığı Geliştirmek İçin Öneriler

Reklamlar

Daha önce Ef online kursundan İngilizce eğitim aldığımı yazmıştım. Aslında bir gün belki EF ile ilgili daha kapsamlı bir içerik oluştururum. Kursta 16 seviye var ve ben şu an 13. seviyedeyim. Bu seviyede bir resim tablosu nasıl yorumlanır, okuduğunuz bir kitap ile ilgili eleştiri konuşmaları nasıl yapılır, blog yazısı nasıl yazılır gibi İngilizce’yi bir kenara bıraktığımda da son derece ilgimi çeken dersler olabiliyor. Tabii ki bu içeriklerde detaya inilmeden sadece hap bilgiler ve temel kelime, dil bilgisi üzerine yoğunlaşılsa da çalışırken çok keyif duyuyorum. Bugün de yazımda kursta dikkatimi çeken yaratıcılık konusuna değineceğim ve yaratıcılığı geliştirmek için bazı önerilere yer vereceğim.

Yaratıcılığı Geliştirmek İçin 4 EF Önerisi

Aşağıda EF’in yaratıcılığı geliştirmek için 4 önerisi var. Fakat muhtemelen kurs pandemi öncesi hazırlandığı için bence bazı önerilerine alternatif örnek ve yöntemler oluşturmak gerekiyor. Ben de aklıma gelen yöntemleri yazacağım.

Yaratıcılık sadece yazarlar ve sanatçılar için değil; mimarlık, mühendislik, bilim, finans gibi her meslek dalı için önemli. Dünya inovatif fikirler ile yön buluyor. Bu sebeple pek çok şirketin inovasyon ödülleri ve teşvikleri mevcut. İnovasyon ise yaratıcılık gerektirir.

Yaratıcılık birkaç şanslı insanın doğuştan sahip olduğu bir özellik değil, geliştirilebilen bir konu. Yaratıcılığa ilham vermenin, yaratıcılığı yenilemenin ve geliştirmenin bazı yolları var. Peki yaratıcılığı geliştirmek için neler yapabiliriz?

♦Rutinlerin Dışına Çıkın

Rutinler beyin için konfor alanı yaratır. Ve eylemleri tek düze hale getirip otomatikleştirir. Sürekli aynı yolu kullandığınızda, aynı yemekleri yediğinizde, aynı gazeteyi okuduğunuzda beyin yeni bir bakış açısı aramayı bırakır. Eylemlerinizi tazeleyin. İşten eve giderken farklı yollardan gidin. Beyni şaşırtın ve yeni şeyler sunun.

Yorum: Öncelikle eğer biralışkanlık kazanmaya çalışıyorsanız, onu rutin haline getirmek, sürekli kılmak önemli. Fakat kısır bir döngünün içinde sıkışıp kaldığınızda, yeni fikirlere ihtiyaç duyduğunuzda beyni minik minik şaşırtmak faydalı olabilir. Burada benim ve çoğumuzun yaşadığı en temel sıkıntı pandemi. Hayatım çok tekdüze haline geldi. Yaklaşık 1 senedir işe gitmiyorum. Hemen hemen hiçbir zaman kendi mahallemin ve neredeyse evimin dışına çıkmıyorum. Dolayısıyla yeni insanlar gözlemlemek, ilham verebilecek yeni konular keşfetmek çok zorlaştı. Fakat bu konuda evde de bazı sağ beyin egzersizleri yapmak mümkün. En basiti yemek yerken diğer elinizle yemek, diş fırçalarken diğer elinizle fırçalamak dahi beyni şaşırtan egzersizler yaratıcılığı geliştirmek için işinize yarayacaktır.

♦Çevreye Karşı Meraklı Olun

Bebekleri düşünün, etraflarındaki her şey onlar için yenidir. Yorulmak bilmeden merak ederler. Keşfetmeye aşıktırlar. Çevrenize turist gözüyle yaklaşın. Böylece yeni şeyler görebilirsiniz ve yeni bir fikir oluşabilir. Bu da yaratıcılığı geliştirmek için ideal yöntemlerden biridir.

Yorum: Beni en fazla besleyen şey yeni yerlere gitmekti. Seyahat etmek için planlama ve araştırma yapmak bile büyük heyecan duymama sebep oluyordu. Fakat maalesef yine pandemi sebebiyle evlere tıkılmış durumdayız. Bu noktada internetten faydalanmak, ilginç birkaç roman okumak/dinlemek, evde yapılabilecek bazı basit sanatsal aktiviteler tasarlamak, farklı bir müzik türü dinlemek, yeni bir yemek tarifi denemek gibi yöntemlerle merak ve heyecan seviyemizi yükseltmek mümkün.

♦Zihin Haritalarından Faydalanın

Zihin haritaları fikir üretmek ve görselleştirmek için kullanılır. Bir beyin fırtınası tekniğidir ve yeni fikirler yaratmanıza yardımcı olur.

Zihin Haritaları Nasıl Yapılır?

Zihin haritası, bir konu ile ilgili yaratıcı fikirler elde etmek için beyin fırtınası yapmanın bir şekildir. Fikirleri görsel olarak organize etmek için kullanılır ve yaratıcılığı geliştirmek için de etkilidir.

Aşamaları şu şekildedir;

  • Kağıdınızın veya beyaz tahtanın ortasına tek bir fikri (konunuz) yazın.
  • Ana fikirle ilişkili yeni fikirler ekleyin.
  • Fikirleri dallarla birbirine bağlayın, bu dallar çizgiler veya oklar olabilir.
  • Hızlı bir şekilde yazın ve fikirlerinizi sınırlamayın. Yazdıklarınızı düzeltmeyin.
  • Büyük bir boşuk bırakın ki daha sonra gelip daha fazla fikir ekleyebilesiniz.
  • Belirli bir süre boyunca beyin fırtınası yapın. Sonra durun ve hangi fikirleri daha derinlemesine tartışmak istediğinizi tartışın.

(Not: Aşağıdaki gibi renkli kalemler vs. kullanılabilir)

Yaratıcılığı Geliştirmek İçin Öneriler
Yaratıcılığı Geliştirmek İçin Öneriler

♦”Ne olurdu?” Soruları Sorun

12 yaşındakiler araba sürseydi ne olurdu? Kaykaylar uçabilseydi ne olurdu? Tost makinaları hamburger yapsaydı ne olurdu? Yaratıcılıkla ilgili kaslarınızı güçlendirmek, yaratıcılığı geliştirmek hayatınıza her yönüyle katkı sağlar.

Yaratıcılığı Geliştirmek İçin 25 Öneri

EF’e ek olarak pinterest’te zihin haritaları ve yaratıcılık konusunu incelerken denk geldiğim yaratıcılığı geliştirmek için 25 öneriye yer vereceğim.

Önerilerin arasında şu şartlarda yapamayacağımız şeyler olsa da bir gün pandeminin biteceğini ve birilerinin geniş imkanlarda bu yazıyı okuyacağını umut ederek yazacağım.

  1. İlham panosu oluşturun
  2. Daha fazla dışarı çıkın
  3. Sosyalleşin
  4. Yeni bir yetenek öğrenin
  5. Kitap okuyun
  6. Yapışkan notlar kullanın
  7. Rutinin dışına çıkın
  8. Yaratıcı insanlarla iletişimde olun
  9. Diğerleriyle iş birliği yapın
  10. Seyahat edin
  11. Yeni bir hobi edinin
  12. Kendinize meydan okuyun
  13. Listeler hazırlayın
  14. Meditasyon yapın
  15. Risk alın
  16. Yazın
  17. Çalışma alanınızı düzenleyin, sadeleştirin
  18. Projeleri bitirin
  19. Müze ve galeri ziyaret edin
  20. Rüya günlüğü tutun
  21. Motivasyon konuşmaları izleyin
  22. Tiyatroya gidin
  23. Farklı mutfaklar tadın
  24. Kendinizi diğerleriyle karşılaştırmayı bırakın
  25. Meraklı olun

Burada yazanlara ek olarak yürüyüş yapmak aklıma inanılmaz yaratıcı fikirlerin geldiği eylemlerden biri.

Hizmetler: Koçluk almak ister misiniz?

Soru ve görüşleriniz için; İletişim sayfasından ya da yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

5 Replies to “Yaratıcılığı Geliştirmek İçin Öneriler”

  1. Zihin haritasını oluşturmak için miro isimli internet sitesi var, baya özellikli. Uygulaması var mı hatırlamıyorum ama belki faydası olur diye eklemek istedim 😊

    1. Yazar Karga – Karga Notu: Dijital not defterime hoşgeldiniz! Ziyaretiniz için, suya yazmadığımı hatırlattığınız için sonsuz teşekkürler. Sevgiler.

      İncelemeden yanıt dönmek istemedim. Şimdi bir template üzerinden denedim. Müthiş, çok teşekkürler öneri için.✨✨

  2. suyayazıyazmak

    Rüya günlüğü tutmak fazlasıyla etkileyici geldi. İlk bundan başlayabilirim. Diğerlerini de yapmak da çok eğlenceli olacak gibi geliyor. İlham için teşekkürler 🙂

    1. Yazar Karga – Karga Notu: Dijital not defterime hoşgeldiniz! Ziyaretiniz için, suya yazmadığımı hatırlattığınız için sonsuz teşekkürler. Sevgiler.

      Faydalı olur umarımmm. ☺️ Sevgiler.

Biraz da siz kar(g)alayın!Cevabı iptal et

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.